Oare chiar să fie adevărat că dl. Biriş şi-ar fi depăşit mandatul?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îndată ce a demisionat, în cursul zilei de joi, fostul secretar de stat de la Finanţe, insul pe nume Biriş Gabriel, s-a pus pe vorbit şi pe declaraţii. Omul dezvăluindu-şi astfel, cu vârf şi îndesat, natura mioritică. Extrem de pronunţată.

În esenţă, respectivul fost a vrut să se dezvinovăţească, să demonstreze că proiectul de modificare al Codului Fiscal ce a provocat atâta vâlvă nu era nicidecum doar invenţia dumnealui, că e opera unui colectiv de finanţişti şi că, cel puţin în mare, el a fost cunoscut de ministrul Anca Paliu -Dragu.

Probabil că citindu-l prea grăbit, fără a acorda atenţia cuvenită tuturor semnelor de punctuaţie, doamna ministru, ca şi presa, ca şi sindicatele, ca şi noi, oamenii simpli, de altfel, nu a reţinut decât punctul referitor la creşterea de impozite şi taxe. Un capitol pe care, oricât ar vrea dl. Biriş să îl prezinte altfel, exact acest lucru înseamnă. Că angajaţii ar fi urmat să plătească mai mult pentru asigurări sociale şi asigurări sociale de sănătate.

Drept pentru care ar fi avut salariul drastic ciuntit, numai că d-lui Biriş & co nu i-a mai păsat deloc de asta. Respectivul ins s-a mulţumit numai să constate, în cel mai cinic mod, că firmele nu se îmbolnăvesc, nici nu se duc la doctor, probabil că nici nu ies la pensie. Drept pentru care angajatorul nu ar trebui să plătească nici un chior pentru asemenea nimicuri ce s-ar fi cuvenit să cadă în totalitate în sarcina angajaţilor.

Sigur, dacă stăm strâmb şi judecăm drept, în esenţă dl. Biriş are dreptate. Numai că domnia-sa uită cât de mici sunt în România cele mai multe dintre salarii. Uită şi că, în schimb, taxa pe muncă este mare, că nici alte impozite nu sunt mici şi că nimeni, nici un cetăţean cinstit nu e dispus să îşi vadă peste noapte venitul amputat în numele unor principii de nimeni explicate. Sau doar fiindcă ministerul în care dl. Biriş a fost un fel de al doilea om nu este capabil să îmbunătăţească nivelul colectării. Domnul Biriş a uitat că astfel de reforme revoluţionare conţinând restructurări din temelii ale unor sisteme de zece de ani implementate nu se fac peste noapte, urmare a unor lovituri fulgerătoare pe care Guvernul tehnocrat se pare că s-ar fi pregătit să ni le aplice în ultimele luni ale existenţei sale. Totul după modelul muşcă şi fugi.

Modificările la Codul fiscal ar fi avut în vedere şi o serie de măsuri al căror rost ar fi fost acela de a curăţa economia României de evazionişti, dându-le acestora o ultimă şansă de a ieşi singuri la lumină. Ceea ce mi se pare foarte bine. E drept, presa nu a prea insistat asupra acestui capitol. Motivele acestei semi-tăceri sunt diverse şi, în bună parte, cunoscute.

Aşa după cum scriam în editorialul meu de vineri, domnul Biriş strigă, începând de joi, în cel mai caragialesc mod, trădare. Le reproşează unora că s-ar fi dedat la o imundă scurgere de informaţii, iar altora că nu s-ar fi solidarizat cu el, că ar fi ascuns sub preş adevărul adevărat. Ceea ce ar însemna că nici premierul Cioloş nu ar fi jucat tocmai cinstit atunci când i-ar fi cerut purtătorului de cuvânt, dl Liviu Iolu, să declare că dl. Biriş şi-ar fi depăşit mandatul.

Trebuie să admitem că faptele consumate la finele acestei săptămâni  sunt încă tenebroase. Dar şi că ceva nu e tocmai ok în felul în care funcţionează şi comunică Guvernul României. Că însuşi premierul recurge mult prea des la o pernicioasă dublă măsură.

Pe mine, ca simplu cetăţean, nu mă încălzeşte deloc faptul că prim-ministrul ţării mele zboară cu avionul la clasa economic, beneficiind apoi din partea presei aservite de disproporţionate, orgasmice exclamaţii de admiraţie. În vreme ce personalul din imediata subordine a domniei sale minte, fuge de răspundere, pregăteşte pe ascuns legi promovate în dispreţul cetăţeanului.

Asta dacă nu cumva chiar domnia sa, dl Dacian Cioloş, se dedă la astfel de fapte.

P.S Invitat duminică seară la emisiunea Dosar de politician  de la b1tv, dl. Gabriel Biriş a explicat că salariaţilor obişnuiţi nu le-ar fi scăzut veniturile ca urmare a aplicării proiectului la care a lucrat. Un proiect cunoscut atât de d-na ministru Dragu cât şi de premierul Cioloş. Din intervenţia telefonică a d-lui Varujan Vosganian a rezultat că ar fi crescut impozitele pentru PFA. Dl. Biriş nu a negat cele susţinute de dl. Vosganian.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite