Comisiile Juridice ale Parlamentului au avizat prelungirea stării de urgenţă cu unele amendamente. Ce condiţii a pus PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şerban Nicolae conduce Comisia juridică de la Senat. FOTO Mediafax
Şerban Nicolae conduce Comisia juridică de la Senat. FOTO Mediafax

Comisiile juridice au avizat decretul de prelungire a stării de urgenţă cu încă 30 de zile, act semnat marţi de Klaus Iohannis. Comisiile celor două Camere au adoptat o hotărâre iniţiată de PSD, care a introdus mai multe condiţii pentru adoptarea decretului. Însă demersul PSD nu are putere juridică, ci doar politică. Parlamentul va da joi votul final: fie va respinge decretul, fie îl va aproba. Senatorii şi deputaţii nu pot interveni pe text

UPDATE Hotărârea propusă de PSD a fost adoptată de comisiile juridice reunite ale Parlamentului. Au fost 21 de voturi pentru, 8 împotrivă şi cinci abţineri. Parlamentul va da mâine votul final. 

UPDATE PSD a venit cu mai multe solicitări în ceea ce priveşte aplicarea decretului care prelungeşte starea de urgenţă. Social-democraţii cer să nu fie îngrădite mai multe drepturi care în decretul privind starea de urgenţă sunt suspendate. „Pe perioada stării de urgenţă, periodic, la fiecare 7 zile, sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19 şi motivele care le-au determinat”, se arată în documentul iniţiat de social-democraţi.

De asemenea, „în termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Guvernul va prezenta Parlamentului un raport complet privind măsurile adoptate pe perioada stării de urgenţă pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19, măsurile care au restrâns exerciţiul unor drepturi sau libertăţi fundamentale şi măsurile cu caracter economic şi social, temeiurile care au determinat luarea măsurilor şi efectele produse”.

***

Dezbaterile finale şi votul privind acest decret va avea loc joi, de la ora 12.00. Va fi un vot online, iar luările de cuvânt vor fi doar cele ale liderilor de grup sau ale liderilor de partid.  

Klaus Iohannis a semnat marţi decretul pentru prelungirea stării de urgenţă cu încă 30 de zile. Cinci zile are la dispoziţie Parlamentul pentru a încuviinţa sau nu această prelungire. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite