VIDEO Klaus Iohannis: România va primi 10 milioane de doze de vaccin atunci când el va fi disponibil; Nu văd cu ochi buni racolările PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis. FOTO presiency.ro
Klaus Iohannis. FOTO presiency.ro

Preşedintele României Klaus Iohannis a făcut miercuri un nou apel la populaţie pentru purtatul măşii de protecţie şi respectarea distanţei sociale în contextul unui nou record negativ de persoane nou-infectate cu COVID-19. Şeful Statului a mai subliniat că nu vede cu ochi buni ultimele racolări de primari făcute de către PNL şi a lansat noi atacuri la adresa PSD-ului, pe care îl consideră „ahtiat după putere”.

Klaus Iohannis:  Azi iar avem un record nedorit. E prea mult, mult prea mult şi vă invit pe toţi, purtaţi mască, purtaţi distanţa ca să scăpăm de această epidemie. În acest context am discutat azi la prânz cu ministrul Sănătăţii fiindcă am observat un interes deosebit şi pentru evoluţia epidemiei şi pentru tema vaccinului pentru combaterea acestei boli.

E important pentru români de ştiut că la acest moment în UE nu există un vaccin aprobat. Însă UE sprijină mai multe proiecte de cercetare şi sperăm ca într-un viitor cât mai apropiat să beneficiem de un vaccin împotriva COVID-19. România e parte în acest efort şi s-a înscris în prima etapă pentru 10 milioane de doze de vaccin atunci când el va fi disponibil. Este o temă care din păcate va reveni. Este o temă care în mod uşor de înţeles produce îngrijorare, ne apropiem de alegeri locale, de începutul anului şcolar şi trebuie să ne asigurăm că sunt luate toate măsurile de protejare a oamenilor.

Am dorit să ştiu azi de la ministrul Sănătăţii ce măsuri sunt în curs. Oamenii lucrează la modul cel mai serios pe această temă. Încă o dată, purtaţi mască, părtaţi distanţa ca să scăpăm de această epidemie.

Jurnalist: Aţi fost acuzat dvs şi Guvernul că doriţi organizarea alegerilor cu orice preţ. Nu a fost anunţat însă şi un plan clar cu privire la criteriile care ar duce la amânarea alegerilor. Ce criterii ar trebui luate în calcul pentru amânare?

Klaus Iohannis: Asta cu am fost acuzaţi sună puţin ciudat. Aşa funcţionează democraţia, din când în când se ţin alegeri. Ele trebuiau organizate în iunie. Ele nu au putut fi organizate atunci. Acum s-au amânat, Parlamentul a decis ca alegerile locale să aibă loc pe 27. Asta nu am stabilit nici eu şi nici Guvernul, ci Parlamentul. După părerea mea, dacă epidemie nu se agravează şi se iau măsuri sanitare stricte, se pot organiza aceste alegeri. Însă care e numărul critic când nu mai pot fi organizate alegerile? Asta trebuie să ne spună INS.

În august 2019 biroul naţional al PNL cerea filialelor din ţară să nu primească membri PSD. Există cazuri în ţară unde s-a întâmplat asta. Cum vedeţi aceste mişcări de trupă? Dacă moţiunea de cenzură trece credeţi că ne putem aştepta la un Guvern de coaliţie naţională?

Pot să vă spun franc. Nu văd cu ochi buni aceste racolări. Simplu. Eu am fost dintotdeauna şi sunt şi acuma împotriva traseismului politic. Traseismul politic e o boală gravă a politicii româneşti. Nu mi-am schimbat opinia. În ce privesc coaliţiile post-moţiune, să vedem mai întâi votul. Cert e că nu vom avea guvern PSD.

Marcel Ciolacu a anunţat azi că va depune moţiune de cenzură. Credeţi că va trece?

Atunci când a fost înlăturat din fericire guvernul PSD din toamna anului trecut toată lumea a ştiut că avem şi avem şi azi un guvern minoritar care trebuie să gestioneze afacerile publice până la alegerile parlamentare. Dacă la început toată lumea a înţeles că cineva trebuie să guverneze, după scurt timp PSD a făcut o pasiune din a depune moţiuni de cenzură, trebuie, nu trebuie. Mai sunt puţine luni până la alegeri. De ce să depui moţiune de cenzură? Ca să arăţi că de opui bunului mers.

Credeţi că va trece?

Asta vom urmări cu mare atenţie, dacă trece sau nu trece. Am avut situaţii când a trecut şi când nu a trecut. Eu nu îmi doresc să treacă moţiunea.

Aveţi vreo explicaţie pentru care în România nu există o testare masivă?

În România există o testare masivă. Am crescut de la câteva sute de testări pe zi la câteva mii, iar acum la sute de mii. În ultimele 24 de ore am avut 14 mii de testări din oficiu şi peste 8 mii de testări la cerere. Am depăşit binişor 20 de mii de testări pe zi.

Toate datele şi voturile importane din Parlament de până acum arată că PSD are o majoritate. Spuneaţi mai devreme că nu vom avea guvern PSD. Ce scenarii alternative aveţi şi cât de mare e posibilitatea să avem un guvern interimar?

Haideţi să vedem mai întâi moţiunea. Părerea mea e că e neavenită politic. Eu nu sunt dispus să intru într-un joc populist ordinar făcut de PSD doar ca să arate că are foarte mulţi parlamentari. Asta ştim şi noi. PSD-ul nu a venit cu niciun fel de soluţii. Vine cu texte populiste, încearcă să dărâme guvernul şi să prindă câteva voturi pentru alegeri. Nu au nicio soluţie sau abordare. Sunt ahtiaţi după putere şi suferă că nu mai sunt conectaţi la resursele bugetare.

Excludeţi varianta unui guvern interimar?

Asta discutăm după ce avem un rezultat al unei posibile moţiuni.

Această majoritate a respins şi ordonanţa care prevedea creşterea alocaţiilor etapizată. Aveţi un plan B?

Se vede o lipsă de responsabilitate la PSD. Fiecare parlamentar răspunde în faţa electoratului pentru ce face el şi partidul pe care îl reprezintă. Într-o normalitate orice parlamentar caută să se implice pentru binele cetăţeanului şi pentru a rezolva problemele României. PSD încearcă să complice problemele României. Şi Guvernul şi eu ne dorim să mărim alocaţiile pentru copii. Dorinţa simplă nu e suficientă. Trebuie să existe şi bani. În această clipă nu există bani. Totuşi Guvernul a venit cu o soluţie de creştere graduală. O respingere ne arată că PSD-ul nu are treabă cu binele românilor. 

Georgiana Hosu a decis redeschiderea anchetei 10 august dar a transmis greşit cererea. Nu e singura incompetenţă a doamnei Hosu în acest dosar, care a lucrat o bună parte din timp, ajungând să recunoască o eroare. Aţi numit-o pe doamna Hosu. Sunteţi mulţumit de cum a gestionat dosarul 10 august? 

În continuare consider că acest dosar 10 august e extrem de important. Trebuie să se facă lumină. Aceste lucruri le-am mai spus. În acelaşi timp daţi-mi voie să vă spun că şi eu şi mulţi alţii ne-am bătut petnru o justiţie corectă. Aşa că mă rezum la a spune că e bine că dosarul va fi în continuare cercetat mai în profunzime şi că am încrederea că justiţia îşi va face treaba şi că la final vom avea o situaţie clară asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei altora. Nu fac o vânătoare de vrăjitoare. Atunci când va veni vorba despre evaluarea doamnei Hosu, ea va fi făcută de altcineva, nu eu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite