Cătălin Ivan, la Adevărul Live: PSD nu a fost niciodată într-o situaţie mai rea ca acum. Prin faptul că se ţine de scaun, Ponta pune în pericol PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europarlamentarul Cătălin Ivan FOTO Adevărul
Europarlamentarul Cătălin Ivan FOTO Adevărul

Europarlamentarul Cătălin Ivan a vorbit, la Adevărul Live, despre zidul făcut în jurul lui Victor Ponta atât de către social-democraţi, cât şi de către Parlament, despre cum se vede la Bruxelles situaţia juridică a premierului, dar şi despre viitorul politic al lui Victor Ponta şi al PSD.

Principalele declaraţii:

Trebuie să-şi dea demisia Victor Ponta?

Asta am spus-o de atunci, dar am spus-o şi după pierderea alegerilor. Îl ştiu de foarte mult timp pe Victor Ponta. Nu sunt bucuros să-l văd în situaţia în care se află. Victor Ponta are o mare responsabilitate faţă de partidul care i-a dat foarte mult. Are obligaţia să lase acest partid să-şi revină. PSD nu a fost într-o situaţie mai rea ca acum. Un partid care pleacă pe drumul acesta, este un partid care riscă foarte mult la alegerile din 2016. PSD va pleca cu a doua şansă, ceea ce înseamnă o perioadă de Opoziţie. Poate chiar de 10 ani de Opoziţie. Cred că trebuie să se pună la dispoziţia Justiţiei, să aibă parte de un proces. Prin faptul că se ţine de scaun, pune în pericol PSD.

Ar fi trebuit să convoace un CExN de urgenţă, să existe o altă propunere de prim-ministru. Cu cât se amâna mai mult, Victor Ponta va ajunge tot acolo. Nu văd cum în faţa partenerilor externi, a opiniei publcie, să nu-şi va da demisia. PSD este un partid unit şi disciplinat. Nu ştiu dacă Victor Ponta înţelege că partidul riscă să piară ce a câştigat în toţi aceşti ani. Trebuie să te sfătuieşti cu partidul, apoi cu coaliţia de guvernare. Nu te întâlneşti mai întâi cu Daniel Constantin. Cine este Daniel Constantin? Cu Tăriceanu, care nu apare în sondaje, cu Gabriel Oprea, care dacă ar fi alegeri mâine, nu ar intra în Parlament.

Îl ştiu foarte bine pe Victor Ponta. Sunt siderat să văd drumul pe care a plecat. Nu are nicio legătură cu Victor Ponta pe care l-am cunoscut. L-am susţinut când eram o mână de oameni. Victor Ponta, la Consiliul din amrtie, a impus o rezoluţie. Nu a fost dezbătută. S-a schimbat statutul pentru a arăta că în PSD există toleranţă zero la corupţie.

PSD a spus că Ponta nu este acuzat de corupţie.

Faptul că procurorii au instrumentat un dosar, pentru partid este o mare problemă de imagine. Şi fratele meu dacă ar fi fost în locul lui Victor Ponta, i-aş fi spus la fel: să facă un pas în spate. Ştie că nu are cum să iasă din această înfundătură, dar să duci partidul într-o bătălie fără nicio şansă de câştig, nu este corect. Victor Ponta trebuie să înţelagă că partidul are nevoie de un nou proiect. Proiectul Victor Ponta s-a încheiat pe 16 noiembrie, fie că vrea victor Ponta, fie că nu.

Ar fi trebuit să facă un pas în spate şi din conducerea PSD?

Obligatoriu, dar asta trebuia să o facă demult. Sunt două modalităţi prin care PNL să preia guvernarea: printr-o trădare sau printr-un abuz a lui Klaus Iohannis. În PNL circulă această variantă:  şi dacă nu au majoritate, Klaus Iohannis va propune premier din partea lor. Acesta ar fi un abuz.

Cine să-i ia locul lui Victor Ponta?

Nu pot să dau un nume, sunt mulţi. Şi din generaţia mea, şi din cei din generaţia de '50. PSD nu duce lipsă de lideri. Nu există viaţă internă, dezbatere. Acele departamente înfiinţate de Năstase aveau o logică. Nu cred că în acest moment Victor Ponta poate şi trebuie să fie salvat de partid. Eu cred în nevinovăţia lui Victor Ponta, dar  trebuie să o spună un judecător.

Vorbiţi cu patos de PSD, dar dvs. nu mai sunteţi membru. Preşedintele organizaţiei Sector 1, domnul Tudorache, v-a exclus din partid.

Eu fac parte dintr-un grup select, a celor pe care Tudorache vor să-i dea afară din partid. Tudorache a vrut să-i dea afară din partid şi pe Ion Iliescu şi pe Adrian Năstase. Nu poate. Doar organizaţia de bază poate să te excludă. Eu m-am transferat la Dobrovăţ. Doamna Andronescu mi-a spus că sunt în proces de transfer. Eu nu mai sunt la PSD Sector 1. Sunt membru PSD, cu dreptui depline, în proces de transfer.

Vreţi să rămâneţi în acest partid?

Eu puteam să plec demult, de la primele conflcite cu Liviu Dragnea. Eu, cu Victor Ponta nu am avut cu niciun conflict. Cu Liviu Dragnea, da.

Şi Liviu Dragnea a fost tras pe linie moartă în partid.

Liviu Dragnea, având această suspendare, şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte executiv al partidului. A respectat statutul. Este de salutat.

Veţi mai candida la Congres?

Sigur.

Nu v-aţi schimbat planurile?

Nu, în niciun caz. Este un proiect la care lucrez cu colegi din ţară. Candidaţii pe funcţii locale trebuie să aibă girul membrilor de partid. Sper să fie o concurenţă vie, acerbă, să avem mai multe platforme. Pentru mine nu este important să pice Victor Ponta, ci în ce direcţie merge partidul. Nu ţin neapărat eu să fiu preşedintele PSD, dar este important ca PSD să-şi schimbe modul de funcţionare.

Păreţi un lider destul de izolat. Ţineţi legătura cu liderii din teritoriu?

Sigur că da. Eu am plecat de jos. Cunosc partidul pentru că am fost creat de acest partid. Am plecat ca simplu membru de partid. Am trecut prin toate etapele. Nu sunt nici izolat, nici paraşutat, nici creat peste noapte.

Au venit alţi europarlamentari să vă întrebe ce se întâmplă cu premierul Ponta?

Faptul că s-a blocat acea dezbatere în Parlamentul European, este un lucru bun. Acea răfuială cu Victor Ponta nu trebuie dusă în Parlamentul Euopean. Nu trebuie să ne spălăm rufele acolo. Ar fi afectat întreaga imagine a ţării. Victor Ponta, cu toate greşelile pe care le face, nu este Viktor Orban, oricât s-ar chinui PPE. Diferenţa este de la cer la pământ. Sunt discuţii, suntem întrebaţi. Nu au fost reacţii de susţinere pentru Victor Ponta şi nici nu vor fi. Nu-mi aduc aminte ca în Parlamentul European să se respingă o cerere a Justiţiei.

Mai mulţi lideri PSD i-au cerut demisia lui Cazanciuc. A trecut cu tot cu minister la UNPR.

Domnul Cazanciu nu este membru de partid. Când a ajuns ministru de Justiţie, nu era cunoscut de nimeni. Victor Ponta a anunţat componenţa Guvernului la ora 16.00 şi ne-am întâlnit la ora 18.00. După declaraţiile că face dosare penale celor care ies în stradă, trebuia să-şi dea demisia imediat. O astfel de declaraţie nu mai există în nicio ţară civilizată. Am ieşit în stradă când voiam să pice Guvernul Boc sau Guvernul Ungureanu. Am ieşit în stradă cu Victor Ponta, cu Liviu Dragnea. Este un exerciţiu democratic moţiunea de cenzură, dar PNL nu poate să ajungă la guvernare decât prin trădare sau printr-un abuz al preşedintelui.

Credeţi că este o coincidenţă că Ponta a fost chemat la DNA în aceeaşi zi în care liberalii au depus moţiune de cenzură?

Eu vreau să cred în Justiţie şi vreau să cred că este o coincidenţă. Poate fi o coincidenţă nefericită pentru Justiţia din România. Victor Ponta putea să fie chemat acum. De dosarul Dan Şova se ştia foarte mult.

Mai are Victor Ponta un viitor politic?

Eu cred că este un om politic tânăr, cu foarte mule calităţi. Cred şi sper să-şi dovedească nevinovăţia. Poate să revină pe scena politică la cel mai înalt nivel. Cred că are toate calităţile să revină pe scena politică după ce îşi rezolvă problemele de imagine.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite