Opoziţie de carton în Parlament. De câte ori a ameninţat PSD că depune moţiune de cenzură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu şi Paul Stanescu, două dintre principalele voci ale PSD, ameninţă cu moţiuni de cenzură şi greve parlamentare, însă acestea tot întârzie. FOTO Inquam Photos
Marcel Ciolacu şi Paul Stanescu, două dintre principalele voci ale PSD, ameninţă cu moţiuni de cenzură şi greve parlamentare, însă acestea tot întârzie. FOTO Inquam Photos

Opoziţia PSD la actuala coaliţie de guvernare se reduce mai ales la ameninţări cu moţiuni de cenzură şi cu greve parlamentare, în timp ce demersurile concrete de combatere a Puterii sunt firave şi ezitante.

PSD a ieşit din ritmul criticilor obişnuite la adresa guvernării prin atacarea la Curtea Constituţională a numirilor interimare de la TVR şi Radio România. În sesizarea depusă la CCR, social-democraţii au argumentat faptul că partidele din coaliţia de guvernare au decis derularea procedurilor de convocare a Comisiilor reunite de cultură pe repede-înainte, după demiterea Doinei Gradea şi a lui Georgică Severin de la TVR şi Radio România, un timp scurt de depunere a candidaturilor, precum şi o audiere a pretendenţilor foarte rapidă, cu toate că era o „oră înaintată”.

Autorii sesizării CCR în cazul numirilor interimare de la TVR şi Radio România susţin că avizele date noilor şefi ar fi trebuit să fie în altă zi faţă de cea în care a avut loc votul din plen „prin interpretarea greşită a legii şi încălcarea acesteia”. Însă, la rândul lor, când erau la Putere, PSD-iştii au procedat similar. De exemplu, pe 23 septembrie 2015, Parlamentul controlat de PSD l-a demis de la şefia TVR pe Stelian Tănase, tot în aceeaşi zi fiind instalată interimar Irina Radu.

Surse social-democrate susţin pentru „Adevărul” că documentul depus la CCR are şanse mici de reuşită, argumentele juridice fiind destul de slabe. De altfel, şi conducerea ştie acest aspect, însă PSD-iştii au ales să meargă înainte pentru a arăta şi prin demersuri palpabile că se opun actualei Puteri.

Moţiune de cenzură care se lasă aşteptată

Social-democraţii nu au dat până în prezent semnale credibile că ar fi convinşi să depună o moţiune de cenzură. Marcel Ciolacu a anunţat miercuri, pentru a patra oară în ultimele trei luni, că PSD va depune o moţiune de cenzură până la sfârşitul acestei sesiuni, după ce a fost întrebat acest lucru. Însă declaraţii similare au fost şi pe 11 februarie, 28 martie şi 15 aprilie, adică a doua zi de la declanşarea crizei guvernamentale generate de demiterea lui Vlad Voiculescu. Surse din PSD au precizat pentru „Adevărul” că după demiterea lui Voiculescu a fost un moment în care în partid s-a ridicat timid problema contraatacului Opoziţiei, însă conducerea a ignorat demersul.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite