Opoziţia împinge guvernul în colaps financiar. De plătit vom plăti noi, cetăţenii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bătălia electorală se transformă în sinucidere colectivă. Opoziţia vrea cu tot dinadinsul ca guvernul să-şi frângă gâtul în cheltuieli nesustenabile. Fără să ţină cont că populaţia va suporta consecinţele. Dublarea dublării alocaţiilor şi mărirea pensiilor cu 40% sunt cheltuieli ce nu pot fi suportate de bugetul de stat actual. O spun răspicat UE, agenţiile de rating, specialiştii independenţi. Şi PSD ştie asta, dar nu-i interesează.

Ce vrea, de fapt, opoziţia?

Vrea doar să arate alegătorilor că Iohannis-PNL nu sunt în stare să respecte ce scrie în legile date de parlament. Ce consecinţe va avea această opţiune, nu contează pentru ei. România îşi va pierde încrederea pieţelor de capital, va ajunge la categoria „JUNK”, nu va mai conta ca o ţară serioasă în ochii partenerilor noştri din UE. Câştigătorii alegerilor parlamentare vor avea de gestionat o ţară cu ogoare pârjolite şi fântâni secate. Nici asta nu-i interesează. Ci doar să ajungă cu orice preţ la putere, să-şi pună oamenii de partid în funcţii cheie din care să fraudeze banul public, pentru ei şi pentru partid. E filosofia simplă a partidelor politice pentru care soarta ţării nu contează.

În actuala configuraţie parlamentară opoziţia îşi poate duce la îndeplinire planul. Obligă guvernul să plătească alocaţii dublate şi să mărească cu 40% pensiile de la 1 septembrie. Orice act al guvernului, orice OUG, este atacat la CCR prin Avocatul Poporului sau este întors în parlament, cum s-a întâmplat cu Legea alocaţiilor, a cărei amânare fusese decisă de guvern prin OUG.

Mai mult. Este previzibilă şi dărâmarea guvernului Orban prin moţiune de cenzură, plan ce a fost întrerupt doar de apariţia pandemiei. Cei 261 de parlamentari care au doborât guvernul în iarnă sunt tot acolo. Un guvern Orban interimar până la alegeri nu poate da OUG şi trebuie să aplice orbeşte tot ce decide parlamentul, inclusiv în privinţa organizării alegerilor. Este exact ce-şi doreşte opoziţia pentru a demonstra alegătorilor că guvernul PNL susţinut de Iohannis este incompetent. Această luptă politico-electorala ne interesează în cel mai înalt grad, pentru că are consecinţe nefaste asupra situaţiei financiare a ţării, şi asupra noastră. Mai ales acum, în contextul dat de criza sanitară şi cea economică.

Au greşit şi preşedintele Iohannis şi PNL, prin demonizarea opoziţiei

Au greşit prin demonizarea PSD, dusă adeseori la extrem. PSD reprezintă opţiunile a 3,3 milioane de alegători, cum s-a văzut la alegerile prezidenţiale. Ce facem, demonizăm şi acest segment important al alegătorilor români?

Preşedintele Iohannis şi PNL au forţat alegeri anticipate, nerealizand că nu se pot organiza fără voinţa unei majorităţi parlamentare, pe care nu o aveau. Au spus în permanenţă că sunt bani prevăzuţi în buget pentru creşterea pensiior cu 40%, fără să precizeze că totul depinde şi de încasările prevăzute în buget. Chiar şi fără pandemie, tot nu existau suficiente resurse pentru acestă creştere mirobolantă, nici anul acesta şi cu atât mai mult în anii viitori.

Pandemia ne-a arătat cum, spre deosebire de alte ţări, România este mereu surprinsă de crizele de amploare cu pantalonii în vine. Fără rezerve şi fără planuri şi mecanisme de rezilienţă la şocuri economice, sanitare, sociale în general.

Preşedintele şi PNL aveau datoria să invite la consultări partidele parlamentare, cu cifrele şi documentele pe masă, şi să ajungă împreună la soluţii de ieşire din crize, de orice fel. Fără demonizare şi critici acerbe. Pe acestea le fac alegătorii, şi votează într-un fel sau altul. Credinţa că fără „indicaţii” de la şeful statului sau de la guvern, alegătorii nu ştiu să discearnă între cei care doresc binele societăţii şi cei care îşi văd doar de propriile interese, e falsă. Am văzut la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale că nu este aşa cum îşi imaginează unii. Electoratul a evoluat mult, nu este nevoie să-i arăţi cine e bun şi cine e rău.

Viitorul arată sumbru

Opoziţia va face tot ce trebuie pentru ca guvernul să fie obligat să plătesca şi alocaţiile şi mărirea pensiilor cu 40%. Că aceste plăti vor îngropa bugetul şi credibilitatea ţării, nu mai contează în lupta politico-electorala. Declară pe unde au ocazia că dacă erau ei la guvernare găseau bani să plătească şi alocaţii şi mărirea pensiilor. Victor Ponta explică şi cum: luăm de la bogaţi şi dăm la săraci, ca preţ al voturilor primite în alegeri. Că „bogaţii” îşi pot muta afacerile în alte ţări, nu intră în înţelegerea opoziţiei. Şi ce dacă. Cu atât mai bine. Statul, guvernul vor controla iarăşi toată viaţa economică şi socială, exact ca pe timpul comuniştilor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite