Orban, despre măsura privind bugetarii: Nu este vorba despre tăierea salariilor, nu va fi afectat salariul, ci o perioadă de timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban FOTO gov.ro
Ludovic Orban FOTO gov.ro

Premierul Ludovic Orban spune că măsura privind lucrul jumătate de lună în sectorul bugetar nu înseamnă o tăiere a salariului angajaţilor din sectorul public şi că şefii instituţiilor vor merge la serviciu, aplicându-li-se aceleaşi măsuri ca celorlalţi bugetari. Orban aduce clarificări şi cu privire la exporturile unor categorii de alimente sau materii prime pentru industria alimentară.

„Este o măsură pe care o adoptăm având la bază mai multe motive: în primul rând un motiv de natură epidemiologică (...). Al doilea motiv este unul care ţine de solidaritate, se ştie că epidemia a afectat afacerile, foarte mulţi angajaţi din sectorul privat şi noi considerăm că trebuie să existe solidaritate în împărţirea greutăţilor născute din această epidemie şi că această greutate trebuie să stea şi pe umerii angajaţilor din sectorul public, inclusiv al demnitarilor. Nu este vorba despre tăierea salariilor, nu va fi afectat salariul, ci o perioadă de timp, starea de urgenţă (...) vom aplica această măsură. (...) Cei care conduc instituţiile publice nu pot să lipsească, eu nu am lipsit niciun moment din îndeplinirea atribuţiilor pe care le am, la fel şi colegii mei, pur şi simplu va opera această reducere de venit care va fi aplicată şi la ceilalţi angajaţi din instituţiile publice”, a declarat Ludovic Orban vineri seară, într-o intervenţie la Antena 1.

Acesta a explicat că decizia privind interzicerea exporturilor la anumite alimente, decizie stipulată în Ordonanţa Militară 8, a fost luată pentru prevenirea unei crize alimentare, după consultări cu specialiştii din Ministerul Agriculturii. Orban a ţinut să precizeze că interdicţia nu are în vedere exporturile către ţări din Uniunea Europeană, ci doar exporturile extracomunitare.

„Noi nu am interzis şi nici nu putem interzice exportul în ţări din Uniunea Europeană. Interdicţia nu se referă la exporturile către ţări din UE, ci către ţări care nu fac parte din UE. Este o interdicţie temporară care funcţionează pe perioada stării de urgenţă, am luat această măsură pentru ca niciunui român să nu-i lipsească de pe masă pâinea şi alte produse alimentare”, a spus premierul.

Şeful Executivului a mai afirmat că există un ordin care va fi publicat curând şi care va reglementa transporturile aeriene care vor duce muncitori români către ţări din Uniunea Europeană.

Orban a reafirmat că autorităţile române nu pot interzice românilor să plece la muncă în străinătate, dar este important să se asigure că aceştia nu îşi pun sănătatea în pericol şi nici nu pun în pericol sănătatea altora.

Primul ministru a mai precizat că România trebuie să utilizeze „provocările crizei” pentru a moderniza instituţiile publice şi pentru a trece la digitalizarea acestora.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite