Politică

articolul anterior articolul urmator

Opoziţia acuză: Sub conducerea PSD, Radioul Public a ajuns într-un colaps financiar şi administrativ fără precedent

4
12 Aug 2020 17:07:51
Autor: Iulian Bîrzoi
Preşedintele SRR Georgică Severin (PSD) FOTO Arhivă
Preşedintele SRR Georgică Severin (PSD) FOTO Arhivă

Societatea Română de Radiodifuziune, cel mai mare trust media din România, se află în colaps financiar şi administrativ fără precedent din cauza managementului catastrofal al lui preşedintelui Georgică Severin, membru PSD, se arată într-un raport publicat de Alexandru Muraru, reprezentantul PNL în Consiliul de Administraţie al Radioului.

Potrivit lui Muraru, din aprilie 2017, de când Georgică Severin a fost instalat prin decizia lui Liviu Dragnea, liderul PSD la acea vreme, la conducerea SRR, instituţia a suferit un declin fără precedent din punct de vedere financiar, administrativ şi managerial. 
 
„Astăzi, realitatea din SRR se înscrie în strategia PSD de a sabota din interior instituţiile, blocându-le, făcându-le irelevante sau transformându-le în anexe de partid. În fiecare an, instituţia a fost ameninţată cu intrarea în incapacitate de plată, în condiţiile în care cheltuielile au depăşit alocările bugetare.
 
Reamintim faptul că PSD a dat, în noiembrie 2016, o lovitură unică in istoria Radioului, prin eliminarea populistă a taxei radio-tv. Acest lucru a generat o subordonare financiară şi editorială fără precedent în istoria de peste nouă decenii a instituţiei. Practic, SRR a fost transformată într-o anexă a majorităţii PSD, pierzându-şi autonomia şi independenţa, precum şi credibilitatea în exercitarea misiunii sale publice conferită de Constituţia României”, transmite Muraru.
 

Deficit de 33 de milioane de lei. Georgică Severin, salariu mai mare ca al preşedintelui

Acesta mai atrage atenţia că sub conducerea PSD, Radioul Public are un deficit de aproximativ 33 milioane de lei şi că asta a dus la încercările lui Georgică Severin de a afecta transmisia şi a nu mai contracta servicii de transmisie pentru Radio România Internaţional, „în special pentru a afecta românii din Diaspora”.
 
„Cu  un salariu mai mare decât preşedintele ţării, PDG al SRR demonstrează o incompetenţă managerială totală, girând cea mai nefastă perioadă a Societăţii Române de Radiodifuziune din cei 90 de ani de existenţă.
 
Promovarea incompetenţei şi a neprofesionalismului pe criterii exclusiv de partid şi asocieri politice, dispreţul faţă de angajaţi, angajările pe criterii discutabile, irosirea banului public pe plimbări inutile (oprită doar de pandemie), pierderea poziţiei câştigate de SRR în peisajul media internaţional, au culminat cu faptul că, instituţia a fost practic decuplată de la priorităţile sale şi proiectele strategice (dezvoltarea Radio Chişinău, trecerea pe transmisia digitală, majorarea numărului de frecvenţe, identificarea unui nou sediu, integrarea unei soluţii unice de tip portal online pentru toate paginile SRR etc). Audienţele au scăzut dramatic, iar în ultimii trei ani nici un proiect investiţional major nu a mai fost realizat”. mai notează reprezentantul PNL în Consiliul de Administraţie.
 

„Conducerea editorială, complet în slujba PSD”

Mai departe, Muraru îl acuză pe preşedintele SRR că nu a respectat măsurile statului privind pandemia şi că s-a pus în pericol viaţa şi sănătatea salariaţilor SRR. De asemenea, programul posturilor radio „este compus într-o măsură nepermis de mare din reluări în condiţiile n care numărul angajaţilor este confortabil”. 
 
„Numeroase monitorizări şi relatări au evidenţiat faptul că multe dintre grupajele SRR au derapat spre susţinerea masivă a PSD, în vreme ce cazuri de imixtiuni editoriale în jurnalele de ştiri au devenit de notorietate. Astăzi, conducerea editorială a Radio România Actualităţi este complet în slujba PSD”, mai subliniază Muraru.

O altă problemă surprinsă de reprezentantul PNL o reprezintă domeniul cultural, acolo unde acesta precizează că este „complet compromis”. Muraru explică că SRR putea să se remarce la nivel naţional prin tehnologia de care dispune, însă, cu toate astea, „prezenţa online a orchestrelor radio este dintre cele mai slabe la nivel naţional”.

Acesta atrage atenţia şi la faptul că timp de cinci luni de zile, muzicienii angajaţi ai radioului nu sunt lăsaţi să facă nimic, cu excepţii nesemnificative. 

„Muzicienii orchestrelor radio cântă independent în concediu în aer liber pe scena filarmonicii din Sibiu, sau ca membri în diverse formule de tip orchestral, dar nu la Sala Radio, unde s-ar fi putut pune scaune în fata salii de concert, aşa cum o fac toate instituţiile de cultură din ţară şi din Bucureşti. Acestea din urmă, încă din luna iunie, organizează diferite evenimente în aer liber, pentru a atrage atenţia asupra rostului culturii dar şi asupra modului de cheltuire a banului public. De asemenea, s-ar fi putut realiza proiecte în parteneriat cu alte instituţii care au spaţii adecvate la dispoziţie.

De asemenea, aşa cum fac instituţiile internaţionale echivalente, s-ar fi putut organiza repetiţii în sala mare de concert, care poate asigura distanţarea atât pentru corul academic sau corul de copii, cât şi pentru orchestra, conform normelor legale in vigoare, în limita numărului aprobat. Dar toate acestea nu au fost stimulate sau aprobate de conducere”, a conchis Alexandru Muraru.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

leuldinpanjshir99
12.08.2020, 17:15:49

Pai unde a pus vreodata Ciuma Rosie manageri competenti la vreo institutie publica sau la vreo companie de stat? Doar politruci latrai si lingai care sa se capatuiasca si sa le fie rasplatita fidelitatea fata de partid ... E adevarat ca si alte partide au facut cam la fel cand au avut ocazia ...

+3 (3 voturi)
Ionel Marcu
12.08.2020, 18:45:08

Populistă sau nu, anularea taxei radio a fost binevenită, de ce să plătească românul un serviciu de care nu beneficiază deloc. Cred că marea majoritate nu ascultă niciodată postul/posturile SRR. Mai bine o desființau de tot dar sunt în joc niște joburi grase sau călduțe pentru pesediști. Dar de ce i-a dat Dragnea lui Georgică un salariu mai mare decât al lui Iohannis, nu putea să falimenteze SRR și pe 7-8.000 de lei?

+1 (1 vot)
daniela spulber
12.08.2020, 17:30:06

Comentariu considerat abuziv.

un roman doar
12.08.2020, 19:59:25

mi se pare atat de absurd termenul de " opozitie " in contextul actual , a trebuit sa citesc partial articolul ca sa intelegla care parte se refera . Bine , si " dreapta " si " stanga " sunt rupte de realitate , totul e legat de modul cum se face accesul la ciolan .