Adjunctul secretarului de stat al SUA la Bucureşti. Subiectul discuţiilor: statul de drept. Ce spune Preşedinţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antony J. Blinken, adjunctul secretarului de stat american, a fost primit de Klaus Iohannis FOTO preseidency.ro
Antony J. Blinken, adjunctul secretarului de stat american, a fost primit de Klaus Iohannis FOTO preseidency.ro

Adjunctul secretarului de stat american, Antony J. Blinken, se află într-un turneu prin Europa, România şi Bulgaria fiind singurele ţări cu care oficialul american va purta discuţii legate de „statul de drept“.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit duminică pe adjunctul secretarului de stat al SUA, Anthony Blinken, aflat într-un turneu european în contextul pregătirilor în curs pentru Summitul NATO de la Varşovia, din luna iulie. Cu acest prilej, Preşedintele României şi demnitarul american au apreciat dinamica actuală a relaţiilor bilaterale îndreptate spre dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi Statele Unite ale Americii, atât pe dimensiunea de securitate şi cea economică, dar şi pe celelalte dimensiuni ale Parteneriatului Strategic‎, se araătă într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. 

În cadrul întrevederii, Preşedintele Iohannis a evidenţiat aspectele de securitate şi apărare de interes pentru România în contextul Summitului din Polonia, cu accent pe asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre. Preşedintele Iohannis a subliniat importanţa consolidării prezenţei aliate în mod echilibrat, pe întreg flancul estic al NATO, şi relevanţa Iniţiativei de Reasigurare Europeană promovate de Preşedintele Obama. Preşedintele României a subliniat, totodată, că ţara noastră înţelege, ca aliat NATO, în contextul complicat de securitate din Vecinătatea Estică şi Sudică, să acţioneze responsabil, ca furnizor de securitate.

La rândul său, adjunctul secretarului de stat american a reconfirmat angajamentul SUA în cadrul NATO pentru întărirea corespunzătoare a întregului flanc estic. Anthony Blinken a transmis aprecieri pentru rolul activ al României în cadrul NATO şi implicarea ţării noastre în combaterea ameninţărilor pe flancurile estic şi sudic ale Alianţei. De asemenea, a salutat progresele sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice, inclusiv prin contribuţia României prin baza Deveselu, subliniind importanţa declarării capabilităţii iniţiale a sistemului NATO antirachetă la Summit-ul din Polonia.//

Cei doi interlocutori au avut un schimb de vederi aprofundat legat de dezvoltările din imediata vecinătate a ţării noastre şi din regiunea extinsă a Mării Negre, cu accent pe Republica Moldova şi Ucraina. Preşedintele Iohannis a evidenţiat demersurile concrete întreprinse de România pentru susţinerea Republicii Moldova în efortul său de reformă şi conectarea cu Europa. Referitor la Ucraina, ambele părţi au fost de acord că este esenţial ca procesul Minsk să producă rezultate, iar sancţiunile care vizează estul Ucrainei să fie menţinute până la implementarea deplină a Acordurilor de la Minsk.


De asemenea, Iohannis a prezentat evaluarea României cu privire la ultimele evoluţii referitoare la criza migranţilor, precum şi poziţia României în materie de securitate energetică. Oficialul american a prezentat condoleanţe pentru militarii români căzuţi la datorie sâmbătă, în Afganistan. În context, partea americană a apreciat în mod deosebit contribuţiile României în Afganistan şi respectiv în cadrul coaliţiei internaţionale anti-Daesh. 

Antony J. Blinken, adjunctul secretarului de stat american, efectuează, în această perioadă, un turneu prin Europa. Ieri şi astăzi, oficialul american s-a aflat la Bucureşti, unde s-a întâlnit cu înalţi oficiali guvernamentali, cu lideri ai mediului de afaceri din România şi cu membri ai societăţii civile, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat American. 

 Potrivit sursei citate, România şi Bulgaria sunt singurele ţări unde Antony J. Blinken, adjunctul secretarului de stat american, va avea pe agendă de discuţii legate de „statul de drept“, potrivit coalitiaromanilor.org.

  

 Pe agendă discuţiei cu oficialii români sunt incluse şi „chestiuni de securitate înainte de summitul NATO ce va avea loc în această vară la Varşovia, cooperare bilaterală în domeniul securităţii, parteneriatul economic bilateral, precum şi stat de drept şi eforturile de reforma ale guvernului“, se arată în acelaşi comunicat de la Departamentul de Stat. 

  

 Vizită în România face parte dintr-un turneu pe care oficialul american îl face în Europa în perioadă 5-10 mai. Înainte de a ajunge în România, Blinken a fost în Varşovia, pe agenda discuţiilor aflându-se „chestiuni bileterale şi regionale, inclusiv despre summit-ul NATO din vară de la Varşovia şi criză continuă din Ucraina“. 

  

  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite