Opoziţia trebuie să-şi revină urgent!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi am revenit la un guvern politic. Nu ştiu cât de bun sau prost a fost precedentul, însă din toate analizele făcute în ultimele 48 de ore, îmi dau seama că cine s-a instalat astăzi la palatul Victoria pregăteşte vremuri grele.

Un guvern, pe care majoritatea îl consideră condus în totalitate de liderul PSD, Liviu Dragnea, umplut cu oameni vechi şi noi deopotrivă. Oameni din perioada Văcăroiu, precum Daea, oameni certaţi cu legea precum Olguţa Vasilescu, semi-români precum stimabila doamnă Shhaideh, dive cu probleme în media precum Birchall, secretare precum doamna Dan, expiraţi precum Meleşcanu sau eterne tinere speranţe precum Daniel Constantin.

Odată cu aceştia am văzut în mediul online o resemnare generală. Liderii de opinie, în loc să alcătuiască mesaje prin care să-i atace pe cei în cauză, au început să arunce pisica în curtea alegătorilor. Pe principiul: vedeţi, aşa vă trebuie! Să vedeţi ce vă fac ăştia acum!

Tandemul PSD-ALDE defilează. În momentul de faţă se confruntă doar cu o opoziţie, dură ce-i drept, în mediul online. Dar acest lucru nu îi afectează absolut deloc pentru că oamenii din online au deja în suflet ură şi dispreţ faţă de cele două formaţiuni. Aşadar, aceia care vor ca cei urcaţi în funcţii să răspundă pentru fiecare greşeală pe care o comit, trebuie să se adune şi să pornească opoziţia.

PNL-PMP-USR. Aşa arată teoretic opoziţia. O parte din PNL are experienţa guvernului din umbră, dar acum se află într-o stare de letargie cauzată de lipsa unui lider ales. PMP îl are pe Băsescu, iar USR pare să apună mai devreme decât estima toată lumea. În aceste condiţii Dragnea&Co. pot face tot ce şi-au propus. Indiferent de scop, morală, legalitate şamd.

PNL trebuie să se adune. PNL trebuie să-şi revină urgent. Dreapta a fost tot timp agitată. Dar asta nu înseamnă că nu se poate crea o forţă care să fie capabilă să preia frâiele ţării. Problema principală pe care o văd eu acum nu este aceea că sunt multe partide de dreapta, ci că avem multe partide mici, de dreapta care nu reprezintă pe nimeni. Partide create pentru a satisface ego-ul unora sau altora. În momentul fuziunii PNL-PDL se dorea crearea celui mai mare partid de dreapta din România. Doar că s-au scăpat din vedere o serie de lucruri despre care s-au tot discutat. Ce nu a punctat nimeni însă este faptul că cel mai mare partid s-a urcat pe un piedestal şi a aşteptat ca toţi românii să îl admire fără să le permită să îl atingă. Dintr-un partid de mase, PNL aproape că a devenit un partid de cadre.

Într-un stat ca România nu îţi poţi permite să fii partid de cadre, dacă aspiri la guvernare.

Alegerile din aceasta iarnă au arătat că oamenii vor iluzii, pe de-o parte, iar pe de altă parte vor să fie reprezentaţi. De aceea nu vin la vot, înjură clasa politică, se detaşează complet de viaţa publică. Pentru că cei care jură cu mâna pe cartea sacră că vor reprezenta interesele cetăţeanului ajung să îşi urmeze interesele personale. Combinând asta cu lipsa de creativitate, rezultă partiduleţe mici care adună o mână de lideri puternici şi o serie de membri devotaţi sau nu.

PNL rămâne singura soluţie viabilă pentru crearea unei forţe de dreapta. Are doctrină, are istoric, are reprezentare în teritoriu, are membri foarte devotaţi. Însă liberalii trebuie să ia o decizie foarte grea la congresul care urmează. Anume să devină un partid catch-all, un partid care să se muleze pe interesele cetăţenilor din toate clasele sociale care se regăsesc în programul impus de ei. Trebuie să se apropie de oameni, să creeze emoţie. Să îşi aducă aminte că ei sunt vârfuri de lance pentru oamenii care au pus ştampila în dreptul lor.

Românii s-au săturat de persoane cu aere de vedetă, cu studii făcute pe bani şi cu averi nejustificabile. S-au săturat în acelaşi timp şi de batjocură, aroganţă, nepotism, incompetenţă.

Sper ca noul an să nu fie unul dominat de dezastrul financiar pe care îl pregăteşte guvernul Grindeanu şi nici de legea 90/2001. Îmi doresc un an dominat de forţe politice dornice să spulbere aberaţiile create de Dragnea şi gaşca din Kiseleff. Şi îmi doresc ca PNL să se readune şi să creeze primul partid din România în care te înscrii pentru că te regăseşti în principiile organizaţiei, nu ca să furi de la stat.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite