Gabriela Firea, la Adevărul Live: Va exista apă caldă şi căldură toată iarna. Aş fi făcut echipă bună cu Nicuşor Dan. Privim UDMR ca pe un partener serios

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul General Gabriela Firea FOTO Eduard Enea
Primarul General Gabriela Firea FOTO Eduard Enea

Gabiela Firea a vorbit, la Adevărul Live, despre problema apei calde în Bucureşti, despre clădirile cu risc seismic din Capitală, dar şi despre planurile PSD pentru a forma viitoarea majoritate parlamentară.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

Adevărul: Care este epopeea cu căldura şi apa caldă? Cum stă situaţia de fapt?

Gabriela Firea:  Este apă caldă, va fi căldură în sezonul rece, iar bucureştenii nu vor avea de suferit din cauza acestor litigii şi relaţii dintre companii. În momentul în care am ajunsla Primăria Capitalei, mi s-a comunicat că există mai multe neînţelegeri între RADET şi ELCEN cu privire la o datorie istorică acumulată în 15 ani. O sumă care nu este cuprinsă în contabilitatea Primăriei. Suma figurează între companii. RADET este la Primărie, ELCEN, la Guvern. O datorie care reprezintă o sumă de mai mici dimenisiuni, de 285 de milioane de lei, şi una de 3,7 miliarde de lei, bugetul pe un an al Primăriei. Suma reprezintă multele penalităţi la alte penalităţi. Niciodată nu mai era posibilitatea de a ajunge la zero pentru că penalităţile se acumulau lună de lună. Prin ordin de ministru din 2010, RADET a fost împins la situaţia de a face penalităţi.

Atunci era Guvernul PDL.

Da, era Guvernul PDL. Consiliul General a dat o hotărâre potrivit căreia Direcţiile de lucru nu au voie să facă audit la RADET şi ELCEN. Ordonatorul principal de credite nu poate să afle amănunte legate de aceste sume colosale care ar fi trebuit plătite tot din banul cetăţeanului. Am preluat această situaţie mai mult decât dificilă şi mă aflam în posibilitatea egală de a aceepta o eşalonare. Opoziţia din Consiliul General afirmă că trebuia să fac aceste plăţi. 

Primarii Oprescu şi Sava au mai plătit din datorii?

Domnul Oprescu a plătit până în 2011 şi s-a oprit. În momentul în care Guvernul a încetat să mai plătească cei 40% şi Primăria a încetat. Cadrul legal nu îmi permiteau să accept o eşalonare pentru că această datorie nu a fost transparentă. ELCEN a făcut profit din penalităţile impuse RADET.

ELCEN mai are un alt client în afară de RADET?

70% reprezintă RADET. Nu cred că ELCEN se poate debarasa de principalul client. Din momentul în care contul RADET a fost oprit, CA ar fi trebuit să ceară intrarea în insolvenţă, ceea ce nu s-a întâmplat. Când am anunţat că voi face audit, şi-au dat demisia. Nu se pune problema ca ELCEN să mai primească gaze. Reprezintă o faptă penală încetarea transmiterii de agent termic. Ieri a avut loc o întâlnire intermediată de vicepremierul Dâncu. S-a formulat o soluţie tehnică, prin intermediul căreia Guvernul să-i permită Primăriei să poată plăti în avans subvenţia în contul achiziţionării de gaze până la sfârşitul anului. Problema este acum la Guvern, care trebuie să găsească o soluţie tehnică. Nu mai este problema în curtea Pirmăriei Generale. Toate plăţile se vor face de administratorul judiciar, conform legii.

Cetăţenii se întreabă cum s-a ajuns aici din moment ce ei au plătit facturile la întreţinere. Acei bani unde s-au dus?

Cu riscul de a exista replici, aceste unităţi economice nu s-au restructurat ani de zile. Noi vrem să vedem ce s-a întâmplat şi vom face un audit. Despre ELCEN, se pot face tot felul de informaţii. Ani de zile conducerea a avut salarii mari, s-au făcut investiţii, s-au contractat împrumuturi în contul în care se va primi o datorie istorică, ilegal de plătit.

Există posibilitatea ca datoria să nu fie reală?

Am disuctat cu specialişti şi afirmă că această datorie nu este reală, nu a putut fi explicată. Toţi cei care au încercat să vadă facturile, au închis gura, inclusiv prin acel ordin că nu se poate face audit. Acum se va putea vedea aceste facturi, se va putea analiza dacă această datorie este veridică. A venit momentul adevărului. Nu este vorba despre faliment, ci de insolvenţă, o măsură care salvează societatea şi care îi protejează pe angajaţi şi pe cetăţeni.Din momentul debutului insolvenţei, se intră într-o nouă etapă reglementată de lege.

Domnul Cristian Buşoi a spus că nu era singura variantă şi că aceasta blochează atragerea de bani europeni către RADET, pentru a reface conducte, magistrale, etc. E adevărat, se vor pierde aceşti bani?

Cei care fac astfel de afirmaţii, pentru că am auzit-o şi pe şefa de partid (ALina Gorghiu - n.r.) a domnului de are pomeniţi, nu cunosc situaţia şi simt nevoia săs e exprime. Nu voi intra în polemică cu ei. Când am venit la Primăria Capitalei mă aşteptam să văd câteva documente pentru a accesa fonduri europene. Sumele sunt accesate de municipalitate. Am fost la Bruxelles, unde m-am întâlnit cu doamna comisar european Corina Creţu, şi pentru prima dată s-a făcut un demers pentru accesarea acestor fonduri. Am dus toate documentele pregătite şi ţinem o corespondenţă tehnică cu cabinetul doamnei comisar..Recuperăm şi întârzierile primarului interimar de la PNL. Eu am venti cu  un proiect de hotărâre, consilierii PNL şi USR au ieşit din sală. De ce nu au venit cu soluţii?

Domnul Buşoi a venit cu nişte soluţii, aici, la noi în studio. 

Soluţii înainte sau după insolvenţă?

Înţeleg că după. 

După insolvenţă trebuie să aştepte. După ce primarul interimar nu a făcut nimic, ei vor ca Gabi Firea să facă tot. Noi trăiam cu presiunea creditorilor pentru o datorie scoasă din pix.

O altă soluţie e eterna fuziune ELCEN cu RADET. 

S-a încercat un memorandum pentru fuziunea celor două entităţi. A existat interes diin partea premierului Ponta. Dar se va obţine din partea CCR un aviz de neconstituţionalitate pentru că nu este legal să transferi acţiuni către Municipilitate fără plată. Când se fac afirmaţii politice, rog să se ia cu puţină notă de subsol. Este foarte uşor să nu ai o responsabilitate şi să propui soluţii care nu pot fi implementate sau să nu descrii fenomenul în totatlitatea lui.

Deci  bucureştenii nu vor avea de suferit. 

Categoric va exista apă caldă şi căldură pe toată durata iernii. ELCEN poate să cumpere gaze şi din altă surse. Guvernul să poată să plătească subvenţia către RADET.

Cu domnul Cioloş aţi disctat?

Nu am discutat cu domnul premier, ci cu vicepremierii şi cu ministrul Energiei. Ieri s-a degajat această soluţie venind din partea Guvernului. Astăzi aşteptăm o soluţie.

Primăria are bani de subvenţii?

Avem previzionat în buget cei 42 de milioane de euro. Dacă Guvernul va permite să plăteasăc în avans, Primăria va face acest lucru numai să i se arate soluţia juridică.

A fost recent un cutremur şi a fost repusă pe tapet problema clădirilor cu bulină, care trebuie consolidate cu bani de la Guvern.

În acest moment, avem 193 de clăădiri cu risc seismic grad I. Ar trebui eliberate imediat. S-au consolidat doar 70 de clădiri. Legea nu dă voie la evacuării. Proprietarii trebuie să-şi dea acordul.Trebuei să modificăm legea astfel încât să se poată apela la evacuare, punând la dispoziţie locuinţe.

Are Primăria locuinţe pentru a le pune la dispoziţie?

Are. În Primărie nu există un departament specializat care să se ocupe de clădirile cu risc seismic. Am propus o structură flexibilă care să se ocupe de consolidarea clădirilor cu risc seismic. S-a spus neadevărat că se pot face consolidări şii cu cetăţenii înăuntru. Este un real pericol să începi reconsolidarea cu locatarii înauntru. Pot aduce riscul de prăbuşire a unor pereţi. Clădirile care sunt mai puţin afectate nu reprezintă o urgenţă. Unele dintre acelea, sub semnătura experţilor, se pot face cu locatarii înăuntru, dar cele grad I pericol public, nu.

S-a discutat foarte mult despre banii alocaţi către spitale. 

Avem 19 spitale în subordinea Conliului General. Am vorbit cu managerii. ASSMB a solictat să transmită care sunt nevoile pentru a intra în programul de modernizare. Fiecare manager, sub semnătură, a transmis către ASSMB aparatura necesară şi s-au trecut estimativ cât costă la acel moment aparat. A fost o eroare la Carol Davila, care în loc de mii, a trecut zeci de mii. Noi am aprobat acest plan de modernizare a spitalelor. Am mandat ASSMB să pornească procedura de licitaţie. Nu am alocat niciun ban. Noi nu am aprobat proiectul de hotărâre. ASSMB va organiza licitaţii electronice pentru achiziţionarea acelor aparate. Nu s-au cumpărat la supra-preţ. Toate instituţiile statului sunt cu ochii pe Primăria Capiatlei. Credeţi că m-aş compromite?

Nicuşor Dan a spus despre dvs că nu sunteţi o persoană coruptă. 

Nu se pune problema! I-am spus domnului Dan că este foarte rău că nu a acceptat să fie vcieprimar, pentru că am fi făcut o echipă foarte bună. Ar fi putut să vadă fiecare proiect. Cred că bucureştenii s-ar fi bucurat să ne vad în echipă. A preferat să intre în Opoziţie şi să meargă către Parlament.

Cine credeţi că va da Guvernul?

Din punctul meu de vedere, pentru români ar fi util ca PSD să formeze Guvernul cu ALDE, aliatul nostru tradiţional. Există o discuţie şi cu UDMR, care au a adus un plus de profesionalism.Privim ca un partener serios UDMR.

Şi cu PMP?

Vreţi să dialogăm şi cu PMP? Nu ar fi suficient PSD-ALDE şi UDMR?

Depinde câte voturi luaţi. Văd că v-aţi retras şi plângerea împotriva lui Traian Băsescu.

Am aflat aici că procurorul a  anunţat că se porneşte de la zero. Sunt primar, am doi copii, să încep de la zero? Cred că toată lumea şi-a creat o impresie. Am preferat să renunţ că nu mi se părea normal să stau pe scări la Parchet. 

Deci nu este o apropiere de PMP.

Nu. Sub nicio formă! Domnul Turcescu este cel mai vajnic critic al meu, total nefondat, neinformat. Toată lumea luptă pentru un loc pe listă şi m-au găsit pe mine ţintă. 

Cum priviţi donaţia de 100 de euro făcută de Ambasada Rusiei la Bucureşti pentru Brâncuşi?

Cred că putea să se abţină. Nu sunt un fan al acestei acţiuni guvernamentale, cred că este o acţiune de PR, a Guvernului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite