Politică

articolul anterior articolul urmator

Orban, despre proiectul privind închisoarea la domiciliu: O aberaţie. Alina Gorghiu s-a autodescalificat, nici nu mai are nevoie de vreo sancţiune

73
3 Apr 2020 18:30:35
Autor: Iulian Bîrzoi
Ludovic Orban FOTO gov.ro
Ludovic Orban FOTO gov.ro

Preşedintele PNL Ludovic Orban a spus despre Alina Gorghiu că „s-a autodescalificat” după ce aceasta a iniţiat un proiect de lege privind executarea la domiciliu a pedepsei cu închisoare.  Acesta a mai adăugat că deputaţii PNL vor vota împotriva proiectului, pe care îl cataloghează drept „o aberaţie”.

„Este o aberaţie. E un proiect de lege care a fost iniţiat de un senator al nostru fără a avea acordul grupului parlamentar din Senat, dar mai ales fără a avea acordul conducerii PNL. PNL nu susţine acest proiect de lege, Guvernul pe care îl conduc este categoric împotriva acestui proiect de lege. Am dat mandat în camera decizională, Camera Deputaţilor, către grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor să voteze împotriva acestui proiect care este contrar liniei politice a PNL de alegerea mea ca preşedinte al PNL şi, de asemenea, în cazul în care va trece de Camera Deputaţilor, pentru că am văzut că la Senat au votat într-o veselie aproape toţi senatorii, îl vom ataca la CCR. Acest proiect este neavenit, este un proiect care nu are nimic de-a face cu politica penală a statului român în viziunea Guvernului pe care îl conduc, este un proiect care pare să ofere soluţii unor oameni certaţi cu legea şi nicidecum să ofere o soluţie pentru problemele existente la ora actuală în România”, a declarat premierul, citat de Agerpres.
 
Acesta a criticat că, în contextul actual, Senatul a dezbătut un astfel de proiect.
 
„Mi se pare cu atât mai grav ca în starea de urgenţă în care se găseşte România în Senatul României să se dezbată astfel de proiecte pe ideea că poate lumea fiind concentrată pe bătălia contra epidemiei de coronavirus nu o să bage în seamă astfel de proiecte. Lumea este atentă şi sancţionează astfel de proiecte. În ceea ce mă priveşte cred că este picătura care a umplut paharul în materie de atitudine politică din partea senatorului nostru care a iniţiat proiectul de lege, iar PNL va fi categoric împotriva adoptării acestui proiect şi va căuta toate pârghiile constituţionale şi legale pentru neintrarea în vigoare a acestui proiect”, a afirmat Orban.
 

„PSD s-a discreditat iremediabil”

Întrebat dacă senatorul Alina Gorghiu ar putea fi sancţionat, preşedintele liberalilor a precizat că aceasta „s-a autodescalificat, nici nu mai are nevoie de vreo sancţiune. Beneficiază din plin de sancţiunea cetăţenilor”.
 
Pe de altă parte, el a susţinut că „PSD s-a discreditat iremediabil în faţa românilor prin preocuparea bolnăvicioasă pentru cei certaţi cu legea”.
 
„În ceea ce ne priveşte pe noi, cei din PNL, îi reprezentăm pe toţi românii care respectă legea, care acţionează în baza legii şi care au nevoie de un Guvern care să acţioneze în numele lor. Mă despart categoric de orice astfel de proiect care continuă preocuparea obsesivă a vechii majorităţi parlamentare pentru aceia care au încălcat legea, pentru aceia care au săvârşit infracţiuni. Principala grijă a noastră trebuie să fie pentru românii de bună credinţă, pentru românii care respectă legea”, a spus Ludovic Orban.
 
Infractorii condamnaţi la închisoare de până la şapte ani ar putea executa pedeapsa la domiciliu fiind supravegheate în permanenţă prin intermediul unei brăţări electronice prevede un proiect de lege votat marţi aproape în unanimitate de Senat, într-o şedinţă de plen online. Nu vor putea beneficia de această măsură criminalii, violatorii, traficanţii de persoane şi de droguri, precum nici cei condamnaţi pentru corupţie.
 
De asemenea, actul normativ prevede şi posibilitatea executării pedesei cu închisoare în regim mixt: în timpul săptămânii acasă, iar în weekend în penitenciar.
 
Iniţiativa îi aparţine senatoarei PNL Alina Gorghiu şi a înregistrat 128 de voturi „pentru” şi două abţineri.
 
„Proiectul modifică în esenţă Codul penal cu câteva prevederi esenţiale care se găsesc în sistemele multor state ale Uniunii Europene. De exemplu, de a introduce o măsură alternativă la pedeapsa închisorii, şi anume executarea la domiciliu a pedepsei închisorii, care reprezintă o formă de individualizare a pedepsei şi, de asemenea, executarea fracţionată a pedepsei închisorii. Codul de procedură penală suportă o modificare esenţială care presupune că instanţa se va pronunţa asupra revocării şi anulării executării la domiciliu a pedepsei închisorii. (…) Se instituie supravegherea prin brăţară electronică, se defineşte noţiunea de imobil în care se execută pedeapsa şi se reglementează cazurile în care condamnatul poate părăsi imobilul – asta este esenţa iniţiativei legislative”, a detaliat Alina Gorghiu.
 
PLUS critică proiectul lui Gorghiu care prevede ca o parte din condamnaţi să-şi poată ispăşi pedeapsa de acasă. „Ultimul lucru de care avem nevoie acum”
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

73 Comentarii

Adrian Popescu
3.04.2020, 18:43:19

Comentariu considerat abuziv.

Camelian Propinatiu
3.04.2020, 18:50:19

Una dintre cele mai bine gândite valorificări politice a imposibilităţii de a ieşi la protest în Piaţa Victoriei! Legea poate trece şi fără voturile PNL. Poate o refuză preşedintele Iohannis.

+9 (13 voturi)
aşa şi aşa
3.04.2020, 18:56:47

Febra galbenă dă dovadă că e un elev silitor, şi că învaţă pe zi ce trece tot mai bine "lecţiile" predate de ciuma roşie în ultimii ani. Sînt sigur că va lua cu brio examenul de "aşa nu"... Nu-i bai, încet, încet se face curăţenie în politica romînească şi nu vom mai avea incertitudini cu privire la culoarea morală a vreunui partid: o fi neagră, o fi albă, o fi gri?... Aştept cu nerăbdare următoarele alegeri, cînd o fi...

+1 (9 voturi)
Maximilian Vladimir
3.04.2020, 19:04:00

Stie ceva, de pregateste aceasta lege? Are de gand sa stea la domiciliu in urmatorii ani? Sau este cu dedicatie pentru uniii, carora nu la mai palce COVID19 la bulau.

+5 (7 voturi)
Tomescu Tom
3.04.2020, 19:09:31

Sub cupola protectoare a ordonanței militare .. În timp ce unii, marea majoritate dintre noi, se sacrifică , unii plătind cu viața , și fac eforturi supra omenești pentru binele comun, public .. și se străduiesc în fel și chip să ieșim la liman din situația asta ..... alții acționează în liniște .... Parcă văd puhoi de infractori, printre care și Dragnea , cum ne dau cu tifla... Dehhh ...conform legii .. Totul legal ....conform constituției CCR ...

+8 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (73)