Politică

articolul anterior articolul urmator

Olguţa Vasilescu anunţă că este în lucru o bază de date comună a Casei de Pensii şi a ANAF: Poţi să vezi de când te-ai născut şi până la pensie tot ce ai primit de la statul român

11
6 Sep 2018 00:04:32
Autor: News.ro
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Muncii a anunţat, miercuri seară, că se lucrează pentru realizarea unei baze de date comune a Casei Naţionale de Pensii şi a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiascală (ANAF), care va permite oricărui contribuabil să verifice dacă i-au fost sau nu plătite contribuţiile către stat. „Poţi să vezi de când te-ai născut şi până la pensie tot ce ai primit de la statul român”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.

Lia Olguţa Vasilescu a vorbit, miercuri seară, la Antena 3, despre faptul că în România nu există o bază de date în care contribuabilii să poată verifica dacă le-au fost sau nu plătite contribuţiile la stat.

„ANAF va avea o bază de date pe care o va transmite Casei de Pensii, iar dumneavoastră veţi intra în dreptul numelui dumneavoastră, cu CNP-ul, şi veţi vedea şi numărul de puncte pe care le aveţi acum acumulate, ca să puteţi să vă faceţi calculul pensiei, şi, de asemenea, veţi putea vedea dacă angajatorul v-a plătit contribuţia. Ceea ce zic că este foarte important. (...) Avem fonduri europene şi vom avea o bază de date şi poţi să vezi de când te-ai născut şi până la pensie tot ce ai primit de la statul român. Este în curs de creare această bază de date”, a anunţat ministrul Muncii.

Lia Olguţa Vasilescu a precizat că au fost două milioane de oameni pentru care nu erau plătite contribuiile, iar statul a trebuit să ”acopere toate aceste cheltuieli, reprezentând deficitul, fără a-şi permite să-şi mărească pensiile”.

Ministrul Muncii a anunţat că baza de date va fi funcţională în momentul apariţiei Legii pensiilor.

„Noi avem la ora actuală o posibilitate să intraţi şi acum pe site-ul Casei Naţionale de Pensii să vă informaţi despre pensia dumneavoastră, dar va fi mult mai detaliată în momentul apariţiei legii”, a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.

Proiectul noii legi a pensiilor a fost publicat în 9 august pe site-ul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, fiind introdus în procedura legală de dezbatere publică, pentru o perioadă de 30 de zile.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Shenghen Alikianos
6.09.2018, 00:55:34

" .............. espre faptul că în România nu există o bază de date în care contribuabilii să poată verifica dacă le-au fost sau nu plătite contribuţiile la stat." ................ ... Pe la altii, astfel de baze de date exista de ani de zile. Nu va ramane decat sa implementati astfel de programe si in Romania.

0 (2 voturi)
Shenghen Alikianos
6.09.2018, 00:59:32

In ultimii 3-4 ani de munca aici, puteam verifica de la computer situatia mea. Imi spuneu si ce pensie voi lua, in sistem contributiv. In sistem retributiv, cazul meu, primeam ceva mai mult, nu mult in plus, vreo cateva zeci de euro.

0 (2 voturi)
Banan Crudu
6.09.2018, 07:51:49

Dacă "baza de date" ajunge pe mâna lui Vâlcov, atunci mersi frumos. Cât despre ce mi-a dat statul de când m-am născut(sic) ştiu foarte bine, nu-i nevoie să-mi spună Vulvuța.Degetele de la o mână sunt prea multe ca să enumăr aceste " daruri". Oricum nu prea am încredere în "bazele" astea..."şmekere".

+1 (5 voturi)
Stanila Ion
6.09.2018, 09:42:39

Minte cu nerusinare. Doua milioane inseamna ca 35-40% din nr. de angajati nu platesc. Dupa ce s-au apucat sa mareasca pensiile fara minte, acum dau din colt in colt ptr. ca n-au de unde...

0 (4 voturi)
Stancu Dan
6.09.2018, 10:03:23

Neeee ... io vreau sa vad nu "cat am primit" (un rahat am primit) CI CAT AM PLATIT. Sau, altfel spus, vreau sa vad cat am investit intr-o afacere despre care prestatoru' de servicii numit politician crede ca-i apartine. Da' poate ca e buna ideea. Ar trebui sa vedem nu numai pensiile ci si inclusiv cat a primit salariatu' la stat. Ca sa putem aprecia daca, de exemplu, activitatea prestata de madam ministra justifica milioanele investite de contribuabil si care-au ajuns sa fie primite de ministresa sub forma de venituri. Sigur, deja exista declaratiile alea de avere. Da' multi "uita" sa le publice. Neh, tata, baza nationala de date. Totu' publicat.

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările