Oleacă de discriminare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Turcan. FOTO Mediafax

Biroul Permanent al Partidului Naţional Liberal a discutat astăzi, 13 martie 2017, iniţiativa legislativă de modificare a articolului 48 din Constituţie privind familia.

Se pare că discuţiile au fost tensionate, căci ulterior şedinţei s-a comunicat pe două canale diferite, prin preşedintele PNL Raluca Turcan şi printr-o tabără care a făcut opinie separată, prin vocile lui Ben-Oni Ardelean şi Ioan Cupşa. Mărul discordiei? Amendamentul propus de deputatul PNL Gabriel Andronache, la textul iniţiativei legislative de modificare a Constituţiei.

Textul propus de Coaliţia pentru Familie: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.”

Textul propus de PNL: „Familia are dreptul la ocrotire din partea societăţii şi a statului, prin măsuri economice şi sociale, inclusiv prin încheierea căsătoriei. Căsătoria este uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, având la bază egalitatea între soţi, dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Distincţia e importantă pentru că propunerea Coaliţiei pentru Familie reduce întreg spectrul familiei la căsătoria dintre un bărbat şi o femeie. Nimic altceva nu mai e o familie.

Decizia PNL de astăzi este una importantă nu prin prisma capacităţii acestora de a impune schimbarea dorită acestei iniţiative, ci prin prisma faptului că avem un partid politic parlamentar care recunoaşte, printr-o decizie a forurilor de conducere, că iniţiativa Coaliţiei pentru Familie este una discriminatorie, menită să excludă anumite categorii de cetăţeni.

O poziţie oarecum ingrată pentru Raluca Turcan, susţinătoare a Coaliţiei pentru Familie, nevoită să iasă public şi să recunoască că diversitatea familiilor este o realitate în România. Cu toate acestea, Turcan a punctat o serie de lucruri care trebuie amintite.

În primul rând, PNL recunoaşte cuplurile gay ca fiind o realitate în România, preluând parcă discursul lui Liviu Dragnea, care vorbea despre necesitatea găsirii unei „soluţii” pentru cuplurile gay. Doamna Turcan vorbeşte despre necesitatea unei „formule”:

„Mi se pare firesc ca PNL să încurajeze dezbaterea publică pentru a găsi formula cea mai potrivită astfel încât drepturile civile să fie garantate pentru toţi cetăţenii, inclusiv pentru persoanele de acelaşi sex”.

Momentan, promisiuni pentru un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat. E cert că partidele politice nu sunt pregătite momentan să adopte propunerea legislativă a fostului deputat Remus Cernea, care se află pe masa Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.

În al doilea rând, doamna Turcan a folosit exemplul familiilor monoparentale pentru a sublinia un exemplu de excludere din sfera familiei pe care l-ar produce modificarea Constituţiei în forma propusă de Coaliţia pentru Familie, expunând oarecum accidental populismul acestora:

„Cum credeţi dumneavoastră că noi, ca partid serios, am putea, doar dintr-un populism ieftin pe care unii îl aruncă în faţa cetăţenilor, prin Constituţia României să spunem: relaţia dintre mamă şi copil nu este familie?”.

Pe scurt, când vine vorba despre Coaliţie, vorbim şi de populism, şi de discriminare.

Nu în ultimul rând, PNL admite faptul că iniţiativa Coaliţiei pentru Familie de modificare a Constituţiei ar face dificilă legalizarea parteneriatelor civile, tocmai prin prisma textului propus, extrem de radical şi restrictiv. Cum să acorzi drepturi civile în virtutea relaţiilor de familie când tu defineşti familia ca fiind bazată exclusiv pe uniunea dintre un bărbat şi o femeie?

Trecând peste faptul că vorbim, în definitiv, despre frământări interne într-un partid fără o majoritate în parlament, şi peste faptul că terenul politic al iniţiativei Coaliţiei pentru Familie este unul extrem de volatil, urmând puţin logica PNL, aş ridica întrebarea: cine decide care grupuri sunt excluse sau nu din definiţia largă a familiei? Dacă mamele singure şi copiii lor sunt o familie, dacă cuplurile gay sunt o familie, atunci de ce ne mai chinuim să modificăm un articol din Constituţie?

Răspunsul este simplu: clasa politică din România nu are curajul să contracareze populismul practicat de Biserica Ortodoxă Română. BOR este o instituţie cu o încredere în scădere, care în continuare nu a răspuns cu privire la colaborarea cu regimul ceauşist, care în continuare primeşte privilegii financiare uriaşe de la stat. În aceste condiţii BOR a ales strategia cea mai simplă, anume să demonizeze o comunitate şi aşa discriminată în România. Clasa politică pare incapabilă să-şi apere propriii cetăţeni. Ironia face ca cel mai probabil, încrederea la nivelul societăţii faţă de minorităţile sexuale să fie mai mare decât încrederea în parlament sau partide politice.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite