Politică

articolul anterior articolul urmator

Orban, despre cazul din Mureş: A fost o numire nepotrivită. Am şi dispus plecarea acelui om care a fost numit

23
27 Nov 2020 18:13:01
Autor: News.ro
Ludovic Orban Foto gov.ro
Ludovic Orban Foto gov.ro

Premierul Ludovic Orban a afirmat, întrebat despre discuţia avută cu şeful statului privind cazul de la Mureş, că a fost o numire nepotrivită şi a dispus plecarea acelei persoane numite. Şeful Executivului a precizat că, în opinia sa, cine doreşte să facă o carieră într-o funcţie publică nu trebuie să aibă legătură cu politica.

„A fost o numire nepotrivită. De altfel am şi dispus plecarea acelui om care a fost numit. Poziţia preşedintelui şi poziţia mea este foarte clară în privinţa administraţiei: noi ne dorim o administraţie în care factorul politic să aibă o influenţă din ce în ce mai mică. Chiar punctul meu de vedere este că cine vrea să facă o carieră în funcţia publică nu trebuie să aibă legătură cu politica. Toate funcţiile trebuie ocupate prin concurs. Noi, din păcate, nu am mai putut organiza niciun   concurs, pentru că în trecerea de la starea de urgenţă la cea de alertă, majoritatea PSD din Parlament a blocat prin Legea 55 practic toate concursurile de ocupare a funcţiilor publice, atât cele de execuţie, cât şi funcţii publice de conducere”, a declarat Ludovic Orban, la vizita în Petreşti, judeţul Dâmboviţa, la proiectul de investiţii Iveco.

Prim-ministrul a mai spus că Agenţia Naţională a Funcţionarilor nu ar mai trebuie să fie în subordinea Guvernului, ci să aibă o autonomie care să îi permită să implementeze toată legislaţia în domeniul funcţiei publice.

„Angajamentul nostru ferm este pentru o administraţie bazată pe principiul competenţei, meritocraţiei, bazată pe selectarea funcţionarilor pe bază de concurs, organizat în condiţii transparente. Evaluarea trebuie făcută nu doar de reprezentanţi ai conducerii instituţiei şi trebuie implicaţi reprezentanţi ai universităţilor, ai asociaţiilor profesionale. Obiectivul nostru e să depolitizăm Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi chiar să schimbăm subordonarea actuală, pentru că la ora actuală e subordonată Guvernului. Trebuie găsită o formă de organizare care să nu mai necesite subordonarea către Guvern, ci să aibă autonomie, astfel încât să poată să implementeze toată legislaţia în domeniul funcţiei publice. Cu cât angajaţii instituţiilor sunt mai bine pregătiţi, cu atât şansa ca performanţa instituţiei să crească este mai mare”, a completat Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, printr-un comunicat de presă vineri, că respinge categoric orice demers de numire în funcţii publice a unor persoane care nu întrunesc condiţiile cerute de lege şi care nu au experienţă în domeniul în care sunt propuse, potrivit Administraţiei Prezidenţiale. Şeful statului a mai anunţat că a vorbit cu premierul Ludovic Orban, după cazul de la Mureş, semnalat de mass-media, şi i-a cerut accelerarea procesului de audit în sfera administraţiei publice.

Recorder a relatat că Ovidiu Ianculescu, inginer de profesie, a ajuns director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureş, instituţie care gestionează infrastructura de apă din şase judeţe, nefiind membru al unui partid şi dând concurs pe post. La începutul acestui an, după ce conducerea Apelor Române a fost preluată de liberalul Ervin Molnar, Ianculescu susţine că i s-a cerut să demisioneze, funcţia fiind ocupată de Ionuţ Cengher.

În reportajul Recorder, directorul SGA Mureş Ionuţ Cengher afirmă că a cerut o detaşare la Apele Române de la Senat.

Întrebat cum a ocupat acest post de director, neavând experienţa cerută pentru funcţie, Cengher a afirmat: "Eu nu am avut de unde să ştiu care sunt criteriile şi cerinţele pentru post". De asemenea, el a spus că nu ştie ce număr are Legea apelor, dar că a citit-o. "Poziţia de director al Apelor Române nu înseamnă neapărat ca tu ca driector să ştii să le faci absolut toate", a mai spus el.

 
Apele Române au anunţat, miercuri, că Ionuţ Cengher a fost demis. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

aşa şi aşa
27.11.2020, 18:30:38

A se citi printre rînduri, acest articol... De fapt, orbanu' vrea să spună că "No, dacă ne-aţi prins, îl schimbăm le liberalul nostru... Ce să facem..." Încă o dovadă incontestabilă că febra galbenă = ciuma roşie = aceeaşi mizerie... Unica soluţie, şi ultima speranţă, pentru ca România să iasă din mocirla în care a fost tîrîrtă în ultimii 30 de ani, este Alianţa USR-PLUS !!!

+12 (20 voturi)
dumitru bogdan
27.11.2020, 18:49:08

Problema este ca peste tot ați făcut la fel. Și a plecat unul. Citește Libertatea și te lămurești, Orban. Cel din corpul de control care îi "convinge" este acum director adjunct la Apele Romane. Un al treilea post de adjunct făcut pentru el. Și când o sa dați afară o sa plece ca în 2010 polițiști, asistente, doctori. Și ala o sa rămână. Trebuie sa plece toți care apar în înregistrările din Libertatea. Dacă vreți sa va afirmați bună credință.

+16 (18 voturi)
annonymous66
27.11.2020, 18:53:54

la Pascani la fel ca la Mures... aceleasi Apele Romane, aceleasi tehnici ... pacat de PNL. Nu prea se diferentiaza de PSD. caz concret: https://jurnalulregional.ro/liberalii-incep-sa-si-puna-oameni-in-functii-publice-de-conducere-andrei-riznic-sef-la-apele-romane-pascani/ De la publicarea articolului , schimbarea s-a materializat.

+11 (11 voturi)
mitrut
27.11.2020, 19:15:54

Mincinosule, pai daca nu are legaturacu politica n-arenicio sansa. Nici cu voi si nici cu PSD.

+4 (6 voturi)
Ţepeş
27.11.2020, 19:27:04

mitrut Ai grijă ce scrii. Actualul PNL este fostul tău iubit PDL.

-5 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările