Politică

articolul anterior articolul urmator

Oare a părăsit Prinţul Paul România?

7
20 Dec 2020 23:48:10
Carmen Zamfirescu

Nu este prima oară când auzim că un personaj care este condamnat la închisoare cu executare de către o instanţă din România, nu este găsit acasă de reprezentanţii autorităţilor care trebuie să procedeze la reţinerea lui şi escortarea acestuia către penitenciarul unde va trebui să îşi ispăşească pedeapsa. Evident, cel mai des auzim, dacă este un personaj cu notorietate publică, despre faptul că respectivul ”a fugit” din ţară.

Nu este locul aici să ne întrebăm dacă este normal ca o persoană care face obiectul unei anchete, poate sau nu să iasă din ţară, înainte de verdictul final, dacă a primit sau nu interdicţie şi nici să ne întrebăm despre cine trebuie sau nu să supravegheze un personaj aflat într-o anchetă.

Pornim de la situaţia că personajul cu notorietate, adică Prinţul Paul de România, nepotul fostului Rege Carol al II-lea, condamnat definitiv la pedeapsa cu închisoarea, nu a fost găsit la reşedinţa indicată în documentele instanţei pentru a fi preluat de autorităţi şi dus la penitenciar. Soţia sa a refuat să spună unde s-ar afla Prinţul Paul, dar ”pe surse” s-ar fi aflat că Prinţul Paul ar putea fi în Portugalia.

Portugalia nu este un stat ales întâmplător. Se ştie că în acest stat, bunicul său patern, Regele Carol al II-lea, a ajuns în mod ilegal, trecând din Spania (unde regimul Antonescu îl trimisese pentru a fi supravegheat de către regimul Franco), apelând, aşa cum scriu istoricii, la un contrabandist care trecea persoane ascunse într-un compartiment secret al automobilului său, peste graniţa dintre Spania şi Portugalia.

Totuşi, văzând ce s-a scris despre atitudinea oamenilor legii atunci când au constatat că Prinţul Paul nu se află la reşedinţa indicată (o vilă-monument istoric, din apropierea Bulevardului Dacia, în Centrul Capitalei, pe care ar fi cumpărat-o în urmă cu cinci ani), am înţeles că aceştia s-au uitat rapid prin reşedinţă, au constatat lipsa condamnatului şi au plecat. Cu siguranţă, reşedinţa respectivă, care nu este un simplu apartament sau o simplă casă, nu putea fi cercetată atât de repede cum au făcut-o oamenii legii.

Să nu uităm, că am trăit acum 31 de ani ”isteria” tentativelor de fugă ale lui Nicolae Ceauşescu prin tuneluri secrete, către aeroporturi secrete, de presupusa lui ascundere într-un buncăr sau în altul.

Ştiu că Istoria (încă) este o disciplină la care se susţine admitere la Academia de Poliţie. Oare de ce? Numai pentru că Poliţia este o instituţie a statului român, iar Istoria Românilor este o ştiinţă legată direct de identitatea naţională, de integritatea teritorială, ordinea internă, pe care poliţistul jură să o apere, când îşi ia postul în primire?

Cu siguranţă, Istoria este prezentă la admiterea la Academia de Poliţie şi pentru învăţămintele acesteia.

Se ştie că domnitorii, prinţii, precum şi alte personaje din trecutul istoric al României aveau obiceiul să se ascundă prin diverse locuri de taină, fie în tainiţe de mânăstiri, fie prin pivniţe secrete, fie fugeau către graniţe prin tunele ascunse.

Este ştiut faptul că otomanii au interzis cetăţile fortificate în Muntenia şi Moldova şi, de aceea, boierii obişnuiau să îşi pună viaţa şi avutul la adăpost construind tuneluri şi adăposturi secrete unde se puteau, fie refugia, fie puteau fugi spre zone unde nu s-ar fi aşteptat nimeni să fie găsiţi.

Se ştie că Regele Leopold al II-lea al Belgiei, cel care reuşise să obţină Congo ca ”proprietate personală”, în secolul al XIX-lea, obişnuia să lege cu tuneluri subterane principalele sale reşedinţe, de instituţiile unde trebuia să meargă, inclusiv de reşedinţele iubitelor sale.

Se mai ştie că, în general, reşedinţele oamenilor foarte bogaţi aveau anumite camere, cum ar fi, de exemplu, bibliotecile, unde, prin mecanisme secrete, puteau fi deplasate dulapurile bibliotecii, în spatele cărora, s-ar putea ajunge la o uşă secretă, care poate duce la scări secrete, culoare secrete, pe unde se poate ieşi în siguranţă, nevăzut de nimeni.

Chiar bunicul Prinţului Paul, Regele Carol al II-lea a fost un adept al revenirii secrete în ţară, după exil, sau al plecării din România, respectiv, al fugii din Spania, în Portugalia. Aşadar, ”tradiţia de familie” îşi poate găsi un corespondent şi în cazul Prinţului Paul.

Am revăzut recent, serialul copilăriei multora dintre noi, ”Toate Pânzele Sus”. Piratul ”Spânul”, interpretat de Colea Răutu teroriza Delta Dunării, Poliţia sau Jandarmeria nereuşind să-i găsească ascunzătoarea.

Anton Lupan (Ion Besoiu) şi Pierre Vaillant (Ion Dichiseanu) reuşesc să identifice cu spirit de observaţie ascunzătoarea subacvatică, realizată dintr-un vechi ”barcaz”, ascunzătoarea fiind trădată de ”ocheanul” prin care ”Spânu” supraveghea împrejurimile.

Un membru al echipei lui Anton Lupan spune să fie chemate Poliţia sau Jandarmeria, dar Anton Lupan are o replică: ”fac prea multă gălăgie şi prea puţină treabă”.

Evident, după identificarea sigură a ascunzătorii sunt chemate şi ”forţele de ordine”.

În acel film, dar la început, bătrânul paznic de far, interpretat magistral de Vasile Niţulescu spune că ”Spânu” era ”om cu carte, umblat prin lume, că să te miri de ce s-a apucat el de tâlhărie”.

Aşadar, hoţiile, precum aceea pentru care prinţul Paul a fost condamnat nu sunt ”treabă de şobolani”, cum spune un alt personaj de film, domnitorul Gheorghe Bibescu (jucat de Ion Besoiu), Agăi Vilara (şefului Poliţiei), rol jucat de actorul Traian Stănescu.

Evident, Prinţul Paul, nepotul Regelui Carol al II-lea ştia că poate fi prins şi s-a gândit la planul de evadare. Numai că, tot într-un film, ”Colierul de Turcoaze”, Florin Piersic (”Mărgelatu”) îi spune lui Szobi Cseh (”Buză de Iepure”), că locul cel mai bun de ascuns este ”în văzul tuturor”, unde nimeni nu s-ar gândi să te caute.

În film, doi cetăţeni austrieci fuseseră răpiţi pentru ca Imperiul Austriac să poată invada Ţara Românească, pentru a-i ”recupera în siguranţă”. Conspiratorii îi ascunseseră în sediul ”Consulatului Austriac”, tocmai pentru ca Poliţia să nu ajungă acolo, fiindcă nu avea jurisdicţie. Totuşi, caii trăsurii folosite pentru transportul ostatecilor aveau potcoavele cunoscute ca fiind pe ”tipar austriac” (semnul ”treflei”), pentru ca să poată fi uşor găsiţi caii care ar fi putut fi furaţi de hoţii de cai ai acelor vremuri, înainte de a le fi schimbate potcoavele.

Lăsând la o parte universul filmelor, îmi aduc aminte că Radovan Karadjic, fostul lider al sârbilor bosniaci, căutat pentru crime de război în fosta Iugoslavie a fost dat în urmărire internaţională. Multe căutări, mult timp irosit, până când acesta a fost găsit la Belgrad, într-un banal apartament închiriat.

Aşadar, oare autorităţile au făcut tot ce trebuia? Au ajuns, la autorităţi, planurile clădirii? Avea clădirea subsol în care să se poată intra? Existau dovezi clare că acea clădire a fost vreodată restaurată, modificată? Planurile, avizele, autorizaţiile ar trebui găsite la Cadastru, la Primăria Bucureşti, la primăria de sector aferentă, ori la locul reşedinţei. Oare s-a avut în vedere urmărirea contoarelor de consum la utilităţi (energie electrică, apă, gaze naturale)?

Au coborât oare poliţiştii în subsol? Oare, acolo, un ochi format putea depista tencuiala proaspătă care putea ascunde un perete fals? Oare liniştea soţiei Prinţului Paul nu dă de bănuit? Mai ales că ea le-a spus poliţiştilor că nu ştie unde se află soţul ei. Cu siguranţă, în această situaţie, când nu ştie unde este soţul său, care se sustrage executării unei pedepse cu închisoarea, o persoană nu poate fi atât de liniştită.

Cu siguranţă, dumneavoastră, cititorii, aţi văzut numeroase seriale poliţiste, aţi citit romane poliţiste, în care Poliţia este ajutată de numeroşi parteneri, ca scriitori, persoane cu abilităţi paranormale, istorici etc. A apus de mult era infractorilor inculţi, de multe ori infractorii contemporani se documentează, sunt inventivi şi sunt cu un pas înaintea autorităţilor.

Este de ajuns să menţionez aici popularul serial de pe Canalul ”Diva”, ”Castle”, în care personajul principal este un scriitor de succes care ajută Poliţia în cele mai încurcate anchete, găsind, graţie imaginaţiei sale, soluţii inedite.

Serialul ”Murdoch”, de pe Canalul  Epic Drama arată modul în care eroul principal, un detectiv canadian de la începutul secolului XX nu ocoleşte nicio ştiinţă, fie ea exactă, fie ea socio-umană pentru a rezolva cazurile din ce în ce mai complicate.

Cred că a venit vremea ca autorităţile române să încerce, măcar în cazuri speciale, precum cazul Prinţului Paul, să se gândească la astfel de echipe interdisciplinare.

Prinţul Paul nu ar fi ales să plece în Portugalia, fiindcă se ştia foarte bine că era un loc unde ar fi putut fi localizat mai repede. Controalele în plină pandemie de la frontiere i-ar fi întârziat fuga şi nu risca, fiindcă nu are o figură comună să se ascundă chiar şi cu acte false. La cât de stâlcit vorbeşte limba română, în niciun caz, nu se putea deghiza într-un român obişnuit care vrea să plece din ţară.

Până acum nu a apărut public nicio informaţie dacă a ieşit cu numele său real şi când a ieşit pe la vreun punct de frontieră.

De regulă, trebuie căutate locurile pe care le frecventa în Bucureşti sau în ţară, începând de la reşedinţa sa.

Date fiind condiţiile actualei pandemii, mi-e greu să cred că Prinţul Paul a părăsit România. Mi-e greu să cred că a părăsit măcar Bucureştiul. Este foarte posibil ca acţiunea de căutare a Poliţiei să se fi făcut în grabă, ”ca la normă”, să se tragă concluzia că a fugit din ţară şi să se dea consemnul la frontieră şi să se informeze Interpolul, Europolul etc.

Mai este puţin până la Crăciun şi Anul Nou, iar în aceste vremuri, parcă toţi se mişcă mai greu cu gândul la vacanţă, inclusiv cei ce caută condamnaţi care se sustrag executării unei pedepse.

Aşadar, convingerea mea este că Prinţul Paul se află încă la reşedinţa sa, în aşteptarea unor ”vremuri mai bune”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

kevin hoher
21.12.2020, 00:14:52

Cine naiba mai este si "Partzu Paul" asta? Asta ii mai lipsea Romaniei sarace de azi: o turma de partzi si partzese cu peretentii la mii de hectare de terenuri, eventual cateva zeci de castele si case istorice. Trebuie tzinuti din scurt si cand calca stramb (ca doar asta au in cap) bagati la "zu hause" si pusi sa caute "sapunelu" pe la dusuri!

-5 (5 voturi)
Paun Ghita
21.12.2020, 00:34:02

Paulică este nepotul lui Carol II, odrasla bolnavă de ”nivel ridicat de sânge în instalație” al Măriei cu Ferdinandu (deși eu nu prea cred,că lui Ferdinand îi trebuiau slujbe cu Mitropolitu să ajungă în pat cu Măria, care a iubit ceva la viața ei și se spune că mulți din copii au fost numai trecuți pe numele lui Nando), infractorul ăla cățărat pe tronul României, care lua șpagă de la mafioți când pierdeau îia la poker. Carol a fugit în război cu Zizi Lambrino (deși, ca ofițer, fugind la Odessa, unde era ocupație germană, putea fi lesne împușcat pentru trădare de țară) și au făcut un plod, pe Carol Mircea, tatăl lui Paulică ăsta... Măria și cu Ferdinando au zis să îl ierte pe prostovanu lor și să îl bage într-o gașcă de femei, surori de Cruce Roșie să se răcorească de dorul lui ZIZi, expediată peste graniță.... Carol trebuia să aibă muiere cu staif... nu poporancă... fără noblete... Paulică a venit si a zis că numai Misu Manglitoru, alaltă lichea făcută de Carol cu Elisabeta de Grecia (după unele surse n-ar prea fi) să aibă parte la ciordeală? Carol s-a luat apoi cu Elena Lupescu (asta și-ar fi ”pus-o” și cu Petru Groza), și cică avea și el avere, iar o instanță a zis că și Paulică nu doar Dudă și Margareta ar avea parte la ”împărțeală” Băselu după ce a avut tradiție în botezul de ”prinți” pe la Bercea Mondialu, s-a găsit să-l boteze pe ăla micu al lui Paulică și Lia... așa Truică, omu lu Năstase și cu alții s-au apucat de furat, că cică era ”moștenire de famiglie”... numai că Paulică nu avea dreptul să fure de la România... România o fi ea furată, jecmănită, numai că mai sunt și oameni care-și fac meseria și Paulică a fost prins la furat.....

GRIGORIU Grieg
21.12.2020, 04:02:40

Nici eu nu cred ca acest ticalos a iesit din tara. Ar fi prea de tot sa se ascunda propria resedinta, mai degraba altundeva in Bucuresti sau imprejurimi dar nimic nu e exclus. E iritant ca aceasi informatie "Printul Paul AR FI in Portugalia" este colportata de zeci/sute de site-uri si nici unul nu vine cu raspunsuri la intrebari la care s-ar putea raspunde usor. Avea Paul Philippe vreo restrictie de deplasare (consemn la frontiera, control judiciar) la data pronuntarii sentintei ? Apare in vreo baza de date ca a traversat frontiera in directia de iesire relativ recent ? (se presupune ca nu) - deci ori e in tara, ori a trecut ilegal. Comparatia cu bunicul lui nu e potrivita, Carol al II-lea era un ticalos lipsit de scrupule dar conform tuturor surselor era inteligent. Aces Paul e un fanfaron deluzional, nu foarte inteligent (seamana cu unchiul sau vitreg)

+1 (1 vot)
Iulian Arion
21.12.2020, 07:08:18

Asa zisul "Prinţul Paul de România" este o creatie a Securitatii. Mai precis a unei gilde a ofiterilor securitatii. A fost deputat PSD in timpul lui Ion Iliescu. Domeniile coroanei, pe care regele avea drepturi exclusive de a vana, dar nu si de proprietate, au fost revendicate de acest impostor, in scopul vanzarii apoi catre crima organizata de catre ofiterii securitatii. El a fost demascat ca impostor inca din anii '90. Cateva imobile i-au fost acordate, pe care apoi le-a vandut rapid. Toata practica de tip mafiot a acestui infractor este de sorginte PSD Iliescu, asa cum Truica este de sorgine PD-Basescu, acum, PNL.

-5 (5 voturi)
Iulian Arion
21.12.2020, 07:13:58

Baranga - analfabetul fara diploma de bac - sef la Ornis, Sebastaian Ghita, Ponta vv sunt impostori produsi de ofiterii securitatii din SRI. "Se stie" totul despre ei. Sebastian Ghita "a disparut" pe autostrada, in timp ce pleca de la o paranghelie organizata de SRI, la sediul SRI, desi era in arest la domiciliu. Toata mare infractionalitate din Romania este organizata de catre ofiterii securitatii din SRI. Capturat si interogat, seful SRI ar da din gusa tot. "Nu se vrea"!

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările