Alina Gorghiu, la Adevărul Live: Cred că putem găsi căi de comunicare cu USR pentru susţinerea unui viitor Cabinet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Adevărul Live, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a deschis uşa unei negocieri cu USR, partidul lui Nicuşor Dan, pentru formarea unei majorităţi după alegerile parlamentare din decembrie. Pe de altă parte, liderul PNL respinge categoric ipoteza unui guvern PSD-PNL. „Este pură ficţiune“, spune Alina Gorghiu.

Adevărul: Ce părere aveţi despre faptul că ambasadorul SUA s-a fotografiat cu steagul secuiesc?

Alina Gorghiu: N-aş vrea să mai pun paie pe foc, a fost un gest neinspirat, dar reacţia instituţiilor a fost promptă: MAE l-a chemat pe ambasador pentru explicaţi. E regretabil, dar ar fi bine să trecem cât mai repede peste.

 Ambasadorul a spus aseară că a fost un gest de politeţe. 

Este o declaraţie pe care o cred şi mă bucur că a făcut-o.

Problema este că sunt două ieşiri ale ambasadorilor SUA de la Chişinău şi Bucureşti într-o perioadă scurtă.

Într-o perioadă foarte sensibilă şi pentru R. Moldova, şi pentru România. 

Da, şim există riscul este de a apărea un sentiment anti-american. 

De departe, noi suntem o societate pro-europeană, pro-NATO, pro-americană şi sunt convinsă că aşa vom rămâne. Cred că în R. Moldova e o situaţia puţin mai dificlă. Aş fi sperat că forţele de dreapta să se coaguleze pentru a desemna un singur candidat, însă fiecare stat e suveran. Îmi doresc ca cel care va lua preşedinţia R. Moldova să urmeze parcursul european.

Înţeleg că ar fi discuţii între forţele pro-europene. 

Preşedintele din R. Moldova nu are aceleaşi atribuţii ca preşedintele din România, este mai mult onorific. Dar vorbim de trendul simbolic. Ar fi un exerciţiu de maturitate să susţii un singur candidat din partea forţelor de dreapta, pro-europene, să încerci să aduni electoratul astfel încât în turul al doilea să ai o şansă. Cetăţenii vor decide cum vor să-şi facă destinul naţional.

Lumea este dată peste cap. Se retrasează sfere de influenţă, harta puterii globale se reaşează. România ar trebui să fie conectată la toate lucrurile acestea şi ar trebui să vorbească pe o singură voce. Se joacă şi viitorul nostru. 

Politica externă nu poate fi făcută patru ani la stânga sau patru ani la dreapta. Politica externă trebuie agreată indiferent de opţiunile tale de politică măruntă şi trebuie gândită pe termen lung. Predictibilitatea înseamnă foarte mult.

Ieri a fost aici fostul preşedinte Traian Băsescu şi a lăudat faptul că România s-a situat în afara grupului de la Vişegrad.

O să vorbim aceeşai limbă şi dacă reuşimă să dăm puţin mai multă concreteţe acelui proiect de ţară. Evident, contextul preelectoral ne încurcă puţin, dar lunile ianuarie şi februarie vor fi luni în care vom putea demara discuţii pe acest subiect. Am fost aseară în Sectorul 3 să-mi cer scuze pentru eşecul de la locale şi să încerc să reconnectez PNL la electoratul de acolo. Am vorbit cu un general în rezervă care îmi spunea că, în ciuda aprenţelor, românii sunt interesaţi de ce se întâmplă în Europa.

Preşedintele Iohannis a avut discuţii şi cu cancelarul Merkel, ulterior, cu preşedintele Franţei, care a venit la Bucureşti. S-a discutat mult despre crearea unei Armate Europene. România trebuie să sprijine acest proiect? 

E o temă mult prea delicată pe care ar trebui să o exprime la nivel de opţiune conducerea politicii externe din România. Unii spun că ar fi un proiect bun, alţii spun că structura NATO ar fi una sufiecintă astfel încât să nu se calce pe bătături. Noi avem un proiect care se referă la un corp de armată voluntară. Poate că o să stârnească controverse proiectul, dar merită dezbătut. Avem nevoie de un corp de armată ca, în caz de calamitate, de incendii, de cutremur,  să se mobilizeze. Nu vorbesc de război. Vorbesc de momente în care ţara are nevoie de un corp educat în această direcţie. Dacă , Doamne fereşte!, mâine ar fi un cutremur în Bucureşti, jumătate din Capitală ar fi la pământ.

Foarte important este cine va guverna din decembrie încolo. Pe structura viitorului Parlament se va construi şi viitorul Guvern. Dvs. aţi spus că l-aţi susţine pe Dacian Cioloş pentru un nou mandat? Din postura de tehnocrat sau l-aţi inviita în PNL?

M-am lămurit că acest guvern tehnocrat are limitări impuse de faptul că le lipseşte sprijinul unei majorităţi parlamentare serioase. Categoric nu mai poate funcţiona un guvern tehnocrat din 2017. Va fi un guvern politic, asta e certitudine. În PNL sunt două discuţii: dacă să desemnăm o persoană pentru funcţia de premier încă de pe acum sau să nu desemnăm încă un premier. Nu cred că e necesar să ne grăbim, deşi foarte mulţi ar vrea să venim acum cu un nume. Cântărim mult până să ajungem la concluzia pe care o vom expune publicului. În acest moment, în spaţiul public se vorbeşte doar despre pomeni electorale. Vedem cum PSD vine cu proiecte de pensii speciale. Cu riscul să pierd voturi, PNL nu va susţine niciodată pentru unii pensii speciale, iar pentru alţii ciumă. Nu putem avea categorii sociale privilegiate. Pensia se dă în baza unei contribuţii, nu pentru că pe dvs. vă cheamă Marinescu şi pe mine nu mă cheamă.

Primii care au votat pensii speciale au fost parlamentarii. Nu vă întreb cum au votat parlamentarii PNL. 

Ştiţi bine că au votat împotrivă, dar nu mai contează, pentru că toată lumea ne consideră la fel. Vorbim de reforma parlamentară: nu trebuie să mai existe vot secret.  Deci transparenţă. Apoi, programul de lucru, activitatea parlamentară. Stai două săptămâni, înţepeneşti în Parlament, apoi te duci o săptămână în teritoriu.

Propunerea ca Dacian Cioloş să fie premier a fost personală?

Profilul lui D. Cioloş este unul corect. Aş dori ca premierul susţinut de viitoare majoritate parlamentară să aibă profilul lui Dacian Cioloş. E un om european, cizelat, care ar reuşi să adune în jurul său partidele cu care noi am fi compatibili.

Cei care v-au învins în Bucureşti, USR, au spus că îl vor tot pe Dacian Cioloş.

Dacă mă uit la partidele mici din România, că e ALDE, că e PMP, că e USR -  altele nici nu merită menţionate - cel pe care mi-aş dori să-l văd în Parlament este USR, în niciun caz cele două partide toxice, PMP şi ALDE. Cred că putem găsi căi de comunicare cu USR pentru susţinerea unui viitor Cabinet.

Nu ştim ce va face PMP, darTraian Băsescu a spus că în niciun caz nu se aliază cu PSD. 

Traian Băsescu, în campania post-locale, a făcut majorităţi cu PSD în toată ţara. Declarativ, el spune că se bate cu PSD, dar e o gogoaşă, e o ficţiune. Interesele lor sunt comune în acest moment. Au situaţii speciale care îi îndemană ca în spatele uşilor închise să-şi dea mâna: vorbim de domnii Dragnea, Ponta, Tăriceanu, Băsescu. E o gaşcă mare. Eu am în spate bună-credinţă şi o echipă curată. Preşedintele nu va miza pe un om compromis pentru funcţia de premier. Nu văd niciunul dintre aceşti lideri care ar putea să primească funcţia de premier. PSD susţine că va face majoritatea parlamentară cu ALDE. Fals. Orice sondaj arată că PSD şi ALDE nu pot face majoritate nici prin redistribuire. Dar ei dau acest mesaj ca să demobilizeze electoratul de dreapta. Asta înseamnă manipularea prin sondaje de opinie. O altă temă vehiculată în spaţiul public este că fostul PDL a cucerit PNL.

Şi nu e aşa?

Nu mai există această problemă. Nu mai există o problemă a fuziunii. 

Domnul Blaga se va mai afla pe liste?

Domnul Blaga candidează în acelaşi colegiu unde a fost ales parlamentar, în Timiş.

Şi dvs?

Voi candida din nou şi eu. În această campanie, în afara faptului că va fi odios de populistă pe stânga, nu se va vorbi despre programe. Spre exemplu, luni va veni premierul în Parlament. Anticipez că riscăm să transformăm în mârlănie toată dezbatarea. Mă aştept ca premierul să spună: viitorul Guvern politic are dreptul să-şi pună amprenta pe buget, nu eu, un Guvern tehnocrat. Evident, mă aştept să fie un vorbitor de la PSD, nici nu vreau să mă gândesc cine ar putea să fie.

Victor Ponta, care a fost pus să se ocupe de partea economică.

PSD întotdeuna pune un hoţ la bostănărie. Nu mă aştept la ceva constructiv de la această dezbatere.

Aţi identificat lucurri bune făcute de Guvernul Cioloş?

Toată această procedură de debirocratizare, pe care nu o resimţiţi încă, e o măsură pe care noi o avem prinsă în programul de guvernare. Avem o nevoie acută de dereglementare. Avem nevoie de investiţii. 

Ce investiţii a făcut Guvernul Cioloş?

Guvernul Cioloş a finaţat proiecte ale adminsitraţiei locale. A dat un miliard în plus la educaţie, sunt lucruri care se simt şi care vor trebui făcute mai apăsat de un viitor Guvern. Însă nu-mi place ce se întâmplă cu ANAF-ul. Mi se sesizează prigoana pe care direcţia antifraudă o face. Doar pentru realizarea politicii de plan, se fac nişte abuzuri nemăsurate. Pentru trei lei, s-au poprit conturi. M-a mai enervat bâlba Guvernul pe Codul Fiscal. De ce să-şi asume un guvern tehnocrat Codul Fiscal, când peste două luni, vine un guvern politic. Oamenii nu merită ca din două în două luni să treacă prin nişte şocuri pe care un secretar de stat le aruncă pe piaţă.

Şi mai trebuie ceva: răspunderea magistraţilor. În 90% din cazuri, Justiţia se face corect. În cele 10%  din cazuri Justiţia trebuie să-şi tragă de urechi propriii magistraţi care au greşit. Noi plătim pentru greşeli, ca oameni politici, dvs, ca jurnalist, plătiţi pentru greşeli, toată media plăteşte pentru greşeli. Daţi-mi un singur motiv pentru care magistraţii care greşesc nu trebuie să plătească. Toţi suntem egali în faţa legii.

Dosarul cu transferurile. Ei, în primă instanţă, au fost achitaţi şi apoi condamnaţi. Cine a greşit dintre judecători? 

Noi ne gândim să ne acoperim greşelile între noi, pe principiul corb la corb nu-şi scoate ochiul? Vă dau un caz. Dan Radu Ruşanu, fostul nostru coleg, a stat în puşcărie multe luni şi a fost achitat în primă instanţă. Credeţi că un judecător de la instanţa superioară îl va condamna doar pentru a acoperi lunile de puşcărie deja făcute. N-ar trebui să ne gândim să acoperim din sistem nişte greşeli. Fiecare trebuie să plătească pentru propria greşeală.

Se mai discută despre posibilitatea unui Guvern PSD-PNL. 

Doamne, Dumnezeule mare! Este pură ficţiune. Nu există aşa ceva. 

Ei îşi doresc asta? De ce? 

Este singura variantă în care PSD crede că poate ajunge la guvernare. Nu se va pune niciodată problema unui guvern PSD-PNL. Am infirmat acest scenariu de fiecare dată, mă surprinde că ficţiunea aceasta tot este aruncată de către un lider PSD. Avem diferenţe atât de mari de viziune privind dezvolatrea României, încât ar ieşi o batjocură, iar eu acest lucru nu-l accept.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite