Consilierul prezidenţial pe politica europeană, Leonard Orban despre Codul Fiscal: Comisia Europeană şi FMI au criticat reducerea TVA la 19%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Leonard Orban, consilier prezidenţial pe probleme de politică externă, a afirmat că acuzaţiile premierului Victor Ponta la adresa preşedintelui Klaus Iohannis că "multă lume se joacă cu vorbele" şi că va trebui să explice argumentele pentru care le-a făcut.

"Primul ministru va trebui să explice argumentele pentru care a făcut aceste acuzaţii la adresa preşedintelui Iohannis. În mod cert toate cancelariile statelor membre ale Uniunii Europene şi nu numai vor fi informate despre aceste declaraţii", a spus consilierul prezidenţial Leonard Orban, fost comisar european. 

"Este evident că interesul NATO şi al Uniunii Europene este ca România să fie o ţară cât mai stabilă", a mai afirmat Leonard Orban.

Anterior, premierul Victor Ponta a spus că decizia preşedintelui Iohannis de a respinge Codul Fiscal "are doar două posibile explicaţii : 1- este o decizie pur politică de blocare a activităţii economice a Guvernului şi a ţării cu orice cost (ceea ce făcea şi Traian Băsescu indiferent de consecinţele negative)

2 - este o decizie luată în afara României şi împotriva intereselor României pe care Dl Iohannis trebuie să o aplice cu orice risc (ceea ce nici măcar Traian Băsescu nu ar fi făcut vreodată)!"

Despre Codul Fiscal: Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au criticat reducerea TVA

"Atât Comisia Europeană cât şi Fondul Monetar Internaţional au criticat Codul Fiscal şi reducerea cu 5 puncte procentuale a TVA. S-a speculat că acordul să moară pe cale naturală în luna septembrie. Dar această problemă a scăderii semnificative a ratei TVA a condus la eşecul negocierilor pe acord", mai spune Orban.

"Ideea că n-a murit acordul s-a speculat cum că organismele internaţionale au fost de acord cu Codul Fiscal. Dar vicepreşedintele Dombrovskis (Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei Europene - n.r.) a afirmat că acordul e deraiat", a afirmat Orban.

Despre criza din Grecia

"Situaţia este foarte problematică în acest moment la nivel european, deoarece Grecia are nevoie de un împrumut-punte de 7 miliarde de euro pentru a plăti un împrumut. S-a dorit folosirea ESM, dar statele din afara zonei euro, Marea Britanie, Danemarca, Cehia vor garanţii clare că nu vor pierde bani", mai arată consilierul prezidenţiale.

Despre atingerea obiectivului pe termen mediu

"Cât am fost ministru am afirmat de două ori că aplicarea titlului 3 din tratat (pactul fiscal - n.r.), cel despre atingerea obiectivului pe termen mediu de deficit structural de 1% din PIB să poată fi aplicată şi mai târziu, dar nu mai târziu de data aderării la euro. Alte state au amânat atingerea obiectivului, dar România, atunci a considerat că acesta să fie atins începând cu 2015", a completat Orban.

"Între timp, situaţia s-a deteriorat pe plan internaţional, riscurile sunt mult mai mari. Guvernul trebuia să arate cum va compensa veniturile lipsă", a mai punctat oficialul.

Experienţa Schengen s-ar putea repeta cu aderarea la euro

"Astăzi îndeplinim criteriile nominale, plus o parte din celelalte criterii pe baza cărora sunt evaluate ţările care aderă la zona euro. Dar importantă este acum convergenţa, convergenţa reală. Nu e explus că s-ar putea repeta experienţa Schengen cu aderarea la euro. Ţi-ai asumat obligaţia de a adera la euro prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, asta înseamnă prudenţă", mai arată Orban.

"Din punct de vedere al legislaţiei europene, un TVA de 19% respectă, problema o constituie impactul asupra bugetului pe 2016", a completat consilierul prezidenţial.

Despre evaziunea fiscală

"La TVA colectăm doar 52%, Bulgaria colectează 80%. Asta înseamnă că la TVA de 24% noi colectăm ca şi cum am avea TVA de 13%", mai arată Orban. "Trebuie să vedem dacă creşterea colectării din ultimele luni este sustenabilă, dacă va dura".

Grexit în septembrie?

"După împrumutul-punte de 7 miliarde de euro, după votarea acestuia în parlamentele naţionale din Europa probabil vom avea o perioadă de acalmie. Dar la începutul toamnei probabil lucrurile se vor complica din nou, deja l-am văzut pe domnul ministru de Finanţe al Germaniei, domnul Schauble, spunând că este necesară o restructurare, o reducere a datoriei Greciei. Dar acest lucru nu se poate întâmpla cu Grecia în zona euro", a conchis Leonard Orban.


Preşedintele Klaus Iohannis a respins astăzi Codul Fiscal afirmând că "punerea în aplicare a noului Cod fiscal ar genera implicaţii majore la nivelul construcţiei bugetare pentru anii următori din perspectiva obiectivului de menţinere a consolidării fiscale".

Conform evaluărilor Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional, punerea în aplicare a noului Cod fiscal atrage, în mod evident, ratarea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO), respectiv: deficit structural de 1% din PIB şi deficit bugetar ESA de 1,2% din PIB, conform Programului de Convergenţă şi Strategiei Fiscal-bugetare. O asemenea dinamică denotă instabilitate în abordarea fiscal-bugetară: de la deficite mari se trece la deficite mici, apoi din nou la deficite mari, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite