Politică

articolul anterior articolul urmator

Comisiile Juridice ale Parlamentului au avizat prelungirea stării de urgenţă cu unele amendamente. Ce condiţii a pus PSD

5
15 Apr 2020 10:29:17
Autor: Radu Eremia
Şerban Nicolae conduce Comisia juridică de la Senat. FOTO Mediafax
Şerban Nicolae conduce Comisia juridică de la Senat. FOTO Mediafax

Comisiile juridice au avizat decretul de prelungire a stării de urgenţă cu încă 30 de zile, act semnat marţi de Klaus Iohannis. Comisiile celor două Camere au adoptat o hotărâre iniţiată de PSD, care a introdus mai multe condiţii pentru adoptarea decretului. Însă demersul PSD nu are putere juridică, ci doar politică. Parlamentul va da joi votul final: fie va respinge decretul, fie îl va aproba. Senatorii şi deputaţii nu pot interveni pe text

UPDATE Hotărârea propusă de PSD a fost adoptată de comisiile juridice reunite ale Parlamentului. Au fost 21 de voturi pentru, 8 împotrivă şi cinci abţineri. Parlamentul va da mâine votul final. 

UPDATE PSD a venit cu mai multe solicitări în ceea ce priveşte aplicarea decretului care prelungeşte starea de urgenţă. Social-democraţii cer să nu fie îngrădite mai multe drepturi care în decretul privind starea de urgenţă sunt suspendate. „Pe perioada stării de urgenţă, periodic, la fiecare 7 zile, sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19 şi motivele care le-au determinat”, se arată în documentul iniţiat de social-democraţi.

De asemenea, „în termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Guvernul va prezenta Parlamentului un raport complet privind măsurile adoptate pe perioada stării de urgenţă pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19, măsurile care au restrâns exerciţiul unor drepturi sau libertăţi fundamentale şi măsurile cu caracter economic şi social, temeiurile care au determinat luarea măsurilor şi efectele produse”.

***

Dezbaterile finale şi votul privind acest decret va avea loc joi, de la ora 12.00. Va fi un vot online, iar luările de cuvânt vor fi doar cele ale liderilor de grup sau ale liderilor de partid.  

Klaus Iohannis a semnat marţi decretul pentru prelungirea stării de urgenţă cu încă 30 de zile. Cinci zile are la dispoziţie Parlamentul pentru a încuviinţa sau nu această prelungire. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Cel Mare Scarambeu
15.04.2020, 15:10:03

Vreti sa va bage si pe voi cineva in seama dar de data asta sunteti ca patrunjelul in zeama.

+1 (1 vot)
Radu Mircea
15.04.2020, 16:09:41

# Cel Mare Scarambeu Patrunjelu din zeama tot foloseste ca decor , daca gust nu mai are , dar poti sa-l privesti pe Serban Nicolae fara sa-ti treaca si chefu' de bere ???

Cel Mare Scarambeu
15.04.2020, 19:04:32

Crezi ca pute?Daca chiar pute trebuie aruncat imediat la gunoi.

Marcu Ilie
15.04.2020, 16:10:37

Este bine sa prelungeasca starea de urgenta pana in noiembrie.

eu doar constat
15.04.2020, 16:25:30

Cele doua cereri ale opozitiei, daca sunt doar acestea, mi se par de bun simt. Guvernul si PNL ar trebui sa le accepte. Daca la expirarea noului termen situatia tarii va fi proasta, toata responsabilitatea va cadea doar pe capul PNL si a lui Klaus. Daca s-ar accepta cererile PSD, prin actiunea Parlamentului, responsabilitatea ar fi asumata si de opozitie. Si conform legii lui Murphy, daca ceva poate merge prost, va merge, ba, intr-o dezvoltare a acestei legi, daca ceva poate merge prost, va merge chiar si mai rau. Nu exista nicio siguranta ca lucrurile vor merge spre bine! Aroganta lui Klaus si a PNL ii va costa usturator; politica n-are ce cauta in aceste momente in probleme de sanatate si viata sau moarte.

Modifică Setările