Politică

articolul anterior articolul urmator

Operaţiunea AUR vs „presa toxică“

35
29 Jan 2022 08:26:55
Raluca Boboc

Anunţul postat pe pagina oficială de Facebook a Partidului Alianţa pentru Unirea Românilor, prin care liderii formaţiunii îşi îndemnau simpatizanţii să alcătuiască o listă cu „organele de presă” pe care le consideră indezirabile, un anunţ care a amintit de celebrele „execuţii pe stadioane” pe care le cerea în trecut PRM-ul defunctului Corneliu Vadim Tudor, a stârnit un război în toată regula în mediul online.

Iar scandalul a atins cote de-a dreptul isterice cu atât mai mult, cu cât cei de la AUR au trecut drept cap de listă un site de ştiri cunoscut pentru simpatiile evidente pe care le are pentru partidul USR, un partid care susţine valori total opuse celor pe care le promovează partidul lui Simion şi Târziu.

Răfuiala pornită de cei de la AUR cu o anumită parte a presei chiar în momentul în care sondajul de opinie realizat de către INSCOP plasează partidul pe locul doi în intenţiile de vot ale electoratului (cu 20,6%), şi confirmă astfel trendul ascendent pe care îl preconizau şi alte institute de sondare a opiniei publice încă din lunile noiembrie/decembrie, este o acţiune cel puţin bizară şi ar putea fi catalogată foarte uşor drept o eroare de strategie din partea unioniştilor.

Iar o simplă analiză obiectivă a efectelor pe care demersul celor de la AUR le-a generat în plan electoral indică faptul că acest atac la adresa unei părţi din mass-media a fost cel puţin neinspirat. Astfel:

  • George Simion, liderul AUR, era în atenţia tuturor reflectoarelor media din postura de victimă, în urma atacului cu cerneală, de la Iaşi, asupra sa. Însă, prin instigarea făcută la adresa anumitor publicaţii VICTIMA s-a transformat brusc în AGRESOR;

 

  • Doar o mică parte a electoratului AUR, cei cu o educaţie medie sau peste medie, cunosc sau au auzit de respectivele publicaţii/site-uri de ştiri pe care liderii partidului le cataloghează ca fiind „toxice”;

 

  • De regulă, doar partidele sau liderii aflaţi la putere se războiesc cu presa, nu şi partidele aflate în opoziţie, iar cel mai elocvent exemplu în acest sens este războiul purtat de preşedintele Traian Băsescu cu trustul fondat de Dan Voiculescu („Antena 3 e aici?”);

 

  • Prin atacul frontal lansat la adresa unui site considerat a fi portavocea partidului USR, cei de la AUR nu au nimic de câştigat din punct de vedere electoral. Site-ul este citit/accesat de către nucleul dur al USR, astfel că orice tentativă de a disloca părţi din acest electorat cu scopul de a-l transfera către AUR nu poate fi  sortită decât eşecului;

 

  • Atacul cu „liste de presă” nu face altceva decât să întărească şi să credibilizeze eticheta de „partid extremist” pe care AUR a primit-o deja de la o anumită parte a spectrului politic.

Cum beneficiile atacului AUR la adresa „organelor de presă toxice” sunt aproape nule, în timp ce riscurile, pe termen scurt şi lung, pe care au reuşit să le genereze în planul imaginii sunt evidente, demersul lui Simion şi Târziu aduce mai dregrabă cu punerea în scenă a unei operaţiuni pe care liderii AUR au fost solicitaţi să o execute.

De câteva săptămâni bune cele două mari partide aflate la guvernare sunt ţinta unor dezvăluiri făcute în legătură cu sumele uriaşe pe care le-au primit din bugetul statului, fonduri publice care au fost folosite în special pentru presă, dezvăluiri care au deranjat teribil atât conducerile PNL şi PSD, dar şi marile trusturi de presă care au încasat aceşti bani.

Astfel, potrivit datelor AEP, în anul 2021 PSD a primit 90.271.387 de lei, iar potrivit execuţiei financiare pe perioada ianuarie-septembrie, social-democraţii cheltuiseră 32,4 milioane de lei, din care 66,84% pentru presă şi propagandă.

De asemenea, PNL a primit, în anul 2021, 64.655.724 de lei de la stat, iar
până în septembrie cheltuise 18,9 milioane de lei, din care peste 11 pentru presă şi propagandă.

Dacă în cazul liberalilor, conducerea partidului a dezvăluit cu chiu, cu vai o parte din contractele pe care le-a încheiat cu diverse instituţii media, PSD-ul condus de Marcel Ciolacu ţine în continuare la secret toate infomaţiile în privinţa sumelor şi a contractelor pe care le-a încheiat pentru promovare în presă.

Nici marile trusturi nu se simt mai bine cu aceste dezvăluiri făcute de o anumită parte a presei, dezvăluiri care le pun în pericol şi le subminează credibilitatea în faţa publicului pe care l-au format în ani de zile. Dacă în trecut au reuşit să le inducă telespectatorilor ideea că se luptă cu regimul „dictatorului Băsescu” din pură convingere, sumele ameţitoare pe care le încasează acum de la partidele politice pentru a ataca sau, din contră, pentru a proteja anumite situaţii de interes public, le şifonează destul de tare prestigiul.

Cum devoalarea cârdăşiei partide politice – trusturi media, pe bani foarte mulţi, a început să deranjeze foarte tare tot mai multe cercuri de putere, în contra replică la aceste dezvăluiri s-a pus la cale operaţiunea „lista organelor de presă toxice”, o operaţiune executată ca la carte de partidul lui George Simion.

Ameţit de sondajele de opinie care indică AUR drept a două forţă politică din ţară, Simion a acceptat cu foarte mare lejeritate să joace rolul buzduganului în răfuiala dintre anumite centre de putere, fiind asigurat, foarte probabil, că partidul nu va suferi mari daune de imagine. Ce uită însă „cârlanul” Simion este că, după ce băieţii cei mari nu vor mai avea nevoie de serviciile AUR, procentele partidului o vor lua în sens invers doar la un singur semn.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

35 Comentarii

MV R.
29.01.2022, 09:17:14

Ce „spălare de cadavru” pe cinste!?! 'ai,nu,pe bune,AUR este o victimă a vreunui joc mafiot?!?

+2 (2 voturi)
plavanu al v-lea
29.01.2022, 09:36:24

AUR e o victima a multor jocuri facute de alti mafioti din ,,establishement''. Aialalti mafioti care acum fac pe alea virgine controleaza tot inclusiv siteul minciuna, cum spui ceva ce nu convine patronilor ziarului automat esti cenzurat si contul iti e sters. AUR vine tare din urma si pazea clica USL 2.0 ca astia nu stiu multe si daca castiga alegerile o sa fie de rau pentru voi nomenclaturistii din ,,establishement''. Fiti proactivi nomenclaturistilor invitatii la guvernare si i-ati terminat ca pe puii aia de securicii, aia pretinsi vest europeni de la USR.

-9 (11 voturi)
Vanatorul/dc
29.01.2022, 09:22:33

”Răfuiala pornită de cei de la AUR cu o anumită parte a presei chiar în momentul în care sondajul de opinie realizat de către INSCOP plasează partidul pe locul doi în intenţiile de vot ale electoratului (cu 20,6%), şi confirmă astfel trendul ascendent pe care îl preconizau şi alte institute de sondare a opiniei publice încă din lunile noiembrie/decembrie, este o acţiune cel puţin bizară şi ar putea fi catalogată foarte uşor drept o eroare de strategie din partea unioniştilor.” Doamna Raluca Boboc, m-am interesat si mi s-a raspuns ca AUR, nici la nivel de lideri centrali si nici la cel de lideri locali nu a luat vreo decizie referitoare la ”rafuieli” cu presa si publicistii care nu sunt in mod clar si fara echivoc aserviti regimului iohannist. Tocmai de aceea am fi si eu uimit de felul laș si deloc justificat in care ati fost atacata de catre un ”Rica Venturiano” al ”formatorilor de opinie” liberschimbisti in functie de cum bate vantul prin sondaje, in prezent sustinator AUR, desi nu demult, asa dupa cum o arata si arhiva site-lui, ”mergea pe mana USR” cat se poate de dedicat si ..entuziast. Sunt convins ca scribul nostru nu a primit ordin de la nimeni din ”fruntea” AUR sa va atace atat de josnic si de ”nefericit” pentru AUR, intrucat, penultimul dvs. articol chiar se sfarsea intr-o nota categoric favorabila celor de la AUR. Chestie pe care am si mentionat-o in comentariul meu postat pe pagina lui de blog, sub articolul respectiv (https://adevarul.ro/news/politica/pnl-pmp-fuziunea-mafiei-ilfov-1_61f3c5e05163ec42713ef728/index.html) M-am intrebat si eu de ce o face totusi..! Si n-am gasit decat 3 raspunsuri ..logice: a) teribilism dornic de a i se acorda atentie; b) incapacitate de a discerne; c) diversionism-provocator sponsorizat de catre regim. A treia varianta mi-a fost ”intarita” de faptul ca unul dintre cei mai cunoscuti ca atare troli-postaci ai regimului iohannist-neosecuristic a intrat pe pagina respectiva pentru a-l ..sustine. Iar eu, stiind foarte bine cum ”functioneaza” pe forumuri trolimea si postăcimea aflate in simbria propagandelor partidelor, am inteles imediat ca asa ceva nu-i deloc..intamplator..!

-33 (33 voturi)
Comati Dac
29.01.2022, 09:28:12

Da, o duceți prea departe. Eu înțeleg că îs "presari" de-ai voștri și vi se pare mare tam-tam dar nu e. Nu a executat nimeni nici un ordin, nu e așa de "deep" situația. E doar una din miile de postări AUR de pe pagina lor, doar pentru a mai tine "publicul" ocupat. Voi nu vedeți și cum e formulată postarea? Cu întrebare deschisă, la care toată lumea poate răspunde. PS: voi chiar aveți impresia că votanții AUR citesc doar calendarul bisericesc și postările lui Simion? Adică ei nu au auzit de ziarele și televiziunile respective? Dacă chiar credeți asta, vă zic că trăiți în "lumea voastră". Dacă vreți să sugerați că acele ziare și televiziuni îs prea "culte" pentru simpatizanții AUR și că ei nu au puterea de a "discerne" ce scriu aia pe acolo, iar vă înșelați amarnic... Una peste alta, acea postare nu e cu nimic mai mult decât ceea ce e. Încă o postare cu participarea publicului, cu menirea de a ține publicul conectat. Mai pe scurt s-ar putea rezuma astfel: "dragi prieteni, pe noi, deoarece nu am cotizat la presă și că mai au și alte directive din țară sau de peste hotare, tot ne înjură de zor, marea parte a presei, cel mai cu foc ni se pare că ne-ar înjura Mălin Bot (glumesc, ăsta orice e, numai presă nu-i). Cum spuneam, cel mai tare ni se pare că ne înjură ziarul de casă al USR-ului G4media. Voi pe cine mai băgați la hulitori?" Și lumea s-a combinat la spus fiecare pe cine a observat că ar fi cei mai anti-AUR și gata! Și-au mai ținut potențialii alegători aproape, încă o zi! App. rezultatul a fost Digi 24. Dar de aici până să faci ditamai teorema constipației ca in articolul de mai sus, e cale lungă, să ne ajungă....

-4 (6 voturi)
Georgian Macadau
29.01.2022, 09:28:17

AUR chiar dorește să fie perceput de electoratul român ca fiind "extremist". 90% dintre români s-au săturat de clasa politică a ultimilor 30 de ani și un partid care promite "stadioane" e îmbrățișat de publicul votant. România arată jalnic și în cădere în prăpastie iar oamenii înțeleg că mafia transpartinică a ultimilor 30 de ani nu mai poate fi alungată democratic de la "măcelăria" bugetară ci doar cu ciomagul unui lider puternic și determinat. Foarte multe persoane au vorba asta pe buze: "...Mai rău de atât ?!...".

-2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (35)

Modifică Setările