Politică

articolul anterior articolul urmator

Omul politic al anului 2019

12
11 Dec 2019 04:17:27
Mircea Morariu

Dl. Klaus Iohannis a câştigat cel de-al doilea mandat constituţional de preşedinte al României cu un scor care ar putea fi calificat drept istoric doar dacă am face complet abstracţie de cât de slabi, de nesemnificativi, de fără importanţă politică reală i-au fost contracandidaţii.

De fapt, încă din momentul în care şi-a anunţat candidatura, dl. Iohannis era socotit de marea majoritate a analiştilor politici câştigător sigur. Reuşita summit-ului european de la Sibiu, rezultatele proaste ale PSD la alegerile europarlamentare, condamnarea la trei ani şi jumătate de închisoare a fostului preşedinte al PSD, banditul Liviu Nicolae Dragnea, substituirea acestuia  cu insignifianta Viorica Vasilica Dăncilă au întărit convingerea că dl. Klaus Iohannis nu va avea nici cea mai mică problemă în a deveni pentru încă cinci ani preşedintele României.

Toate aceste observaţii nu intenţionează cu nici un chip să diminueze nici meritele, nici proporţiile succesului d-lui Iohannis. Ele nu vor decât să servească drept introducere unui editorial al cărui scop este acela de a argumenta că adevăratul om politic al anului 2019 nu este dl. Iohannis, ci dl. Ludovic Orban. Preşedintele PNL şi actualul premier al României.

Dl. Ludovic Orban a preluat şefia PNL într-un moment critic pentru partid. PNL devenise şters, nesemnificativ încă înainte de întâmplările cu tâlc din anul electoral 2016. Gafele în cascadă comise de atât de decorativa şi de fără substanţă preşedintă din acea a vreme a PNL, d-na Alina Gorghiu, impusă la şefia PNL de nimeni altul decât preşedintele Klaus Iohannis, bâlbâielile copilăreşti în stabilirea candidatului partidului la Primăria Capitalei (să ne amintim de mega-prostia reprezentată de nominalizarea pentru o scurtă perioada a d-lui Marian Munteanu) au fragilizat încă şi mai mult PNL care, practic, a fost un biet iepuraş în bătaia puştii PSD la alegerile parlamentare din decembrie 2016.

Practic, atunci când dl. Orban a preluat conducerea PNL, în primăvara anului 2017, acesta aproape că ajunsese în pragul destructurării. Putea candida cu succes la condiţia de fantomă politică şi nu erau deloc puţini aceia care credeau că PNL va repeta trista soartă a PNŢCD. Cu atât mai mult cu cât fuziunea dintre mai vechiul PNL şi atât de şifonatul PDL era departe de a fi dat rezultatele aşteptate, iar în multe organizaţii judeţene mocneau conflicte. Se dădeau lupte de orgolii, pentru ciolan şi pentru funcţii.

Dl. Orban s-a dovedit în timp un bun negociator şi un şi mai bun pacificator. A probat un remarcabil , şi pentru mine neaşteptat, simţ al măsurii. A ştiut şi să nu mizeze pe exacerbarea unei relaţii concurenţiale prea apăsate cu USR, a fost cumpănit în formularea de replici, a lăsat deschisă calea dialogului, a ştiut cum să răspundă iacobinismului care, după cum se vede, îi costă din ce în ce mai mult pe tinerii şi atât de vocalii  politicieni din partidul condus de dl. Dan Barna.

Succesul moţiunii de cenzură din toamnă în reuşita căreia foarte puţini credeau, abila folosire a strategiilor specifice compromisului politic care nu a depăşit nici un moment marginile iertate, abilitatea mersului pe sârmă graţie căruia formula de guvern monocolor a obţinut validarea parlamentară sunt tot atâtea succese în primul rând ale d-lui Ludovic Orban.

Indiscutabil, noua formulă de guvern este tare, aş zice chiar că mult prea departe de perfecţiune. Sunt deja câteva ministere-cheie unde sunt semne mai mult decât evidente că alegerea titularului nu a fost tocmai  foarte inspirată şi unde se impun remanieri. Care ar trebui operate cel mai târziu în primele zile ale anului 2020. Indiferent dacă vor fi sau nu alegeri anticipate. PNL vorbeşte în continuare pe mult prea multe voci, în partiturile acestea adesea false îşi face loc discursul populist ori antagonizarea dintre angajaţii la Stat şi cei de la privat, apar reminiscenţe din vorbele de clacă dar primejdioase ale pedelismului, iar canonul nu e semn nici de coeziune şi nici de seriozitate, egolatria şi supra-evaluarea pe care le probează prim-vicepreşedintele Rareş Bogdan, un fals produs politic ieşit din jobenul preşedintelui Iohannis, nu inspiră deloc credibilitate. Ci doar caţavencianism în stare pură. Cred, de asemenea, că atât dl. Orban cât şi colaboratorii lui cei mai apropiaţi, în frunte cu doamna vice-premier Raluca Turcan, dar şi doamnele Anisie de la Educaţie şi atât de prolixa Violeta Alexandru de la Muncă şi Salarii ar trebui să fie mai cumpăniţi, mai scumpi la vorbă atunci când tot emit panseuri şi fac planuri despre asumarea răspunderii guvernamentale şi unde trebuie, şi unde nu, şi unde este constituţional, şi unde şi-ar putea face simţită intruziunea toxică atât de pesedizata Curte Constituţională. O veste cum nu se poate mai îngrijorătoare este aceea că în cursul săptămânii  conducerea PNL ar putea da ok unui necugetat şi pernicios import de traseişti politici. Nu ştiu cât de inspirată este şi decizia luată din arsenalul de tristă amintire al PDL şi al guvernului condus de marioneta politică Emil Boc referitoare la interzicerea cumulului pensiei cu salariul, mai ales în sectoare bugetare unde se resimte o acută lipsă de personal calificat. Sănătate şi educaţie.

Cu toate acestea, cu toate reproşurile ce i se pot aduce, dl. Ludovic Orban este, detaşat, omul politic al anului 2019. Să vedem cum va evolua în anul ce urmează.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro  şi pe blogurile adevărul.ro

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Vanatorul/d.c.
11.12.2019, 08:31:36

Articol din categoria ”Omagiu Cârmaciului Maret”.. Ceausescu se intoarce in groapa, iar politrucii care-l periau si se infrupta acum din pensii nesimtite, cu siguranta risca un infarct (din ”invidie ”profesionala), citindu-l..! Altminteri, pe mine, care traiesc de aptoape 30 de ani pe picioarele mele si care nu am avut si nici nu am ..nostagia vremurilor ”Maretilor Cârmaci” din perioada comunista, iar in plus stiu exact si DOCUMENTAT cate parale face ”haloul”, ”falsul politic imagistic si existential” Klaus Iohannis, bugetarul escroc imobiliar provincial cu 17 dosare penale salvat de la puscarie de catre Noua Securitate si oamenii dei din Justitie, marioneta docila a gruparlior politico-mafiote transfrontaliere antiromânesti si antinationale, asemene omagii (in esență la fel de ”baloase” ca cele ce i se aduceau lui Ceasecscu), ma fac sa râd..! Si ma fac sa râd pentru ca, si in cazul ”Maretului Cârmaci cu Cap de Neamț Iohannis”, la fel ca si in cazul ”Mărețului Cârmaci cu Cap de Oltean Ceausescu”, nici un milion de asememnea omagii nu pot schimba adevarul despre el: Iohannis e o nulitate impostoare si lasă, un zero teleghidat care n-ar fi ajuns nici macar presedinte de asociatie de locatari, daca nu ar fi fost marioneta perfecta pentru gruparile politico-mafiote transfronaliere si multinationale, antiromanesti, antinationale..! Ganditi-va si voi un pic.. Sa ai de partea ta Divizia ”Manipulare, Intoxicare, Fraudare a Alegerilor si Tembelizare a Populatiei” aflata in subordinea Noii Securitati, Divizie care sa-i babuinizeze si ”șeptelizeze” pe milioane de romani ca sa te voteze, Divizie care sa-ti inventeze merite si virtuti niciodata avute si ”sa-ti netezeasca” drumul spre finala eliminand din joc cu tot felul de fake-uri mizerabile de tip securistic pe cei mai ”periculosi” contracandiati ai tai, in plus sa ai de partea ta toata mass media corupta si tot patronatul ei cu dosare penale, toti acestia plus o gramada de institutii mafiotizate ajutandu-te sa ajungi finala cu cea pe care propaganda ta n-o mai scotea din ”proasta” si ”analfabeta”, si cu toate astea sa fugi ca ul laș sadea de ”prosta” si ”analfabeta” stigmatizata la scara nationala si europeana de catre de toti securistii tai , lacheii tai mediatici si gunoaiele tale de pe net (limbăi si troli), ei bine, toate asta, plus inca multe altele te demonstreaza fara nici un fel de echivoc ca tu , Klaus Iohannis, singurul politican din lume care fuge ca un las habarnist de interviuri ”nearanjate” si de confruntari cu contacandidatii sai, ai fost si ramâi doar o marioneta si o nulitate politica impostoare..!

-5 (7 voturi)
Vanatorul/d.c.
11.12.2019, 09:03:41

Si acum cateva cuvinte despre gasca de cocalari si smenari fanfaroni si habarnisti condusa numai cu numele de catre mascariciul Sica Mandolinu (nume de scena ”Ludovic Orban”), mafiotii care-si zic ”liberali” si care au fost in cârdasie pana mai ieri (si inca sunt prin unele localitati din ”teritoriu”) cu mafiotii pesedisti. Zilnic, acesti escroci mincinosi incearca sa va spele creierii cu tot felul de abureli. Că poate uitati, sau pur si simplu NU AFLATI, ca de cand au venit ILEGITIM la ros ciolanul guvernarii si la butoanele administrării banului public in statului român, au imprumutat deja in numele vostru si cu dobanzi rusinoase aproape 10 miliarde de lei, au prabusit cursul valutar prejudiciind astfel statul roman, firmele private si persoanele fizice cu sute de milioane de euro, si, prin gargarisica tampa, mincinoasa si defaimatoare la adresa tarii si situatiei ei economice, au determinat pe multi investitori sa-si amane planurile sau sa si le puna in aplicar..in alte tari..! ”Guvernul meu” , adica guvernul mafiotilor limberalo-iohannisti, guvern de tradatori ai intereselor nationale, vă va duce cu adevarat pe marginea prapastiei economice si sociale..! A inceput deja s-o faca, numai ca presa diviziei ”Manipulare, Intoxicare si Babuinizare”, nu va spune asta..!

-5 (7 voturi)
Mihai II
11.12.2019, 11:06:43

@mm : PDL-ul nu are de ce sa fie mai sifonat decat psd si pnl, PDL-ul nu este de loc de trista amintire, ci dimpotriva. Emil Boc a fost un premier foarte bun, nu a fost o marioneta, ci doar a avut aceleasi vederi cu presedintele de atunci, cu care a facut o echipa foarte buna. PDL-ul a salvat tara de la faliment, de la dezastru, de la colaps financiar, de la incetare de plati, intr-o perioada extrem de grea de criza economica mondiala. Si in PDL au fost corupti, dar de cateva sute de ori mai putini decat in psd si pnl si care au furat de cateva mii de ori mai putin decat cei din psd si pnl.

+3 (7 voturi)
Papa Raţă
11.12.2019, 10:44:07

Pentru Omul Anului aș înclina balanța mai mult către Rareș Bogdan , care a trezit toti PNL-iștii din letargie , l-a ,,ordonat” pe Klaus Iohannis spre un profil mai dinamic, jucător prin decență și intransigență . E un profil de patriot adevărat. Deh, dul Morariu are alergie la ce ține de ,,național și naționalism”. După Băsescu, Boc și Rareș Bogdan e ,,cațavencianism..fals produs ”.. Mai degrabă e o falsă apreciere. Mai răsfirați, dlor critici , nu vă grăbiți cu discreditările. Cezarii vorbesc cu faptele

+2 (4 voturi)
Dobrican Felician
11.12.2019, 11:19:25

Sa ne traiasca marele nostru carmuitor.Zici ca ne-am intors in anii 80 !

-4 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările