Orban, despre infirmarea clasării dosarului 10 august: Reprimarea cu brutalitate a unei manifestaţii paşnice nu trebuie să scape nepedepsită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ludovic orban

Premierul Ludovic Orban salută decizia conducerii DIICOT de infirmare a clasării dosarului 10 august. ”Reprimarea cu brutalitate a unei manifestaţii paşnice de către forţele de ordine nu trebuie să scape nepedepsită”, afirmă el.

Premierul consideră că adevărul despre incidentele din 10 august 2018 trebuie stabilit în justiţie, adică de o instanţă învestită cu acest drept, de aceea apreciază decizia de continuare a anchetei.

”Este inadmisibil că, la aproape doi ani de la evenimentele violente din Piaţa Victoriei, românii încă nu au aflat adevărul despre responsabilii care au coordonat şi dispus acţiunea de reprimare a unei manifestaţii care începuse paşnic. Cetăţenii şi justiţia din România nu mai au nevoie de un alt dosar cu aceeaşi soartă ca cele ale Mineriadelor şi Revoluţiei. Procurorilor şi judecătorilor le revine obligaţia morală şi legală de a afla şi prezenta adevărul. Miilor de oameni care au avut de suferit în urma acelor incidente trebuie să li se facă dreptate şi cetăţenii au dreptul de a şti cu exactitate din ordinul cui au fost gazaţi şi bătuţi în 10 august 2018”, subliniază premierul Ludovic Orban, într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, declasificarea raportului privind evenimentele din 10 august 2018 a fost una dintre priorităţile Guvernului Ludovic Orban încă de la învestire.

”Ministerul Afacerilor Interne a dus la îndeplinire acest obiectiv, în condiţiile în care raportul a fost menţinut clasificat de reprezentanţii guvernului anterior deşi anchetatorii au solicitat în repetate rânduri declasificarea datelor. Mai mult, au fost luate măsurile necesare şi pentru desecretizarea convorbirilor purtate de jandarmi prin intermediul staţiilor de emisie-recepţie în cele două zile: 10 şi 11 august. Reprimarea cu brutalitate a unei manifestaţii paşnice de către forţele de ordine nu trebuie să scape nepedepsită”, afirmă el.

Procurorul-şef al DIICOT a admis, marţi, plângerile formulate împotriva Ordonanţei din 26 iunie 2020, care clasa parţial acuzaţii din Dosarul 10 august şi a dispus redeschiderea urmăririi penale. Şefii Jandarmeriei sunt din nou vizaţi de anchetă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite