Orban, despre mutarea ambasadei României la Ierusalim: Guvernul încalcă grav Constituţia României. Dă cu piciorul la peste 30 de ani de politică externă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban. FOTO Inquam Photos
Ludovic Orban. FOTO Inquam Photos

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat, vineri, că Guvernul, prin adoptarea memorandumului privind începerea procedurii de mutare a ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, ar încălca „grav Constituţia României“. Mai mult, Orban a spus că o asemenea decizie ar trebui luată doar de şeful statului, dar ţinând cont de acordurile internaţionale şi de negocierile pentru pace în Orientul Mijlociu.

„Anunţul făcut de Dragnea privitor la memorandumul adoptat de Guvern în ceea ce priveşte mutarea ambasadei României în Ierusalim. Din capul locului fac precizarea că Dragnea nu are nicio calitate în materie de politică externă a statului român şi că nu mi se pare normal ca un lider de partid, chiar dacă e part de guvernământ să facă anunţuri privind polica externă a statului român. Guvernul a greşit grav dacă a adoptat acest memorandum. Prin această decizie dă cu piciorul în câteva secunde unui efort constant de peste 30 de ani de politică externă a statului român în zonă“, a declarat Ludovic Orban.  

Liderul PNL susţine că prin decizia luată de Guvern ar fi încălcată Constituţia. „Încalcă grav Constituţia României deoarece nicio decizie de politică externă nu poate fi luată fără ca decizia să aparţină titularului, adică preşedintele României. Prin această decizie, guvernul PSD -ALDE se situează în afara multor decizii ale ONU la care România e parte. Încalcă decizia luată la nivelul UE“, a mai spus preşedintele PNL.  

orban consideră că decizia Guvernului va avea consecinţe grave pentru România. „O decizie ca asta generează efecte grave pentru România, efecte nu doar pentru moment, ci efecte care pot dura ani sau zeci de ani. Fără a fi ostili unei astfel de decizii, o asemenea decizie poate fi luată doar de Iohannis şi nu poate fi luată decât în contextul negocierilor de pace din Orientul Mijlociu.  Somăm Guvernul să renunţe la orice demers instituţional în această direcţie. Să revină în cadrul constituţional şi să respecte deciziile organizaţiilor din care facem parte“, a completat liderul PNL.

Nu în ultimul rând, Orban a subliniat că PNL va folosi toate pârghiile legale pentru împiedicarea procesului de mutare a ambasadei Israelului de la Tel Aviv la Ierusalim. „Vom analiza posibilităţile constituţionale de oprire a acestui demers nociv“, a conchis Orban.   

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite