Câţi bani a primit Nicuşor Dan de la George Soros şi când o să aflăm numele tuturor finanţatorilor din campanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan, în studioul Adevărul Live Foto Eduard Enea
Nicuşor Dan, în studioul Adevărul Live Foto Eduard Enea

Nicuşor Dan, candidatul USB la Primăria Capitalei, a mărturisit, la Adevărul Live, că a fost sponsorizat de două ori de Fundaţia Soros: prima dată personal, ca matematician. A doua oară a primit bani în numele fundaţiei pe care o conduce. Cât despre finanţatorii din campania pentru locale, deocamdată nu se spun: „Asta este dorinţa lor şi este justificată de presiunile pe care le fac instituţiile statului faţă de cei care sunt antisitem“.

Întrebat dacă este finanţat – aşa cum s-a vehiculat-  de miliardarul american George Soros, Nicuşor Dan a răspuns: „Să lămurim : în anul 1991 sau 1992, am primit de la Fundaţia Soros România 300 sau 400 de dolari pentru a mă duce la o şcoală de matematică în Italia. Asociaţia Salvaţi Bucureştiului ( pe care Nicuşor Dan o conduce - n.r.) a avut finanţări de la mai mulţi donatori, dar o dată a avut o finanţare de 5.000 de euro de la o fundaţia americană - CEE Trust- cu un scop precis: să facem un manual de bună practică pentru urbanism. Fundaţia CEE Trust are, la rândul ei, 7 finanţatori, printre care şi Fundaţia Soros. Aceasta este toată relaţia pe care eu am avut-o vreodată cu domnul Soros“.

Cât despre posibile finaţări „de la Răsărit, de la Moscova“, Nicuşor Dan a spus: „La noi( la Fundaţia Salvaţi Bucureştiul - n.r.) totul e public, pe site-ul Ministerului Finanţelor vedeţi bugetele pe care le-am avut. Noi am avut ca finanţatori Ambasada Franţei, Fundaţia CEE Trust, Ordinul Arhitecţilor, genul acesta de finanţatori, niciodată ce spuneţi dvs“.

Despre banii pentru campanie, candidatul USB la Primăria Capitalei spune că a strâns până acum peste 100.000 de euro şi se aşteaptă să mai primească dublu până la startul campaniei electorale. Cine i-a dat bani? Vom afla în primăvara anului viitor.

„Până în acest moment, am strâns exact 510.000 de lei (114.000 de euro) şi mai avem promisiuni de 200.000 de euro, donaţii mari de la oameni cu mulţi bani, de la anteprenori români. Cu cei care au donat bani pentru campania mea, conform Codului Civil, am semnat un contarct la notariat, unde am trecut obligaţia noastră de a cheltui banii în campania electorală şi obligaţia lor de a nu pretinde nimic în schimbul donaţiei pe care au făcut-o. Codul Civil te obligă să închei astfel de contracte cu toţi cei care donează mai mult de 25.000 de lei, adică ceva mai mult de 5.000 de euro. Donatorii ne-au cerut să nu le facem public numele în acest moment, obligaţia nostră, ca partid, fiind să facem o notificare la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), iar ei vor publica aceste nume în Moinitorul Oficial din martie sau aprilie 2017. Asta este dorinţa lor şi este justificată de presiunile pe care le fac instituţiile statului faţă de cei care sunt antisitem“, susţine Nicuşor Dan. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite