Operatorii de telefonie au fost chemaţi în Parlament să dea explicaţii pentru creşterea preţurilor la abonamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul ALDE, Daniel Zamfir, preşedinţe al Comisiei Economice din Senat, a anunţat că i-a chemat marţi în Parlament pe operatorii de telefonie mobilă pentru a da explicaţii privind creşterile de preţuri la abonamente pe care aceştia le-au anunţat.

Senatorul i-a mai chemat şi pe preşedintele ANCOM, Sorin Grindeanu, preşedintele ANPC, Marius Pârvu precum şi avocatul Georghe Piperea, care şi el a avut revent o reacţie la majorarea preţurilor.

Daniel Zamfir susţine că majorările companiilor telecom reprezintă o „formă evidentă de şantaj economic” prin care operatorii încearcă să „pună presiune pe guvernanţi, transferând toate noile costuri pe spinarea consumatorilor”.

Mesajul lui Daniel Zamfir:

„Toate companiile de telefonie mobilă si-au anunţat clienţii că vor majora abona mentele cu aproximativ 1 euro pe lună, din cauza taxelor pe care Guvernul le-a stabilit prin OUG 29/2019. Aşadar, operatorii vor scoate din buzunarele românilor peste 150 de milioane de euro în plus, ca să pună presiune pe guvernanţi, transferând toate noile costuri pe spinarea consumatorilor.

Marţi, la ora 13, la Comisia Economica a Senatului, i-am invitat pe Sorin Grindeanu, presedinte ANCOM, pe presedinte ANPC, Marius Pârvu, şi pe prof. Gheorghe Piperea şi pe toţi operatorii, să găsim cadrul legal pentru incetarea acestei evidente forme de şantaj economic cu efecte asupra tuturor consumatorilor”, a afirmat senatorul ALDE pe Facebook.

Totuşi, Hotnews scrie că declaraţia lui Zamfir care spune că toate companiile de telefonie şi-au anunţat clienţii că vor majora abonamentele cu 1 euro, din cauza taxelor Guvernului. Astfel, creşterile de preţuri din telecom nu au fost aplicate la toţi abonaţii şi niciunul dintre operatorii mobili nu au menţionat că motivul majorării ar fi efectul taxelor şi amenzilor introduse de Ordonanţa de Urgenţă 114/2018, modificată recent de OUG 29/2019.

Scumpiri pe bandă rulantă

Pe 1 aprilie UPC România şi-a notificat clienţii că va majora preţurile abonamentelor de televiziune şi internet cu câte 2,38 lei, de la 1 mai, fără să dea un motiv pentru această scumpire.

Clienţii Digi | RCS&RDS plătesc, de la 1 martie, preţuri mai mari la abonamentele pentru serviciile de televiziune, telefonie mobilă şi fixă, Internet mobil şi fix, atât pentru abonamentele noi, cât şi pentru contractele în derulare. Compania a anunţat încă din ianuarie această scumpire, la câteva săptămâni după adoptarea Ordonanţei 114, punând măsura pe seama noilor costuri impuse de ordonanţa pe fiscalitate.

La începutul lunii martie şi Telekom Romania a anunţat că majorează preţurile abonamentelor din portofoliul fix şi mobil, pentru clienţii rezidenţiali şi de business, începând cu 15 aprilie 2019, ca urmare a creşterii costurilor asociate furnizării serviciilor de comunicaţii. Grupul nu a precizat în mod expres că scumpirea se datorează suprataxei impuse de OUG 114.

Al patrulea actor care a anunţat că scumpeşte abonamentele este Vodafone, care a precizat că cei care nu sunt de acord cu modificarea pot denunţa unilateral contractul de servicii în 30 de zile de la primirea notificării, fără plata vreunor penalităţi sau despăgubiri, prin scrisoare cu confirmare de primire trimisă către Vodafone, Strada Barbu Văcărescu 201, Bucureşti 020276.

Pe 4 aprilie şi Orange a anunţat că scumpeşte abonamentele cu circa un euro.

Vezi şi: Ministrul Comunicaţiilor, surprins că operatorii de telefonie au majorat preţurile, după ce le-a introdus o nouă taxă: Aştept să reducă tarifele

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite