Politică

articolul anterior articolul urmator

Oportunismul ca strategie asumată - sau cum a pierdut PNL alegerile

8
1 Dec 2016 00:50:33
Mihnea Dumitru

PSD-ul a definit jocul, a slăbit sistematic PNL-ul, iar ceea ce vine, cu nume de USR acum, dar cu puterea globalizării, aruncă ambele partide de establishment spre stânga. Aceasta e noua dinamică a politicii româneşti.

Din perspectiva votanţilor (singura care contează, din punctul meu de vedere), diferenţele dintre PNL şi PSD au devenit, recent, de formă, nu de fond. PNL s-a branduit întotdeauna drept partidul care nu este PSD, dar în activitatea politică a folosit aceleaşi tactici şi strategii ca huliţii lor rivali. 
 
La nivel de imagine, datorită unei extrem de bune ofensive de comunicare a PSD-ului, înghiţirea PDL a pus semnul de egalitate între corupţii celor două mari partide. Practic, dintr-o anumită perspectivă, lupta anticorupţie a forţat PSD-ul să dea în vileag şi capra vecinului şi a grăbit apariţia unor iniţiative noi, precum USR. 
 
Votul negativ pe care-l vom vedea la aceste alegeri parlamentare nu se adresează actualei guvernări cât PNL-ului. Este votul pentru USR, din partea unor dezamăgiţi liberali sau cu potenţial de electorat liberal. Potenţialul acela, însă, a cam dispărut de la o vreme, în bună măsură pentru că useriştii hipsteri nu prea au referinţa comunismului, ca punct de plecare, ci lupta anticorupţie. PSD a rămas ce este, PNL s-a pierdut în mesaj.
Votul pentru USR la aceste alegeri nu înseamnă găsirea primului nume exotic de corporatist român pe o listă, ci identificarea cu nişte valori care nu hrănesc, în niciun fel, electoratul PSD sau PNL. 
Electoratele celor două partide sunt diferite, dar nu în măsura în care nu s-ar putea găsi teren de mijloc. În fapt, dacă PSD n-ar reprezenta urmaşul unor vremuri mai roşii, discuţia s-ar purta pe un electorat care-şi doreşte pensii şi salarii, dar preferabil nu din mâna unui ungur sau rom. Restul, ideologia, viziunea, familia europeană, toate acestea sunt praf în ochi. 
 
După aceste alegeri, PNL se va întoarce la statutul de partid balama, cu un electorat care îmbătrâneşte şi alte opţiuni pe piaţă apropo de alternative la PSD. A câştigat un preşedinte pe care cu greu l-aş numi de partea lor, s-a reformat în genunchi, a pierdut startul cu campania pentru Bucureşti şi singura sa opţiune strategică, în mintea conducerii actuale, este o colaborare de la distanţă cu USR după parlamentare. 
 
USR-ul nu este o opţiune pe termen lung pentru PNL. Votul pentru USR la aceste alegeri nu înseamnă găsirea primului nume exotic de corporatist român pe o listă, ci identificarea cu nişte valori care nu hrănesc, în niciun fel, electoratul PSD sau PNL. 
 
Bref, PSD-ul a definit jocul, a slăbit sistematic PNL-ul, iar ceea ce vine, cu nume de USR acum, dar cu puterea globalizării aruncă ambele partide de establishment spre stânga şi în conservatorism. Aceasta e noua dinamică a politicii româneşti.
Ar fi timpul ca strategia de oportunism a PNL-ului să fie asumată.
Deci PSD-ul ce are, fraţilor? Nu din perspectiva imaginii sau a unui electorat uşor distras de primul concert Maroon 5, dar ce nu merge într-un rebranding unitar, pe experienţă dobândită de 26 de ani de guvernare a României, de luat ochii la centenar, cu mici, cu bere, sa iasă frumos? Că tocmai asta n-aţi înţeles şi aţi dezbinat, în toţi anii aştia: problema nu a fost niciodată că PSD-ul e comunist. Problema a fost întotdeauna că PNL-ul nu ne-a putut convinge decisiv că nu e.
 
Ar fi timpul ca strategia de oportunism a PNL-ului să fie asumată. Nu este un partid de centru-dreapta cu branding şi pretenţii istorice. Este partidul de interese economice în care te duci când nu găseşti un colegiu sau o listă electorală la sat. Ar fi fost mult mai util drept partidul de conservatori cu valori economice centriste şi euroscepticisme sănătoase.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Radu Mircea
1.12.2016, 04:46:06

# Diferente intre PSD si PNL ??? Mai degraba asemanari ca diferentele sunt insesizabile . Ambele partide colcaie de condamnati , unul chiar are drept fuhrer un condamnat definitiv iar celalalt tocmai ce a trimis un copresedinte in urmarire penala . Nu numai electoratul PNL imbatrineste , dar nici PSD nu se simte prea bine de cind nu mai merge operatiunea galeata cu produse , iar dusmanul de clasa Soros i-a invatat pe organizatori descintecul inpotriva mortilor vii care votau intr-o veselie . Si mai au o asemanare funciara , venita din negura inceputului : ambele partide si-au depasit termenul de valabilitate , sunt produse expirate pe care numai prostii si dependentii mai au inconstienta de a le vota . Pina la urma de ce n-ar semana intre ele cind n-au trecut trei ani de cind o duioasa imbratisare forma USL-ul iar pupaturile tovarasesti de pe Stadionul National se auzeau din Teleorman pina la Suceava ??? Si cred ca in ciuda scuipaturilor agresive publice in pivnitele celor doua partide se pritoceste o alianta post electorala , fiindca dulce ca mierea este ciolanul puterii si nu are rost sa stricam bunatate de cotlet pe neaveniti ca Nicusor , sau iredentisti ca Hunor . Sa nu mai vorbim de uciga-l toaca de marinar care ne-a mincat ficatii zece ani . Asa ca eu nu vad nici diferente nici diferende , ci acesta este inceputul unei frumoase prietenii Louis .... asta .....Liviu ....

+2 (2 voturi)
Stefan din nord
1.12.2016, 12:56:27

Visezi amice Ce alianta poate fi intre Dragnea ,Ponta si ceilalti pesedisti de frunte cu Blaga ,Falca Flutur Boagiu Sulfina Barbu si restul penelistilor ? S-ar discredita total in ochii antibasistilor sustinatori ai PSD

IonIon Codreanu
1.12.2016, 12:55:29

Mentalitatea comunistă adânc și puternic înrădăcinată la noi în țară nu înseamnă ideologie. Înseamnă sărăcie distribuită uniform, înseamnă creșteri continui, insignifiante, oferite de Stat, înseamnă ură fașă de competiție și atașament fașă de aranjamente, înseamnă și lenevie (STAT la serviciu). PSD a conservat sărăcia conducând efectiv de 27 de ani România. Astfel, el are garantat un masiv electorat. Nu suntem încă în stare să fim europeni, avem doar formă fără fond. De aceea PSD, urmașul fidel al PCR prin comportament, nu prin ideologie, va avea șanse încă multă vreme la noi. Cât vom fi ULTIMII.

Mos Ion Roata
1.12.2016, 14:30:53

O analiza onesta. Am mai spus si tot am fost injurat ca nu doar USR canibalizeaza PNL, ci si PSD care este perceput tot mai mult ca partid al valorilor conservatoare, cum era partidul lui Barbu Catargiu!

Targeted Individua!
1.12.2016, 16:19:58

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (8)