Ofensivă totală a PSD pe legile Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de social-democraţi au susţinut în ultimele zile în Parlament depunerea de legi prin care vor să-l scoată pe şeful statului din procedura de numire a procurorilor de rang înalt, să taie din puterea Curţii Supreme sau pentru prescrierea  incompatibilităţilor şi conflictului de interese.

40 de parlamentari ai PSD au depus, miercuri, la Camera Deputaţilor un proiect de lege care propune ca şefii de parchete şi adjuncţii acestora , precum şi şefii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să fie numiţi şi revocaţi de Senat, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, Senatul ar urma să se pronunţe în mod decisiv în ceea ce priveşte alegerea procurorului general al României, şefilor DNA şi DIICOT, dar şi asupra conducerii Curţii Supreme, cu toate că de Parlament a trecut săptămâna aceasta o lege  care reglementează aceste numiri. Preşedintele României, care în prezent are un cuvânt decisiv în numirea şefilor de parchete şi a celor de la Curtea Supremă, nu ar mai fi deloc implicat în procedură.

În expunerea de motive, iniţiatorul Cătălin Rădulescu - condamnat definitiv la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare în decembrie 2016 pentru dare de mită mită şi efectuare de operaţiuni financiare că acte de comerţ, incompatibile cu funcţia - arată că şefii de parchete ar trebui să fie numiţi de Senat având în vedere că acesta din urmă „exercită mandat de reprezentativitate dat de popor ca deţinător al suveranităţii naţionale“, propunerea ar trebui să aparţină ministrului Justiţiei  „ca reprezentant al ministerului care veghează la respectarea puterii judecătoreşti, ca una dintre cele trei puteri statale fundamentale“. 

image

 

Legile Justiţiei care au trecut de Comisia Iordache, adoptate de Parlament

Senatul a adoptat, joi, în calitate de for decizional. şi cea de-a treia lege a Justiţiei, adică Legea privind organizarea şi funcţionarea CSM, după ce anterior adoptase şi Legea privind statutul procurorilor şi judecătorilor şi Legea privind organizarea judiciară. Toate cele trei legi adoptate de Parlament vor fi atacate la CCR de către liberali.

Puterea completului de cinci judecători de la Curtea Supremă, diminuată

Iar aceasta nu e singura propunere legislativă controversată a deputatului PSD. Rădulescu şi alţi 37 de parlamentari ai PSD au mai depus un proiect, miercuri, dar care vrea să modifice Legea privind organizarea judiciară, deşi şi aceasta, în formă modificatăm, a trecut de Senat.  Mai precis, social-democraţii se referă la competenţa completului de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie,  iniţiativa prevăzând că „apelul nu poate fi declarat decât în favoarea inculpatului“. Mai precis, instanţa de apel, în acest caz Curtea Supremă, nu poate agrava situaţia unui inculpat prin stabilirea unei pedepse mai mari decât cea la care fusese condamnat anterior.

Rădulescu a anunţat într-un interviu pentru o televiziune că nu ar mai susţine proiectele, subliniid că ar fi fost depuse în urmă cu două luni, când încă nu începuseră dezbaterile pe legile Justiţiei.

Rezolvarea incompatibilităţilor şi conflictelor de interese

Rădulescu nu s-a delimitat însă de o altă iniţiativă. El şi încă 102  parlamentari PSD au semnat o iniţiativă legislativă care prevede că faptele săvârşite de demnitari ce determină conflictul de interese să se prescrie în termen de 3 ani.

Ceea ce vor semnatarii legii este adăugarea unui nou alineat în lege. „Faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor“, preciează alineatul adăugat articolului 25 al Legii ANI. Potrivit unei evaluări a ANI, 675 de politicieni, printre care actuali şi foşti deputaţi, senatori, primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene ar urma să beneficieze de această „amnistie politică“, în cazul în care CCR nu va declara legea neconstituţională.   

Rădulescu: Nu e imoral

Potrivit expunerii de motive, „iniţiatorii propun introducerea unui termen de prescripţie a faptelor ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, având în vedere că şi în materia mai gravă, a ilicitului penal, există o astfel de instituţie juridică, mai precis prescripţia răspunderii penale. De asemenea, nu este nici moral şi nici legal ca aceste fapte să fie imprescriptibile”.

Pe de altă parte, Parlamentul a adoptat la începutul săptămânii iniţiativa deputatului PSD Florin Iordache, de modificarea a Legii ANI, care prevede că interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor descoperiţi de Agenţia Naţională de Integritate în conflict de interese în perioada 2007 - 2013 încetează de drept.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite