Opţiunea nucleară

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Haideţi să vă povestesc cum stă treaba cu opţiunea nucleară: acel instrument juridic care putea duce la refacerea alegerilor în mii de localităţi în cazul în care CCR ar fi amânat până după scrutin decizia privind alegerea primarilor într-un singur tur.

O fac pentru că observ că unii „specialişti” au început deja să speculeze aiurea că de ce a judecat CCR ambele mele dosare cu prioritate şi văd în asta tot felul de conspiraţii şi cabale. Lucrurile stau în felul următor:

Până acum vreo cinci ani, când se ridica vreo excepţie de neconstituţionalitate în faţa unei instanţe, procesul pe fond se suspenda automat, până după pronunţarea Curţii Constituţionale. De această prevedere au profitat tot felul de şmecheri, care îşi prelungeau astfel dosarele până la prescrierea faptelor.

După ce s-a constatat că, statistic, doar vreo 1% din aceste excepţii erau admise de către CCR, s-a schimbat legislaţia în sensul că procesele nu mai sunt suspendate automat. În compensaţie însă, s-a prevăzut că dacă o sentinţă definitivă s-a bazat pe o prevedere care ulterior a fost declarată neconstituţională, procesele se pot redeschide pe calea revizuirii.Aceste noi prevederi au fost preluate şi în noile Coduri (penal şi civil, de procedură penală şi civilă).

Pe 3 martie anul acesta, CCR a dat o foarte importantă decizie de interpretare a acestor prevederi şi a stabilit aşa: pot beneficia de revizuirea procesului doar cei care au şi ridicat excepţii de neconstituţionalitate, şi nu toţi cei care au primit sentinţe pe baza unor prevederi care ulterior au fost declarate neconstituţionale.

Revenim acum la alegeri. Pe 5 sau 6 iunie, când se vor stabili rezultatele alegerilor, vor fi peste 3.200 de candidaţi de primar plasaţi pe locul al doilea şi care vor fi, în mod evident, nefericiţi. Ei vor putea să conteste în instanţă hotărârile de atribuire a mandatelor de primar, iar în instanţă să ridice excepţii de neconstituţionalitate, tocmai pentru a beneficia de efectele unei eventuale declarări ca neconstituţional a articolului care stabileşte majoritatea necesară pentru alegerea primarului – adică cel care atrage şi numărul de tururi. Pe fond, contestaţiile lor vor fi respinse prin decizii definitive (pentru că ridicarea excepţiei nu mai suspendă procesul).

Însă dacă ulterior Curtea ar declara articolul ca fiind neconstituţional, toţi aceşti oameni vor avea temei legal să ceară revizuirea proceselor, iar instanţele nu vor avea altă soluţie decât să dispună refacerea alegerilor, dar fiind faptul că rezultatul s-a stabilit pe baza unui articol neconstituţional. Vă puteţi închipui cam ce ar fi însemnat refacerea alegerilor în mii de localităţi.

De aceea am scris acum câteva zile că este cel puţin naivă speranţa domnilor Tăriceanu sau Florin Iordache de la PSD că problema alegerii primarilor într-un singur tur poate fi reluată şi dezbătută după alegeri, fără nici un efect asupra alegerilor din acest an: natura umană, adică nefericirea candidaţilor plasaţi pe locul secund, nu ar fi permis nicicum asta.

Cred că şi acesta a fost unul din motivele pentru care judecătorii constituţionali au decis judecarea grabnică a oricăror litigii de tip electoral, indiferent dacă acestea au ajuns la CCR pe calea legii electorale (cum a fost procesul meu de săptămâna trecută) sau pe calea contenciosului administrativ (cum e procesul care se judecă miercuri). Căci şi Comisia de la Veneţia recomandă statelor ca, în materie electorală, să evite situaţii în care decizii ce se pot lua înainte de alegeri să fie luate după, astfel încât ele să nu mai folosească nimănui.

Indiferent de decizia pe care o vor lua miercuri judecătorii CCR, ea va avea acest mare merit: că va clarifica din timp, o dată pentru totdeauna, dacă alegerea primarilor într-un singur tur este sau nu constituţională. De ce vor decide într-un sens sau în altul, asta vom afla mai târziu, după ce decizia va fi motivată – dar deja acesta este un detaliu.

Toate acestea sunt lucruri pe care ar trebui să le cunoască toţi cei care se pricep doar să speculeze, dar nu şi să se informeze înainte.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite