Politică

articolul anterior articolul urmator

O nouă lege anti-Justiţie: conflictul de interese, prescris după trei ani

16
16 Apr 2018 20:25:25
Autor: Maria Tufan
Proiectul iniţiat de „deputatul AKM”, privind prescrierea conflictului de interese după trei ani, trecut de Senat. Foto: Inquam
Proiectul iniţiat de „deputatul AKM”, privind prescrierea conflictului de interese după trei ani, trecut de Senat. Foto: Inquam

Plenul Senatului a adoptat luni, în calitate de primă cameră sesizată, propunerea legislativă iniţiată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, potrivit căreia faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate să se prescrie în termen de trei ani de la data săvârşirii lor.

Iniţiativa a fost semnată de zeci de parlamentari PSD şi a plecat spre Camera Deputaţilor acolo unde va primi votul final.

Potrivit noului proiect, Legea nr. 161/2003 va suferi multiple modificări, la art. 91 fiind introdus un nou alineat care prevede că „starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcţie sau o calitate incompatibilă cu aceasta sau până la data la care a încetat funcţia sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate”.

Totodată, iniţiativa semnată de zeci de parlamentari PSD îşi doreşte ca „primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti să poată exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar artistice, dar şi să „poată exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca primari sau viceprimari, primar general sau viceprimari ai municipiului Bucureşti”.

Proiectul a fost votat luni, în plenul Senatului, cu 71 de voturi „pentru”, 33 de voturi „împotrivă” şi o abţinere.

În acelaşi timp, pe ordinea de zi în plenul Camerei Deputaţilor, mai aşteaptă votul un alt proiect de lege similar, iniţiat de acelaşi deputat PSD, Cătălin Rădulescu, proiect prin care se doreşte modificarea legii ANI. Astfel, completarea adusă legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor demnităţilor publice, spune că „faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de trei ani de la data săvârşirii lor.” În acest caz, Senatul va fi for decizional.

Şi Iordache a şters câteva interdicţii

Pe 10 aprilie, Senatul a adoptat cu 69 de voturi „pentru” şi 33 „împotrivă” iniţiativa social-democratului Florin Iordache, prin care este modificată Legea privind Agenţia Naţională de Integritate (ANI), astfel încât interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor aflaţi în conflict de interese în perioada 2007 - 2013 să înceteze.

Printre parlamentarii care ar scăpa de condamnările pentru pentru conflictul de interese şi starea de incompatibilite ar fi numeroşi deputaţi şi senatori care se află în funcţie. Astfel, pe lista scurtă regăsim nume ca Steluţa Cătăniciu (deputat ALDE), Cătălin Rădulescu (deputat PSD), Sorin Roman (deputat PSD), Matei Suciu (PSD), Iulian Iancu (deputat PSD) Daniel Zamfir (senator PNL) sau Adrian Oroş (deputat PNL).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Un cititor
16.04.2018, 21:12:58

"...Totodată, iniţiativa semnată de zeci de parlamentari PSD îşi doreşte ca „primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti să poată exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar artistice, dar şi să „poată exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca primari sau viceprimari, primar general sau viceprimari ai municipiului Bucureşti”. Sa mai spuna cineva ca astia nu sunt niste derbedei si ca lumea ii ataca nejustificat. Dar...... Viorica nu ar vrea sa fie cadru didactic, sau sa lucreze in domeniul cercetarii ca Leana?! ? Poate mai invata si ea ceva de la elevi.

+5 (7 voturi)
Un cititor
16.04.2018, 21:20:42

Speram ca USR, PNL, RO+, PMP, sa nu doarma pana la viitoarele alegeri si sa gaseasca modalitatea sa scape tara de aceasta molima. Sa nu uite nici Primaria Capitalei. Vor avea de lucru masiv ! Ce se va mai putea recupera/reface !

+3 (5 voturi)
Manole Scarlat
16.04.2018, 22:22:03

Este de apreciat, ba chiar de invidiat, efortul neprecupeţit al parlamentarior PSD de a aduce prevederile legislative în acord cu nevoile de zi cu zi ale societăţii româneşti, lupta necontenită a acestora cu concepţiile vechi, prăfuite, în scopul transformării României într-un model de democraţie pentru toate celelalte ţări din UE. În acelaşi timp, nu putem trece cu vederea, atitudinea de indiferenţă, chiar retrogradă am putea zice, a partidelor din opoziţie, care continuă să se complacă în acelaşi dolce far niente, incapabile de a înţelege rolul pe care un partid modern şi responsabil trebuie să îl aibă în cadrul societăţii. Într-un cuvânt, Jos Băsescu!

-5 (9 voturi)
Nirolf
16.04.2018, 22:59:30

Distinsul deputat Catalin Mitraliera , revolutionar cu merite deosebite si membru al celui mai cinstit partid din Romania a mai avortat o initiativa legislativa . Bine-nteles in favoarea coruptilor din partidul cinstitilor al carui membru este .

+3 (5 voturi)
Florin Enache
16.04.2018, 23:29:57

Eu nu stiu cum NIMENI NU SPUNE NIMIC DAR NIMENI NENEEEEEEE CE TARA AUZI

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările