Politică

articolul anterior articolul urmator

Obtuzi, mofluzi, confuzi şi zăluzi. Fişă medicală privind starea „dreptei”

36
18 Dec 2016 16:44:52
Doru Pop

Aşa zisa „unificare a dreptei”, care ar putea aduce un binemeritat „guvern de dreapta” şi să ofere României o „guvernare sănătoasă” este o imposibilitate istorică. În primul rând pentru că „dreapta” de la noi este beteagă şi răzleaţă. Doamna Turcan face eforturi supraomeneşti pentru a „obţine un guvern de dreapta”, dar ar fi nevoie de tratamente medicale îndelungate şi, probabil, de nişte taumaturgi pentru a vindeca schisma dreptei mioritice.

Pe partea dreaptă a eşicherului politic de la noi a fost mereu ca într-o mare familie disfuncţională. Toată lumea s-a certat cu toată lumea. Cei care încă nu s-au certat, urmează să o facă. Ca un tată absent, Iohannis îi ceartă pe toţi şi le arată rigla ca un profesor sever. Tăriceanu, care s-a certat cu PNL-ul, e acum supărat şi nu se mai joacă cu ei. PNL-iştii şi PDL-iştii nu se împacă nici acum şi nu prea ştiu din ce partid fac parte. La rândul său Traian Băsescu nu mai are pe nimeni cu care să nu se fi sfădit. Speranţa României de mâine, USR se ceartă cu USR. Şi, ca degringolada să fie completă, rufele se spală frumos în public şi cetăţenii privesc ecranele televizoarelor cu ochii cât cepele, crezând că e o telenovelă.

Dihonia este cuvântul cheie al dreptei şi principalul virus care o subminează.

Să nu uităm că formarea unei coaliţii de dreapta a reprezentat unul dintre proiectele ratate ale României. De mai bine de 25 de ani ideea de a strânge la un loc resursele politice ale noii clase mijlocii, urbane şi educate, a eşuat în mod constant. Primul care a reuşit să coaguleze cât de cât această adunătură de orgolii şi interese a fost Corneliu Coposu, care a înţeles că singurul mod în care moştenitorii PCR pot fi înfrânţi este printr-o largă alianţă politică.

În acest context poate că n-ar trebui să uităm nici că PNL a fost primul care a părăsit Convenţia Democratică. Apoi această Convenţie, sub conducerea lui Emil Constantinescu, a înregistrat o victorie de scurtă durată în 1996. Dar nici atunci „unitatea dreptei” nu a funcţionat. Pentru că, sub loviturile PD-ului lui Băsescu, Convenţia s-a prăbuşit. Pe cadavrul defunctei Convenţii s-a creat apoi Alianţa Dreptate şi Adevăr (Alianţa DA), care a reunit PNL şi PD, ceea ce a dus la victoria neaşteptată a lui Băsescu din 2004. La scurt timp, conflictul dintre Băsescu şi Tăriceanu a dus la transformarea Alianţei într-o mezalianţă bazată pe partajul tacit.

De aceea, „Partidul confuzilor” a fost şi va rămâne PNL. Din 1990 încoace PNL tot fuzionează şi nu mai reuşeşte să se coaguleze. Am avut PNL-AT, PNL-CDR, PNL-Câmpeanu şi Noul Partid Liberal. A fost apoi PL-93, care a creat Alianţa Naţional-Liberală şi, ulterior, a creat Partidul liberal (PL). După care PNL absoarbe PAC şi PL. Între timp se formează fantomatica UFD, Uniune de conservatori care este absorbită şi ea. Apoi, prin 2006 se formează Platforma Liberală. Când apare Uniunea Social-Liberală confuzia devine politiăc naţională. Nici USL nu funcţionează, PNL se retrage. De aceea se desprinde ALDE, care se uneşte cu Partidul Conservator şi care visează la USL.

E de la sine înţeles de ce Marele Partid al Confuzilor este PNL. Şi nu e de mirare de ce membrii „marelui partid liberal”, transformat în urma alegerilor în micuţul partiduţ liberal, nu înţeleg prea bine ce li s-a întâmplat. Sunt confuzi, iar confuzia lor este cu atât mai mare cu cât matematica politică s-a dovedit a fi alta decât matematica electorală. Crezând că PNL 20% plus PDL 20% egal 50%, „Marele Partid Liberal” a rămas mofluz la aflarea veştii că abia dacă a reuşit să strângă un sfert din opţiunile electoratului prezent la urne.

Pe de altă parte exponentul obtuzilor este preşedintele Iohannis, care în continuare nu pare să înţeleagă mesajul pe care i l-au transmis un sfert dintre alegătorii săi din 2014, care nu s-au mai prezentat la vot în 2016. În condiţiile în care, în 2014, prezenţa la vot în România a fost de peste 62%, iar Iohannis a primit peste 54% dintre voturi, pierderea din 2016 este enormă. De aceea, nici măcar n-ar trebui să fie vorba despre cine va fi premierul României sau dacă Preşedintele se va dovedi la fel de capabil să negocieze cu partidele cum a fost Băsescu înaintea lui. Miza este ieşirea lui Iohannis din obtuzitatea dreptei, care vine din neputinţa de a ieşi din discursul prefabricat.

Un alt epicentru de obtuzitate clasică s-a concentrat în jurul lui Călin Popescu Tăriceanu, el însuşi incapabil să vadă mai departe de propriile sale nemulţumiri şi frustrări. Dorind să se răzbune pentru nedreptăţile care i s-au făcut, dintre care cea mai mică este neinvitarea la parada de 1 Decembrie, Tăriceanu şi-a pus oiştea în dungă. N-ar trebui să ne mire, pentru că întreaga istorie politică a personajului C. P. Tăriceanu este strâns legată de eşecurile dreptei de a se coaliza din pricina obtuzilor care o compuneau. Nu el a fost printre creatorii „aripii tinere” a PNL? Nu el a propus printre primii ideea de „Noul PNL”, semnând un acord cu FSN, astfel prietenul său Dinu Patriciu fiind cooptat în guvernul lui Petre Roman ca Ministru al Lucrărilor Publice? Apoi, în calitate de copreşedinte al Alianţei DA, construită pe ideea defunctei CDR, nu el a intrat în conflict cu Băsescu şi a participat la scufundarea „coaliţiei de dreapta”?

Iată de ce a miza pe Tăriceanu ca pe factor de unitate liberală este o formă maximă de obtuzitate politică. Ralierea ALDE la un proiect naţional împotriva ascensiunii PSD, care este singura opţiune de politică realistă, devine imposibilă datorită obtuzităţii acestui politician care îşi doreşte conservarea rezultatelor propriilor decizii proaste. Obtuzii nu văd pe termen lung, ei iau decizii în conformitate cu viziunea îngustă pe care o au despre propria lume.

La rândul său, USR este partidul mofluzilor. Aşteptându-se la rezultate fenomenale - conform sondajului pe care îl anunţaseră în noiembrie partidul lui Nicuşor Dan trebuia să obţină 19% - USR nu pare să înţeleagă care este rolul său. Deşi a fost aşteptat ca un partid al unei alt mod de a face politică, creat în fond ca un partid al conglomerării de opinii, USR recurge la excluderea lui Moroianu, soţul Clotildei Armand, pe criterii de libertate de exprimare. Dacă managementul USR va împrumuta din deprinderile discreţionare ale „vechilor partide”, atunci caracterul său democratic devine îndoielnic. Şi dacă până şi USR rezolvă problemele prin vechea meteahnă românească „Taci din gură, că te dau afară!”, atunci mofluzeala se va extinde la întregul partid

Dintre toţi Traian Băsescu nu pare să fie atins nici de mofluzenie, nici de confuzie, nici de obtuziune. El ştie că e cel mai bun pentru funcţia de premier, are răspunsuri la toate problemele ţării şi are soluţii pentru orice situaţie de criză. Pentru defectul congenital al lui Băsescu probabil că există un alt diagnostic. Eu i-aş zice zăluzenie, dar verdictul final îl va pune Istoria.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

36 Comentarii

Paun Al
18.12.2016, 17:09:14

Partidele ar trebui sa fie slujitori , servitori ai cetatenilor . Cetateni care le cedeaza puterea si accesul la resursele tarii , pentru a adminstra tara, in interesesul cetatenilor . Ce sunt in realitate partidele ? Sunt grupuri de interese , care se folosesc de oportunitatea de a ajunga la putere si la resursele tarii pentru a-si satisface interesele lor de grup. Ca si ale celor ce i-au sponsorizat, ale "prietenilor lor politici ". Traim in plutocratie . Din pacate poporul le cedeaza puterea pe baza de incredere, sau pe baza de manipulare ,sau pe baza de prostie , de naivitate . Fara a -i mai putea controla pe perioada mandatului . Daca "dreapta" ar pune pe prim plan interesul cetatenilor , si-ar subordona interesele lor , orgoliile lor , acestor interese ale cetatenilor ... Asa nu ne arata decat ca interesele dreptei sunt divergente si intre ei , cei de dreapta . "Dreapta" se lupta cu "dreapta" si apoi cu "stanga" ...pentru putere . Ar putea sa invete de la PSD, care au inteles sa nu se divida ,cei ce se pretind de stanga , sa se lupte si intre ei , pentru putere ,

+6 (12 voturi)
catalin toader
18.12.2016, 17:24:23

USR mai intai sa se lamureasca daca este de dreapta sau de stanga ( sau de centru, cum doresc). Care stanga, care dreapta, domnule Pop?. Astea la noi sunt simple conventii si praf care sa umple capetele electorilor. Expresia "semnalizeaza dreapta si coteste la stanga" (sau invers, cum poftiti), parca pentru noi a fost inventata. As putea sa enumar destui lideri care s-au adapat, pe rand, din toate izvoarele doctrinare posibile(incepand cu comunismul, evident). Asta este posibil si datorita unui electorat imatur, in cea mai mare parte a sa (asta ca sa ma pastrez in limitele unui limbaj decent).

+8 (8 voturi)
Paun Al
18.12.2016, 17:49:54

D-le Toader , astea cu "dreapta" si "stanga" nu mai corespund evolutiilor societatilor actuale . Societatile actuala sunt sisteme atat de complexe , cu atat de multe variabile , interne si externe , multe psihologice , emotionale ... Ori la esemenea sisteme complexe , in functie de starea actuala a sistemului, in functie de paramatri , de variabilele interne si externe ... doar echipe competente de specialisti le-ar putea da evolutii , solutii...cat de cat optime , cat mai bune pe termene acceptabile . Adica sa ne gandimla o tara si pentru copiii si nepotii nostri . In nici un caz politicieni "de stanaga " sau de "dreapta " nu sunt capabilui ,si nici macar nu isi propun asa ceva . Isi vad de interesele de moment . Nu ati observat pana acum , ca indiferent de dreapta , sau de stanga la noi s-a condus si se conduce pompieristic ... se reactioneaza la probleme care ard acum ,sau la care grupuri influente fac presiune , fara nici o perspectiva . Adica dupa cum am vazut si acum ca reactioneaza la sfarsit de mandat , au o perspectiva : dupa noi potopul .

+6 (8 voturi)
Mircea B.
18.12.2016, 18:07:47

Nu avem dreapta, dar nici stanga nu prea avem. Dreapta. Nucleul a pornit de la partidele istorice. Dupa 45 de ani de inexistenta , revenirea a fost , normal extrem de dificila. Cu atat mai greu cu cat partidele istorice au fost rapid infiltrate cu agenti ai vechilor structuri comuniste. A picat mai intai PNT, apoi PNL. Asta din urma prin fragmentari multiple , apoi printr-un sarut al mortii, e vorba de USL. Un partid mai nou pe partea dreapta , e vorba de PDL, a creat un pic de deranj, insa a fost si el pulverizat de monstrul USL. Ce avem acum pe dreapta sunt fragmente care plutesc intr-o miscare semibrowniana. Stanga. Si aici avem un partid "istoric" , e vorba de Partidul Comunist. Mult mai vivace, acest partid si-a pastrat toate structurile existente in 1989, doar ca s-a mai botezat din cand in cand si s-a boit cu tot felul de vopsele ,cu rol de camuflare. Asa s-a ajuns la o gasca de mafioti care speculeaza cu nesimtire nostalgiile dupa vremuri apuse ale segmentelor de populatie cu vulnerabilitati. Sa nu uitam- starea in care se afla acum Romania se datoreaza in mare parte gastii comuniste care a preluat puterea in Romania si pe care acum o numim PSD. Ei au facut legile, ei au si-au impartit toate fabricile in procesul de privatizare, ei au facut constitutia, toti membrii lor de nadejde au ajuns noii capitalisti. Deci ceea ce zicem noi stanga este o grupare de smecheri care au pus stapanire pe Romania, semnalizeaza stanga catre nostagici si-si umple buzunarele sub deviza " va scoatem noi capitalismul din cap". N-avem dreapta, n-avem stanga, cam aici suntem. Solutia pare a fi Delete, urmat de New File...

+9 (9 voturi)
albu gaby
18.12.2016, 18:20:35

Cica un domn se duce la o gheisa si se imbolnaveste! Fuge la doctor! - Ce e de facut doctore? - Trebuie taiat! Asta innebunit fuge la altul, la al treilea, al patrulea. - Trebuie taiat! In sfirsit la al cicelea. - Cum, nu trebuie taiat?! - Nuuuu! Se usuca si cade singur!

+3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (36)

Modifică Setările