Politică

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Energiei, la Adevărul Live: Perioada de interzicere a debranşării se extinde până la sfârşitul lui iunie / Ce măsuri sunt pregătite în noua OUG

5
20 Jan 2022 10:08:02
Autor: Radu Eremia, Andreea Ghiorghe
Virgil Popescu, ministrul Energiei. FOTO gov.ro
Virgil Popescu, ministrul Energiei. FOTO gov.ro

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit, la Adevărul Live, despre criza facturilor mărite la energie şi gaze, măsurile pe care le pregăteşte Guvernul pentru a rezolva această situaţie, dând precizări în ceea ce priveşte interzicerea perioadei de debranşare sau despre discuţiile referitoare la întoarcerea la o piaţă reglementată.

Principalele declaraţii ale ministrului Virgil Popescu:

  • Soluţii pentru criza energetică: 

Luni seară am avut o discuţie la coaliţie şi un pachet de măsuri a fost agreat de toate partidele. Încercăm, împreună cu colegii de la celelalte ministre, să operaţionalizam acest proiect de OUG pe care vrem ca mâine să fie pus în transparenţă decizională pentru a fi adoptat săptămâna viitoare.

- Tot o măsură agreată în coaliţie a fost aceea de a obliga furnizorii să refacă facturile întocmite cu nerespectarea mecanismelor de plafonare şi compensare, sistarea unor eventuale penalităţi până la refacere şi am interzis debranşarea clienţilor casnici. Ca măsură, pentru clienţii casnici o să avem un plafon de 0,80 lei/ kwh indiferent cât este consumul şi pentru cei care consumă până în 500 de kw, deci observaţi şi o mărire a limitei de consum, la care se aplică 10% acea marjă, vorbim de 0,68 lei, iar pentru gaze am scăzut plafonul la 0,31 lei/ kwh. Vorbim de scădere consistentă a facturilor românilor

- Vor fi aplicate până la 31 martie, când va fi făcută o evaluare şi vom vedea ce măsuri vom lua în aprilie, dacă va fi cazul. Noi ne aşteptăm ca din luna aprilie preţul gazelor naturale să sufere o descreştere.

- Perioada de interzicere a debranşării se extinde cu încă 90 de zile de la încetarea prevederilor legii plafonării şi compensării. După ce am încheiat această lege, până în iunie când avem recalculările, vorbim de 90 de zile după acel termen.

- Despre revenirea la o piaţă reglementată - Avem cadrul legal pentru a interveni  pe preţuri, iar reglementarea este o intervenţie pe preţuri, pe o perioadă limitată de timp, pentru cel mult 6 luni. Un scenariu avansat în coaliţie a fost reglementarea preţului pentru clienţii casnici. Procedura de punere în practică a ANRE-ului este cam lungă şi atunci nu a mai fost loc de discuţii aprofundate pe această temă, dar ea rămâne ca scenariu în lucru, în funcţie de evoluţia preţurilor. Am preferat o soluţie rapidă.

- Cum s-a ajuns la criza preţurilor pentru energie: Avem nişte instituţii de control care au reacţionat post şi puteau să preîntâmpine. Nu mă refer la ANPC, care prin definiţie reacţionează în momentul în care se întâmplă ceva, mă refer la ANRE. Este bine că a reacţionat până la urmă. Posibil că pe toţi ne-a luat prin surprindere faptul că s-au întocmit facturi în mod eronat, nu ne aşteptam. Am intervenit şi aici, am modificat legislativ ieri, ca să preîntâmpinăm. Sper şi cred că nu vom mai avea situaţii de întocmire eronată a facturilor.

- Relaţia instituţională între Ministerul Energiei şi ANRE este bună, colaborăm. Ne ajutăm unii pe alţii.

- Anul acesta vrem să fie, pentru România, anul restartării investiţiilor în Energie. Avem fonduri prin PNRR, prin fondul de modernizare, banii companiilor şi veţi vedea în perioada următoare proiecte pentru investiţii. Nu s-au mai făcut investiţii nici în regenerabile, pentru că nu au mai fost scheme de sprijin, s-au terminat în 2012, acum avem scheme de sprijin. Astăzi plec la Reuniunea Consiliilor de miniştri pe Energie, mâne şi poimâine, şi vom avea discuţii foarte serioase şi pe criza energetică, pe preţuri, pe taxonomie şi voi susţine cauza României acolo. Există bani, există scheme de sprijin, nu mai avem nicio scuză să nu facem acele investiţii. Părerea mea este că a fost o lipsă din interes în ultimii 10 ani cu privire la investiţiile din sistemul energetic naţional.

- România este interconectată cu piaţa europeană. Securitatea energetică, atât la energie cât şi la gaze naturale, înseamnă inclusiv această capacitate de a avea de unde să aduci energie atunci când nu ai. România are de unde să aducă în acest moment. Este un lucru bun, dar asta nu ne absolvă pe noi de a nu face acele investiţii şi a creşte capacitatea de interconectare şi, de ce nu, să exportăm noi continuu, aşa cum Franţa este un exportator de ani de zile.

- Preţul carburanţilor este în relaţie directă cu preţul petrolului, care este la cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani. Ne uităm şi acolo. Să vedem cum evoluează. Este un preţ pe care nici ANRE şi nici ministerul nu îl pot reglementa. Acolo trebuie să se uite Consiliul Concurenţei, să vadă dacă nu există vreo o înţelegere între cei care deţin staţiile de benzină. Sunt lucruri de piaţă.

- Legea Offshore- Sunt foarte optimist că în această sesiune parlamentară vom finaliza modificările şi vor fi adoptate, deci vom avea o nouă lege offshore care să permită investiţiile.

- Luni am avut o discuţie foarte bună în coaliţie şi am ajuns la un consens pe aceste măsuri. Ceea ce trebuie să înţelegem este că pentru a putea să trecem atât de criza pandemică, cât şi de criza energetică trebuie să stăm toţi spate în spate şi să luptăm pentru acest lucru.

- Sunt normale discuţiile în coaliţie. Este normal să existe din ce în ce mai multe şedinţe tocmai pentru a putea discuta faţă în faţă şi a lămuri lucrurile. Eu sunt adeptul lămuririi lucrurilor în interior, nu în exterior.

 - Ministerul Cercetării şi Digitalizării: Am fost ocupat cu zona Energetică. Acolo este un secretar de stat bine pregătit. I-am delegat o parte din atribuţii, nu pe toate. Am încercat să ţin un echilibru acolo. Nu întenţionez cât timp sunt interimar să fac mişcări bruşte sau schimbări la nivelul acelui minister. Am reuşit să ne ducem jaloanele din PNRR până la 31 decembrie. Interimatul meu expiră la sfârşitul acestei luni. Sunt convins că va veni un coleg care va avea capacitatea şi forţa să se ocupe 100%. Este un minister frumos, îmi place, dar nu este unul uşor.

-La fiecare şedinţă de Guvern discutăm despre reformele pe care trebuie să le facem. La sfârşitul fiecărei şedinţe, premierul ne prezintă şi ne întreabă pe fiecare cum stăm cu zona de investiţii prin PNRR, cât şi cu reformele pe care trebuie să le facem. Fiecare dintre noi este atent la ce avem de făcut. Nu există aici ministru PNL, PSD sau UDMR care să spună că nu îmi place reforma din ministerul meu sau al tău. Nu. Suntem hotărâţi să ne ducem la îndeplinire reformele din PNRR.

-Eu am susţinut în interiorul PNL că, în momentul în care ne-am aşezat la masă şi am hotărât să ducem această coaliţie până în 2024, toţi trebuie să fim corecţi şi să respectăm ce am promis. Eu sunt adeptul menţinerii coaliţiei, evident ambele părţi respecându-se reciproc, până în 2024, aşa cum ne-am înţeles.  

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Amdo Odma
20.01.2022, 10:20:04

Mai sta mult in functie incompetentul asta?

-13 (21 voturi)
bistriteanu nicolae
20.01.2022, 12:08:47

Popescule, o intrebare si te las cu supararile tale: Erai ministru si atunci cand s-a facut liberalizarea pietei de energie si gaze pentru ca ne spuneai ca prin liberalizare preturile vor scadea foarte mult! In conditiile astea cat de nesmtit poate fi un om ca sa nu-si dea demisia de fUnctie cand constata ca o masura luata de el a dus la cresterea de cinci ori a preturilor si inca nimic nu mai e sigur? cine te tine in functie Popescule? Al cui interes il reprezinti in Guvernul Romaniei ca pe al romanilor in nici un caz?

+6 (6 voturi)
APPS
20.01.2022, 13:52:15

Recent s-a atins limita maxima de import pe liniile de interconexiune (3000 MW) ale Transelectrica... E inconstient logic, el aude vantul in rafale ( noaptea :), vrea sa stocheze energia aceasta si ziua sa o consume ... Atunci habar nu are, de ce nu vorbeste deloc de proiectul CHEAP Tarnita de pe site-ul sau http://energie.gov.ro/companiile-din-subordine/hidro-tarnita-s-a/ Vorbeste de ANRE, de furnizori, de orice si orice, dar despre Ministerul Energiei nimic ?? Daca nu bate vantul, hidro e pe medie, atunci e cam terminata productia si piata de echilibrare ... Deci: 1100-1200 MW carbune; 1400 MW Cernavoda; 1800 MW hidrocarburi; 2000-2200 MW hidro Total : 6300 - 6600 MW Le mai trebuie 2000-2400 MW eolian pe varf de iarna (cel putin). De unde ?? Daca nu bate vantul, la un consum de 9000-9500 MW (zi de iarna geroasa), daca se opreste accidental un grup de la Cernavoda, se atinge deja capacitatea maxima de import ...

Un cititor
20.01.2022, 12:52:47

:....mă refer la ANRE. Este bine că a reacţionat până la urmă.' Nu mi se pare deloc ca ANRE a reactionaat. Sa ne amintim: in spatiul public se tipa efectiv despre jaful facturilor, ANRE nu avea nicio pozitie, ba, chiar multi politicieni spuneau ca "nu are ANRE nicio treaba". Nici nu ne mira minciunile ministrului. Cu totii sunt mincinosi notorii, pana la revolta !!!

Preput Yohanis
20.01.2022, 13:11:59

PNL tau a marit facturile insistand sa liberalizeze preturile si introducand intre producator si consumator niste capuse care nu fac nimic, "furnizorii". Acesti "furnizori" nu fac nimic in afara de incasarea unui comision consistent. #rezistati acum ca la la anul muriti de foame cu prietenul vostru Iohanis ranjind.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările