Valeriu Steriu, noul şef al UNPR, avertisment pentru PSD: Susţin alegeri în două tururi de scrutin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Steriu, noul preşedinte al UNPR FOTO Eduard Enea
Valeriu Steriu, noul preşedinte al UNPR FOTO Eduard Enea

Valeriu Steriu, proaspăt ales preşedinte al UNPR, partidului fondat de Gabriel Oprea, a vorbit, la Adevărul LIve, despre planurile de resuscitare a UNPR, după demisia lui Oprea şi reţinerea lui Neculai Onţanu, despre negocierilor cu PSD pentru Primăria Capitalei, dar şi despre intenţia de a-l debarca pe Călin Popescu Tăriceanu de la şefia Senatului.

Despre UNPR

Este un partid în care deciziile se iau împreunăm deciziile se iau consultând liderii de grup, parlamentarii. Cred că suntem politicienii care ne-am strâns cel mai des în şedinţe informale. Acest lucru a generat unitate. Am fost în ţară şi am văzut organizaţii care au construit ca o familie. Avem disciplină. Au fost şi fuziuni, cum ar fi cea cu PPDD. Deci am unit familia cu un altfel de cultură de partid. 

Despre contracandidatul său la şefia partidului, Ioan Iovescu, care a citit mesaje din Biblie:

Domnul Iovescu vine dintr-o zonă religioasă. Se poartă acest discurs şi în alte zone, cum e Statele Unite. Poate nu a fost un discurs prea bine adaptat. 

Despre Gabriel Oprea. Ce rol are în partid?

Echipa va fi formată din mine şi alţi colegi parlamentari şi cred că va fi în proporţie de 100% doar din noi formată. Rămâne de văzut dacă Gabriel Oprea va dori să participe. Colaborarea cu dânsul sunt sigur că va fi ok. Suntem prieteni până la urmă. Sunt şase ani de când lucrăm împreună. Deiziile se vor lua în continuare în Biroul Permanent, iar când sunt decizii vom avea Consiliul Naţional Executiv. 

De ce a lipsit Gabriel Oprea de la Congres

A fost decizia dânsului. Am mai vorbit cu dânsul înainte de Congres, ne sfătuim pe lucrurile importante. Acum îmi revine rolul să coordonez toate activităţile partidului. 

Despre înlocuirea lui Tăriceanu

Nu am vorbit de debarcarea lui Călin Popescu Tăriceanu,ci am fost întrebat de debarcare. La Congres, discursul unor colegi a inclus şi subiectul debarcării, nu însă şi discursul meu.Realitatea arată aşa: avem 21 de voturi în Senat. UNPR-ul, cu toată dorinţa sau toată nedorinţa, nu poate singur (n.r.-să-l dea jos pe Tăriceanu). Rămâne de văzut dacă vrea altcineva. Nu lansăm noi acest proces. Există la ora actuală anumite părţi ale partidelor care susţin în clipa de faţă că ALDE, cu zece voturi, atât cât are acum, nu mai poate să aibă funcţia de preşedinte şi una de vicepreşedinte al Senatului. A-l da jos pentru a ne afla în treabă e puţin probabil.  Vom discuta, dacă e cazul, despre Tăriceanu în interiorul partidului şi de ce nu, cu PSD. Sunt partenerii noştri. 

Despre protocolul cu PSD

Am trei documente semnate cu PSD: cum mergem în alegeri, vot într-un singur tur şi protocolul pe Capitală. Acum, rămâne de văzut ce va fi la Sectorul 2, dacă va putea candida Neculai Onţanu. Noi sperăm ca acesta să fie în continuare un candidat viabil, dacă nu fi un alt candidat UNPR. Prin acest sector noi am dorit să maximizăm rezultatele., de aceea, am comandat câteva măsurători. Vrem să avem un candidat care să valorifice potenţialul UNPR de pe sector. Organizaţia noastră e considerată cea mai puternică din Sectorul 2, mai puternică decât cea a PSD şi cea a PNL. 

Ne-am propus la alegerile locale să avem un scor bun. Un scor bun e un scor în care numărul de consilieri judeţeni să-ţi permită să înclini balanţa pentru majoritate. Evident, ne interesează să avem câţi mai mulţi primari. Însă scorul politic se dă după numărul de consilieri judeţeni.

Dacă mă gândesc la nivel naţional, cred că cinci sau şase jdueţene se îndreaptă spre alianţe cu PSD.Au fost discuţii  şi cu PNL, dar pentru alianţe postelectorale. Pe noi ne avantajează votul în două tururi în anumite localităţi, dar roiectul pentru alegeri în două tururi e undeva blocat la Senat. Am vorbit cu domnul Nicolicea, specialistul nostru în legislaţie, şi spune că e aproape imposibil ca proiectul PNL să ajungă la Cameră până la alegeri. În plus, trebuie construite majorităţi. Personal, susţin alegeri în două tururi de scrutin. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite