Klaus Iohannis: Şansele pentru anticipate au scăzut sub 50%. PSD a produs o nouă criză prin sesizarea CCR. Nu iau în calcul un guvern de uniune naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis. FOTO presidency.ro
Preşedintele Klaus Iohannis. FOTO presidency.ro

50%Preşedintele Klaus Iohannis a dat vina pe PSD pentru blocajul în ceea ce priveşte învestirea celui de-al doilea Guvern condus de Ludovic Orban. De asemenea, şeful statului a recunoscut faptul că şanse pentru anticipate au scăzut sub 50%.

Rămâneţi pe adevarul.ro pentru principalele declaraţii: 

Fac un apel la politicieni să nu speculeze această situaţie în mod oportunist. Am observat deja mai multe luări de poziţie prin car euenle persoane dau dovadă de iresponsabilitate, fcăând declaraţii alarmiste, d enatură să sperie cetăţenii. Să înceteze imediat cu această atitudine. 

PSD continuă să demonstreze că e un partid iresponsabil care se joacă cu destinul României. După ce a produs una din cele mai dezastruoase şi antieuropene guvernări după revoluţie, după ce a demis Guvernul Orban pentru a conserva puterea baronilor locali, PSD a produs o nouă criză prin sesizarea CCR. 

Nu comentez decizia CCR şi voi aştepta motivarea. Ceea ce face PSD e o sfidare fără precedent la adresa oamenilor. Mai ales în aceste zile în care România are nevoie de acţiune politică responsabilă. 

Vedem un PSD obsedatat de putere, care nu vede că şi-a pierdut legitimitatea de a guverna. Desemnarea unui premier al majorităţii PSD ar intra într-o coliziune directă cu opţiunea românillor, exprimată la europarlamentare şi preşedinte. 

Cea mai legitimă soluţie e revenirea la votul cetăţenilor. Nu putem continua cu situaţii de blocaj perpetue. Vedem că PSD-ului îi e frică să se întoarcă la popor. Îi asigur pe cetăţenii români că România e o ţară guvernată. Situaţia generată de inconştienţa PSD trebuie să înceteze. 

Faceţi o desemnare d epremier după motivarea CCR?

Evident că voi pregăti câteva demersuri concrete pe care le voi anunţa după luarea deciziilor. 

Comunicatul CCR leagă decizia de incapacitatea premierului de a forma o majoritate?

Am spus şi o repet. Nu voi desemna un premier PSD. Nu există niciun partid care să aibă o majoritate în Parlament. Nu voi desemna un premier decât când consider că aceasta e soluţia justă. 

Decizia de azi a fost luată şi pe baza unor declaraţii făcute de dvs şi de lideri ai PNL. La ce să ne aşteptăm privind premierul şi anticipatele?

Din informaţiile mele, CCR nu judecată declaraţii şi opinii politice. Mai multe aflăm când aflăm motivarea. 

Ce şanse mai sunt pentru anticipate?

Tocmai au scăzut. 

Sunt sub 50%?

Sub 50%

Cel mai probabil vom merge la alegeri la termen?

Au scăzut şansele. 

Luaţi în considerare o formulă de guvern şi cu USR?

Nu ştiu care e treaba cu praful. Poate mă lămureşte respectivul politician când ne vedem la consultări, ca să vedem treaba cu prafurile. Întoarcerea la electorat e situaţia corectă. E treaba celui desemnat să-şi găsească majorităţile. 

Vedeţi posibilă tergiversarea scandalului politic după 15 martie?

Nu m-aş lăsa legat de o anumită dată. 

La începutul anului vorbeaţi de alegeri anticipate şi d ealegeri în 2 tururi. Unde a greşit PNL?

PNL nu a greşit. Guvernează responsabil şi rezonabil. Dacă se ajunge la anticipate nu ţine de preşedinte sau de un partid, ci de o întreagă situaţie. Nu, nu PNL a greşit, ci PSD care se opune oricăror reforme şi progrese.

Luaţi calcul un guvern de uniunea naţională?

Guvern de uniunea naţională? Nu!

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite