Replica Elenei Udrea: Nu se poate să faci percheziţii după patru ani. E o încercare de intimidare. Bărbaţii ţării s-au ascuns pe sub mese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Udrea a susţinut luni o conferinţă de presă, la Palatul Parlamentului, în care a spus că solicitarea DNA de începere a urmăririi penale este legată de acuzaţiile sale la adresa generalului SRI Florian Coldea. Ea a spus că Toni Greblă a fost chemat la DNA pentru că nu a acţionat "cum s-a dorit" şi a spus că preferă să fie supravegheată de poliţie, fiindcă doar astfel se simte în siguranţă. Udrea este cercetată penal în acest moment.


Acuzaţiile Elenei Udrea survin la câteva zile după ce DNA a pus-o sub acuzare în dosarul Microsoft. Colaborarea SRI cu DNA a dus, în ultimele luni, la instrumentarea mai multor dosare de mare corupţie, între care se numără şi cel în care a fost pusă sub acuzare Elena Udrea. În acest dosar, mai sunt puşi sub acuzare fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, cât şi omul de afaceri Dumitru Nicolae. Totodată, în dosarul Microsoft, procurorii au început urmărirea penală şi împotriva fostului ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu, şi al senatorului UNPR Şerban Mihăilescu, care au rămas fără imunitate parlamentară la sfârşitul anului trecut.

Principalele declaraţii:

Vreau să fac câteva precizări legate de ultimele acuzaţii care mi se aduc. Recunosc, sunt vinovată că am dorit ce au dorit milioane de români în 2010: să îl vedem pe Bute boxând în România. În Parlament se dădeau declaraţii despre cum e incapabil Guvernul să le ofere această satisfacţie românilor. Am dorit ca acest meci să se întâmple în ţara lui. Dacă este o vină că am vrut ca ministerul pe care l-am condus să îşi facă promovarea cu cel mai mare campion pe care România îl avea, mi-o asum. Ministerul Dezvoltării era singurul care putea folosi fonduri europene pentru promovarea României în scop turistic.

Era o uriaşă oportunitate ca acest brand turistic să fie văzut de sute de milioane de oameni din lumea întreagă. Nu era legal să organizăm noi evenimentul, aşa că am contractat publicitate în condiţiile legii. ca dovadă că această publicitate a fost contractată în condiţiile legii este că nu am achitat întreaga valoare a contractului pentru că organizatorul nu s-a achitat de obligaţiile pe care şi le-a asumat. Ministerul a plătit mai puţin firmei domnului Obreja pentru că nu şi-a achitat obligaţiile.

Mi se pare evident că apariţia dosarului e legată de declaraţiile în care l-am acuzat pe generalul Coldea. Nu se poate să faci percheziţii la patru ani după acţiunea respectivă.

Consider că este o încercare de intimidare. Mă aştept la orice. Este o încercare de decredibilizare a mea cu un dosar în care sunt pomenită de patru ani şi abia acum mi se stabileşte calitatea de inculpat. E o încercare de decredibilizare care, sunt convinsă, se va face după tipicul pe care l-am mai văzut: îngroparea în acuzaţii. Mă uitam la reacţiile care au urmat acuzaţiilor pe care le-am formulat cu subiect şi predicat la adresa generalului SRI Coldea.

S-au activat acoperiţii din presă, iar politicienii cu schelete în dulap, în loc să spună ce spunem când cineva e acuzat de fapte penale, şi anume să cerceteze justiţia, am văzut cum au sărit să mă acuze şi să spele imaginea generalului Coldea. Nu am încredere în cercetarea lucrurilor pe care le-am reclamat. Nu am încredere că ancheta pe care o face Coldea  dă vreun rezultat sau că în comisia parlamentară în care Coldea va fi audiat de Ghiţă, de Verestoy, de alţi parlamentari cu probleme, nu am încredere că vor avea curaj să cerceteze ce am spus. Nu am încredere în nimeni aproape.

Am văzut cum marii bărbaţi politici s-au ascuns sub mese. Întrebarea este: de ce a spus Udrea abia acum? Am aflat abia în toamnă, înainte ca soţul meu să fie reţinut. Dacă lor, acestor mari bărbaţi, le este frică, sunteţi de acord că îmi este şi mie frică? Mie de ce nu mi-ar fi fost frică?

Voi continua să spun cât voi putea lucrurile pe care le ştiu şi nu sunt doar cele pe care le-aţi auzit. Greblă a fost chemat imediat la DNA, pentru ca nu a actionat cum s-a dorit. Cred că doamna procuror Moraru este un om de bună-credinţă, ca urmare nu voi contesta măsura de începere a urmăririi penale. Mă simt mai în siguranţă supravegheată de poliţie. Prefer să fiu supravegheată de poliţie, că marţea şi vinerea trebuie să merg la Secţia 2. Mă gândesc că, dacă nu mă duc, cineva mă caută.

Leg clar ce mi se întâmplă de ce ştiu despre cum funcţionează sistemul. Sistemul nu se va schimba până ce nu va face implozie. Îmi asum să fiu eu cea care detonează acest sistem. Rog oamenii curajoşi să aibă curaj. Chiar dacă par singură, sunt milioane de oameni care gândesc ca mine. Chiar dacă nu sunt un om perfect, ce spun e adevărat. Nu se justifică să trecem cu vederea încercarea de a ocupa puterea folosind informaţii pe care în calitate de şef SRI domnul Coldea le are. Nu acuz cu nimic SRI.

Udrea, urmărită penal

 DNA cere aviz pentru urmărirea penală a Elenei Udrea . Procurorii au înaintat Camerei Deputaţilor o cerere pentru încuviinţarea începerii urmăririi penale în acest dosar. Elena Udrea ar putea fi cercetată pentru abuz în serviciu, cu obţinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, precum şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Procurorii investighează contractul încheiat pe 24 iunie 2011 între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în valoare de peste 10milioane de lei, atribuit prin care firmei Europlus Computers S.R.L.. În baza acestuyi contract, firma trebuia să presteze servicii de promovare a României în cadrul evenimentelor desfăşurate cu ocazia organizării Galei Internaţionale de Box profesionist de către Federaţia Română de Box.

„Metoda de atribuire a contractului a fost negocierea fără publicarea unui anunţ de participare, iar suma urma să fie rambursată din fonduri europene. În baza acestui contract, la data de 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 lei“, susţin procurorii.

Elena Udrea este deja cercetată penal în dosarul retrocedărilor. De altfel, Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, se află în arest pentru alte două dosare - dosarul Microsoft şi cel al despăgubirii ilegale pentru un teren supraevaluat. 

Atac după atac

La două zile după ce a fost pusă sub control judiciar, Elena Udrea, într-un interviu pentru Hotnews, a început să scoată la iveală amânunte dintr-o Românie care nu se vede şi la care au acces numai oamenii de afaceri, politicienii şi şefii serviciilor. Unele afirmaţii ale Elenei Udrea au iz de adevăr, iar altele se cam bat cap în cap. Spre exemplu, fostul ministru al Dezvoltării povesteşte că fostul său soţ, Dorin Cocoş, aflat acum în arest, se întâlnea cu actualul director interimar al SRI, Florian Coldea, direct la sediul instituţiei.

„Ştiam că (n.r.- Dorin Cocoş) sâmbăta, duminica, mergea la SRI. Nu, nu  l-am întrebat ce caută, pentru că îmi imaginam că se duce, clar, să vorbească cu oamenii de acolo, că nu cred că se ducea să tundă iarba din curtea SRI-ului. Acuma, doar ideea că vorbeşti cu şefii SRI, cu generalul Coldea, cu George Maior, şi nu-mi spui – evident că vorbeşti nişte lucruri care ţin de voi: de bărbaţi, de business, de ce-oţi vorbi voi acolo“, a spus Elena Udrea.

Deşi spune că Dorin Cocoş avea o relaţie directă cu Florin  Coldea, ulterior, pe parcursul interviului, Udrea spune că fostul său soţ i-a cerut ei să-i stabilească o întâlnire cu Coldea, pentru a vorbi despre dosarul Microsoft.

„În momentul în care a apărut dosarul Microsoft şi s-a vehiculat numele fostului sot, eram în plină campanie electorală. A venit la mine fostul soţ să ma roage să îi fixez, să intermediez o întâlnire cu dl Coldea şi dl Maior, spunându-mi că nu doreşte să îi apeleze direct pentru că, mă rog, aşa era situaţia, însă am întrebat de ce ar face asta, de ce să vorbească, şi a spus ca ar dori să lamurească acuzaţiile din dosar, în condiţiile în care mi-a spus că a făcut nişte lucruri, la solicitarea dlui Coldea“, a spus Elena Udrea, adăugând că era vorba despre finanţarea cu 500.000 de euro a deputatului PSD Sebastian Gghiţă ţşi a televiziunii sale, România TV. Elena Udrea, de altfel, a făcut şi un denunţ la DNA împotriva generalului Coldea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite