Adevărul Live. Alina Gorghiu: Nu Iohannis va aduce PNL la guvernare, ci PNL are obligaţia să-i dea preşedintelui un partener la Palatul Victoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu FOTO Sever Gheorghe
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu FOTO Sever Gheorghe

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a vorbit, la Adevărul Live, despre încercarea liberalilor de a ajunge la guvernare, despre proiectele vizate de liberali în anul politic 2015, dar şi despre ultimele alegeri interne din PNL, care au validat-o în funcţia de copreşedinte PNL.

Iată declaraţiile copreşedintelui PNL, Alina Gorghiu.

Este prima apariţie în presă şi nu am apucat să le urez de bine telespectatorilor.

Preluarea guvernării este unul din obiectivele cu care PNL a venit în faţa opiniei publice. Am avut o şedinţă restrânsă şi ne-am stabilit obiectivele. Avem un PSD care a pierdut alegerile în 16 noiembrie, care este, din punctul nostru de vedere şi al electoratului, lipsit de legitimitate, credibilitate, care face un lucru străveziu. Vedeţi un Victor Ponta pios, dar în realitate nu s-a schimbat nimic. Aveţi un PNL care se află într-un moment foarte bun, care înseamnă recunoaşterea faptului că după 25 de ani am reuşit să dăm preşedintele României, se întâmplă cea mai mare fuziune şi vorbim de momentul în care PNL are obligaţia să dea Guvernul României.

PNL are obligaţia să-i dea preşedintelui Iohannis un partener la Palatul Victoria, să putem asigura un mers normal. Mi-este teamă de peticile pe care le face PSD. Nu mai vreau să văd aşa ceva, iar PNL este determinat să ajungă la guvernare, să vină cu oameni credibili, care nu au în spate controverse. Nu va trece o săptămână fără să vedeţi o vizită de lucru a mea, să ajungem la acea fuziune pe care ne-o dorim.

Despre relaţia preşedinte-premier

Una din marile teme din campanie a fost exact această idee, de dialog insituţional. Preşedintele Iohannis nu a negat deficitul de comunicare pe care preşedintele în funcţie l-a avut în momentul acela. Lumea spunea că nu simte că există o comunicare între Preşedinţie şi Guvern.

Momentul de resetare a discursului politic a însemnat data de 16 noiembrie. Preşedintele a spus că voi fi un mediator şi un integrator şi că va face toate eforturile de a aduce consens. Nu văd deloc rău o comunicare între Preşedinte şi premier. Este ca un castel de nisip care la primul val se dărâmă. Aşa văd eu situaţia în PSD. Ponta nu face altceva decât să se ţină cu dinţii de scaunul de la Palatul Victoria. Eu nu cred într-o schimbare de fond a lui, ci ca un exerciţiu de televizor care nu schimbă cu nimic lipsa de legitimitate.

Despre întâlnirile dintre preşedinte şi premier

Subiectele le-am aflat din comunicările Preşedinţiei. Comunicarea oficială a fost una singură, dar au foat mai multe notificări. Preşedintele a dezvoltat esenţa discuţiei cu premierul Ponta. Nu ar trebui să ne uităm la tema discuţiei, ci să ne concentrăm că s-a văzut un om lipsit de legitimitate. A fost o întâlnire între instituţii.

Alina Gorghiu FOTO Sever Gheorghe

Să-i dăm un Guvern preşedintelui Iohannis care să fie un partener credibil, care să fie capabil să poarte un dialog normal pe absolut orice temă. Ceea ce face Victor Ponta este dezvoltarea unei obsesii pentru supravieţuirea sa politică. Sunt teme pe care le vom discuta şi noi la Cotroceni. Acel pact, de acordare de 2% din PIB pentru Apărare, este un lucru important pentru România, ne-am asumat. Contextul geopolitic ne îndeamnă să fim raţionali şi pragmatici la propunerea preşedintelui.

Am semnat un pact pe Educaţie şi nu s-a întâmplat nimic. Am avut un pact de Justiţie. Lăsăm orgolii deoparte, animozităţi. Sunt aceste de acte de terorism care ne face să ne gândim la aceste lucruri importante. Acest acord mi se pare imperios necesar. Nu vreau să dezvolt subiectele din interior, probabil că dacă simţea nevoia preşedintele, o făcea. Dacă au ales să nu facă publice foarte multe detalii, probabil, au un motiv să nu o facă.  Pentru noi este foarte important să ştim că temele vor fi cele urmărite de partidele politice. Salut faptul că Valeriu Zgonea a reacţionat la solicitarea noastră de a convoca comisia de Cod Electoral.

 Aceasta va fi o temă reiterată de preşedinte de fiecare dată când va avea discuţii cu noi: un nou sistem electoral, mai puţini parlamentari şi găsirea acelei pârghii pentru a nu mai exista niciun român care să fie împiedicat să-şi exercite dreptul de vot. Chiar mă întrebam de ce nu se mai aud informaţii despre tema aceasta. Nu am văzut să existe o asumare şi au trecut două luni, un om care a fost factor de decizie şi care să spună că „îmi asum“.

Pornim de la realitatea că în fiecare zi în care Guvernul Ponta stă la Palatul Victoria ne costă foarte mult. Vorbesc de costuri de credibilitate. Guvernul României este deficitar la acest capitol. Dacă ştim că un Guvern care şi-a asumat un buget nerealist, care îşi asumă să dea OUG pentru o singură persoană, dacă un Guvern care acţionează la ordinul baronilor locali, dacă acest Guvern mai rămâne la Palatul Victoria, eu, PNL, sunt vinovat.

Despre moţiunea de cenzură:

Pârghia pe care un partid de Opoziţie o are este moţiunea de cenzură. Îi auzeam pe cei de la PSD că în 2012 „noi am fost aleşi şi trebuie să rămânem până în 2016“. Este o cale de excepţie, dar nevoia de a supravieţui Guvernului este atât de mare încât moţiunea asta trebuie introdusă în această sesiunea parlamentară.  Faptul că nu vom accepta traseişti, şi nu vom accepta. Vă garantez că nu există nimeni din PNL care să fi pus problema aducerii parlamentarilor din alte partide în PNL pentru a vota moţiunea de cenzură. Decizia politică este luată. Moţiunea de cenzură va putea să treacă doar prin negocieri cu cei din Parlament. Discuţiile astea pot fi avansate la modul extrem de serios după ce ai un program de guvernare.

Evident că programul de guvernare este în linie dreaptă. Am dat un termen limită: 28 februarie. Eu evit să mai folosesc termenul de Guvernul din umbră. Nici măcar o secundă nu s-a discutat de persoane. Nu s-au discutat funcţii. Premierul este obligatoriu să se ştie. 

Procesul de fuziune este finalizat de facto în mai multe filiale. Eu încerc să-mi imaginez cum se văd lucrurile dinafară.

O să le prezint colegilor mei pe 23 la ianuarie, la Iaşi, şi strategia mea. Am simţit deficitul de comunicare. Am simţit acest deficit şi în interiorul partidului. Programul de guvernare şi comisiile de specialitate vor dezbate toate proiectele peste tot în ţara asta, cu tot ce înseamnă societate civilă. În ceea ce priveşte nevoia de deschidere, ea nu se poate întâmpla într-o secundă sau în alta. Cu perseverenţă vom atinge obiectivele. Dezbaterea nu a fost ocolită de PNL. Pe 15 ianuarie se împlinesc 25 de ani de la momentul în care s-a înregistrat partidul. 

Nu doar un partid politic trebuie să iniţieze dialogul. Niciodată, când CSM a propus ceva, nu am spus nu ne vedem. De aceea, trebuie să lăsăm deoparte rigiditatea.

Despre legea cartelelor prepay

Nu este o lege pe care să o trecem uşor „la şi altele“. A fost o directivă europeană. Acea directivă a picat pentru că avea anumite deficienţe. Noi am implementat-o prost într-o iniţiativă legislativă. Este nevoie ca toţi liderii şi toţ să se aşeze în jurul  mesei.

Despre discursul lui Iohannis de la CSM

Alina Gorghiu FOTO Sever Gheorghe

I-am auzit explicaţiile. Eu, care citesc raportul MCV, mâine aş vrea să scap de MCV. În momentul în care MCV s-a ridicat, înseamnă că România are un sistem judiciar performant, finanţat corect, cu instituţii care sunt în parametrii europeni. Mi-aş dori să fim capabili să acoperim şi lacunele pe care le mai avem foarte repede. Nu pot să vă dau un orizont de timp. Comisia Europeană ne-a impus acest Mecanism din 2006, care a fost de mare ajutor.

Credeţi că am fi avut vreo finalitate pentru ridicarea imunităţii? Acest mecanism îşi are rostul şi cred că aceasta a fost direcţia în care a mers şi preşedintele Iohannis.

Rigorile legii sunt clare pentru toată lumea. Dacă o lege îţi spune că nu ai voie să dai informaţii dintr-un dosar, nu ai voie. La nivel de principiu, dacă există o rigoare, nu ai voie să dai ceva, nu dai. Dacă o faci, îţi asumi sancţiunea. Ce apreciez eu din intervenţia preşedintelui Iohannis este că nu s-a temut să aducă spre dezbatere teme de care mulţi ne-am temut. Partea de transmitere de informaţii din dosare care sunt în etapa secretă, nu sunt de acord cu ea.

Despre alegerea în fruntea copreşedinţiei PNL

Nu o cunosc pe doamna Udrea, nu ştiu care este background - ul doamnei Udrea. Vorbiţi cu un om care este în PNL de mai bine de 12 ani, care a speculat multe momente politice. Le-am spus colegilor în şedinţă dacă trebuie să mă prezint pentru că mi se repoşa că sunt tânără. Decenţa în politică este mai preţioasă decât orice comentariu aş putea să-l fac despre mine.

 Despre relaţia cu preşedintele Iohannis

 Poate fi o relaţie privilegiată, dar mi-aş dori să fie acea relaţie de care preşedintele vorbea în campania electorală.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite