Politică

articolul anterior articolul urmator

Obsesia loviturii de stat în România, după Decembrie 1989

27
15 Sep 2018 08:36:43
Mircea Morariu

Nu ştim nici astăzi cu exactitate ce s-a întâmplat în România în decembrie 1989. Şi aceasta în pofida faptului că, de fiecare dată când se schimbă puterea, ni se promite că unul dintre obiectivele prioritare ale noilor guvernanţi este aflarea adevărului despre actul care explică multe dintre evenimentele nefericite petrecute în România post-decembristă.

De aici şi faptul că ceea ce Ion Iliescu şi tovarăşii săi de luptă împotriva aspiraţiilor de autentică democratizare ale românilor s-au încăpăţânat să susţină că ar fi fost o revoluţie este denumit în chip şi fel de cei care nutresc opinii substanţial diferite. De la “revoluţie încâlcită” la “revoluţia furată” până la amalgamatul, tragi-comicul “loviluţie”. O carte a Ruxandrei Cesereanu, apărută în urmă cu câţiva ani, a înregistrat şi comentat minuţios cam toate cuvintele şi sintagmele utilizate spre a desemna ceea ce s-a petrecut în România începând din seara zilei de 16 decembrie 1989 şi până către orele prânzului din ziua de 22 decembrie, atunci când Nicolae Ceauşescu a abandonat puterea. Dar şi din 22 decembrie 1989 încolo până în seara de Crăciun, atunci când românilor li s-a adus la cunoştinţă vestea execuţiei cuplului dictatorial. Enigmele continuând să se înlănţuie până în zilele sângeroasei mineriade din 13-15 iunie.

Cu toate acestea, opinia majoritară este că în 22 decembrie 1989 un grup de putere a beneficiat, în folosul său propriu, de revolta populară spre a da ceea ce se cheamă lovitură de stat. Cert e însă că şi după aceea, chiar în mai multe rânduri, s-a vorbit în România despre tentative neizbutite de lovituri de stat.

Lovitura de stat a devenit în România post-decembristă aproape o psihoză. La 6 luni după decembrie 1989, Ion Iliescu însuşi, beneficiind de consultanţa de specialitate a atât de compromisului istoric Răzvan Theodorescu, astăzi mare iubitor de d-na Firea, vorbea, cu referire la evenimentele din 13 iunie, despre o lovitură de stat de tip legionar al cărei rost ar fi fost acela de a deturna rezultatele copleşitor în favoarea FSN şi a creatorului acestuia, acelaşi Ion Iliescu, din alegerile desfăşurate în Duminica Orbului.

În 2012, cu ocazia referendumului menit să hotărască dacă Traian Băsescu îşi va duce până la capăt cel de-al doilea mandat prezidenţial,adepţii acestuia au definit consultarea populară exact cu aceeaşi sintagmă. Probabil că astăzi îşi înghit cuvintele la fel cum regretă omagiile aduse lui Băsescu, dar şi Elenei Udrea.

Iar acum, în încercarea de a găsi măcar o minimă, precară justificare violenţelor inadmisibile la care s-a dedat Jandarmeria, la ordinul coaliţiei PSD-ALDE, în seara zilei de 10 august, cu scopul de a-i reprima pe cei care manifestau paşnic şi a-l face pe Liviu Dragnea stăpânul absolut al  ţării, comunicatorii aflaţi în serviciul şi la ordinul vârfurilor fals social-democrate din România au recurs, falsificând realitatea şi în dispreţul oricărei urme de bun simţ, tot la sintagma care, după cum se vede, a izbutit să facă o miraculoasă carieră în post-decembrism.

Duminica trecută, teza loviturii de stat eşuate a fost reluată, într-o formulă halucinantă, de însuşi preşedintele PSD, dl. Liviu Nicolae Dragnea. Cu ocazia unei apariţii televizate, demnă de a fi analizată şi din perspectivă medicală, dacă nu cumva chiar preponderent din punct de vedere clinic, la postul de televiziune Antena 3¸dl. Liviu Nicolae Dragnea a oferit un spectacol jalnic. Acela al minciunilor, mistificărilor, gogoriţelor în cascadă. Al logicii suspendate. Dar şi al încălcării deontologiei jurnalistice de intervievatorul Răzvan Dumitrescu. Căruia Dragnea îi desena traiectul jurnalistic de parcă jurnalist cândva şcolit la BBC era servul domniei-sale. Totul în tentativa disperată a d-lui Dragnea de a se salva pe sine, dar şi pe complicea principală a domniei-sale, ministrul de Interne Carmen Dan, de la consecinţele legale pe care ar urma să le suporte în cazul în care cercetărilor Procuraturii vor dovedi că ambii sunt implicaţi până în gât în ordonarea acţiunilor barbare ale forţelor de ordine. Care şi-au uitat misiunea, lucru pentru care vor trebui să plătească.

Sunt numeroase indiciile că d-na Carmen Dan şi-ar fi depăşit în cel mai grosier mod cu putinţă competenţele. Se înmulţesc şi mărturiile că dl. Liviu Dragnea ar fi minţit fără ruşine atunci când, la o apariţie asemănătoare la acelaşi compromis definitiv post de televiziune, a susţinut că ar fi început să urmărească la televizor ceea ce se întâmpla în Piaţa Victoriei doar către ora 7 seara. Iar cutia Pandorei a dezvăluirilor, deschisă de d-na Gabriela Firea, îi pune într-o situaţie din ce în ce mai dificilă pe cei doi. Respectivii se comportă într-o manieră tot mai vecină cu paranoia. Cum oare am putea califica faptul că dl. Dragnea nu s-a simţit defel ridicol atunci când a afirmat că pretinsa, inventata lovitură de stat din seara zilei de 10 august ar fi fost plănuită de ori cu sprijinul preşedintelui Iohannis şi că ar fi beneficiat de finanţare şi de sprijin logistic din străinătate? Şi cum am putea califica altfel decât josnic comportamentului conducerii Jandarmeriei Române care, după ce a bătut la ordin politic, populaţia face pe mai departe jocurile murdare ale lui Dragnea şi Dan Carmen şi reclamă la rându-i la DIICOT inventată lovitură de stat din august ?

O concluzie sigură se impune. Tare puţină minte şi încă şi mai puţin bun simţ au cei care se află astăzi în fruntea PSD. Un partid nefrecventabil care s-a întors la forma primară, murdară, agresivă, stalinistă dobândită atunci când a fost creat şi croit după chipul lor propriu de Ion Iliescu, Silviu Brucan, Petre Roman, Gelu Voican-Voiculescu, Cazimir Ionescu la sfârşitul lunii ianuarie a anului 1990.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro      

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

Radu Mircea
15.09.2018, 09:52:38

# Mircea Morariu Se poate Domnule Morariu ??? '' Carmen Dan si-a depasit in cel mai grosier mod competentele ''' Doamna Carmen a fost depasita de competente in momentul cind i s-a luat din mina ibricul de cafea si a fost adusa la Bucuresti sa descopere microfoane in priza . Ce poti astepta de la o modesta secretara in cel mai prapadit judet al patriei ??? Dragnea are nevoie in peroratiile lui de un laitmotiv : Mai intii a fost plimbat BINOMUL pina si-a pierdut proprietatile matematice . A venit rindul STATULUI PARALEL ( tot ceva matematic ) care avea o aversiune fatisa fata de domnu' Dragnea . Acum este la moda LOVITURA DE STAT ( a trecut la istorie ) . Lovitura inreptata clar impotriva PSD , impotriva lui Dragnea . Concluzia : Clar , statul este Domnul Dragnea . Trist dar adevarat .

+5 (9 voturi)
Papa Raţă
15.09.2018, 10:10:42

P$$ ...Facă-se voia ... P$Iliescu, P$Roman P$Tonta, P$$ecuroman P$Dragnea , Toderică Și celelalte sute, adică , toți au pestă de purcică roșkată și criminală incurabilă, fatală... Și , precum ne zice Trampa - locul lor: la Bălăceanka prin poarta DNA-ului și - în fundul Iadului ! Amin. Facă-se voia Tartorului !!

+1 (3 voturi)
Vanatorul/d.c.
15.09.2018, 11:19:46

********************************************** Scuze prezidentiale (pamflet) ADORMISTRATIA PREZIDENTIAL IMPERIALA, Comunicatul catre Natie, Tara, Popor si Glie al Majestatii sale Nuclear-Prezidentiale Klovnis Iohannis Întâiul Brav popor roman, am intervenit cu acest comunicat, pentru ca vreau sa imi ce scuze milioanelor de diasporeni pentru faptul ca propagandistii mei n-au reusit sa-i prosteasca si pe ei cu abureala de tip securistico-sereistica denumita ”mitingul unui milion de diasporeni”. Bravă si glorioasă natiune romaneasca, diasporenii trebuie sa intelega ca nu prea am avut de ales, dupa soileala vânjosă trasa in cei aproape 4 ani de mandat de presedinte la fara frecventa. Adica, atunci cand eu si cei care imi invart cheița ca sa ies in public si sa le citesc fituicile, ne-am zis ca-i timpul sa lasam trasul la aghioase si sa incepem sa manipulam si noi ceva, ca acusi vin iar alegeri prezidentiale, ei bine, n-am mai gasit pe piata libera a propagandistilor decat ciurucurile pe care mafia pesedista le-a folosit impreuna cu noi pe timpul cand eram aliati in USL, dar pe care acum, de cand Dragnea are consilieri israelieni meseriasi (nu ca cei ai mei, care au mintea mai inceata chiar si decat o am eu), nu mai dau doi bani pe acesti propagandisti (pe care, in lipsa de altceva a trebuit sa-i angajez eu), ca cica-s asa de lipsiti de ..talent, incat n-ar fi in stare sa convinga nicio o pițipoanca sa treaca strada pe culoarea verde a semaforului, chiar daca i-ar oferi pițipoancei respective 500 de euroi sau chiar suma pe care o incasam eu pe naspa, adicatelea chiriile pe casele in posesia carora am intrat pe ochi frumosi si fraudulosi, sau pe ..genunchii frumosi si fraudulosi, functie de ce va răvășeste mai tare la Carmancita mea, recte Prima Doamna a tarii voastre de perversi care va benoclati toata ziua in tabloide la fizicul ei 3D (Divin-Devastator-Demential), in loc sa va luminati mințile lecturand cartile pe care le-am publicat eu in primele luni de mandat la editura Partidului Comunist din China, si pe care nici acum nu le-am terminat de citit ca sa stiu si eu ce-am scris, ca de cate ori pe saptamana plecam in excursii, le tot uitam acasa, si-n afara de asta nu stapanesc eu prea bine romana, daramite cantoneza. Dom’le, cateodata chiar imi vine sa plang de ciuda..! Asa-s de diletanti propagandistii astia ai mei, incat n-au fost in stare nici macar sa-l pacaleasca pe vreun un amarat de jandarm, sa impuste vreo doi dintre acoperitii nostri pe care ii trimite astia cu cheița in piața s-o bage pe aia cu ”M**EPSD..!” in acord global, ca daca impuscau macar vreo 2-3 fraieri care racneau pe-acolo, acuma il aveam deja pe Sică Mandolinu sef peste ”guvernul meu”, iar eu, de bucurie, plecam sa fac turul lumii cu bicicleta si cu SPP-istul care ma impinge de obicei, si as fi castigat alegerile prezidentiale de la anul chiar daca campania electorala si ziua votului m-ar fi prins cu bicicleta si cu SPP-itul impingand la ea, prin muntii Himalaya, pe undeva. Deci, e limpede ca, avand asemenea propagandisti crâncen de neconvingatori, nu puteam sa-i prostesc cu ”mitingul milionului de disporeni” nici macar pe consilierii mei mai ”ranga” ca mine, daramite pe diasporeni..! De aia imi si cer scuze..! Gata..! Auf Wiedersehen..!

-1 (7 voturi)
Mandy
15.09.2018, 11:27:15

Vanator, vezi ce am postat si eu pe blogul lui Vlaston, despre "patrioti" precum Cristian Preda, pe care tu-l intrebai carui partid se va ralia, asigurandu-l ca il vei sustine... Pe asta??.. A cerut in repetate randuri sanctiuni impotriva Romaniei, e iresponsabil... Oricum daca l-a dat Udrea afara cred ca a avut motive foarte serioase. Oricum, vulpe batrana, n-a muscat din momeala si n-a zis nimic-nimicuta de partidul lui de suflet.. Ramane sa-si bata joc in continuare de electoratul PMP care l-a facut europarlamentar.

-1 (5 voturi)
Vanatorul/d.c.
15.09.2018, 11:54:27

Mandy Da..! N-a picat in capcana..!:) Oricum, am spus-o si pe pagina d-lui Vlaston (care-i tot atat de PMP-ist si corect atunci cand se refera la la ce se se intampla cu statul de drept si actul de justitie, pe cat e Iohannis de ne-penal, suveran si minte ageră..!:)) In politica romanesca si in presa care slugareste cele doua mafii nationale (pesedista si iohannist-sereist-limberala) nu exista ”patrioti”. Exista doar interese mafiote. Altminteri, cel mai bine descrie situatia actuala a Romaniei..Octavian Goga : "Tara de secaturi , tara minora, cazuta rusinos la examenul de capacitate în fata Europei… Aici ne-au adus (in doar 3 ani si jumate-n.m.) politicienii ordinari (Ponta, Dragnea, Tariceanu-n.m.) , hotii improvizati astazi în moralisti (Iohannis, Ludovic Orban-n.m.) ministrii (pesedisti si penelisti-n.m.) care s-au vândut o viata întreaga, deputatii contrabandisti(penelisti, pesedisti, udemeristi, etc -n.m)… Nu ne prabusim nici de numarul dusmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricosatoare de meningita morala (ipocrizie si lichelism de masa-n.m.)"

-2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările