Politică

articolul anterior articolul urmator

Orban, gafă la recepţia centurii oraşului Rădăuţi: „De la romani încoace, vorba aceea s-a adeverit, via vita, drumul înseamnă viaţă”

34
20 Nov 2020 17:36:53
Autor: News.ro
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Premierul Ludovic Orban a anunţat că vineri au fost declaraţi câştigătorii licitaţiilor pentru realizarea documentaţiei necesare viitorului drum cu profil de autostradă care va face legătura între două mari oraşe din zona de nord a ţării, Suceava şi Baia Mare. Orban a folosit greşit o expresie din limba latină, care în original este "via vitae” şi înseamnă "calea vieţii”.

"Astăzi s-au deschis ofertele şi s-a declarat câştigătorul pentru cele trei tronsoane de pe drumul nordului, respectiv Baia Mare-Bistriţa, Bistriţa- Vatra Dornei şi Vatra Dornei-Suceava. Este vorba de companiile care vor realiza studiul de fezabilitate pentru cele trei tronsoane”, a anunţat Ludovic Orban,vineri după-amiază, la Rădăuţi. 
 
La rândul său, prezent alături de premier, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a menţionat că valoarea contractului pentru realizarea documentaţiei pentru drumul numit şi "Autostrada Nordului” este de aproximativ 15 milioane de lei plus TVA pentru fiecare lot, iar documentaţia trebuie realizată în termen de 18 luni de la semnarea contractului, după care vor începe procedurile de licitaţie pentru proiectare şi execuţie. 
 
"Acest drum este în programul de guvernare al PNL o prioritate”, a spus Lucian Bode, el reafirmând că nu există o competiţie în ceea ce priveşte realizarea unor tronsoane cu prioritate faţă de altele, ci proiectele pentru infrastructura rutieră sunt "complementare”. 
 
Primul ministru a anunţat totodată şi că vineri s-a făcut recepţia lucrărilor pentru centura ocolitoare a oraşului Rădăuţi. 
 
"Rădăuţiul şi localităţile din jurul Rădăuţiului au o centură extrem de utilă care scoate traficul greu şi traficul de tranzit din Rădăuţi şi dă, în acelaşi timp, perspective de dezvoltare pentru că, de la romani încoace, vorba aceea s-a adeverit, via vita, drumul înseamnă viaţă, drumul dă naştere la dezvoltare, drumul dă naştere la investiţii şi sunt convins că peste patru ani lucrurile se vor schimba în jurul acestei centuri în bine şi vom vedea dezvoltări industriale sau alte tipuri de dezvoltări care vor contribui la dezvoltarea economică a zonei”, a afirmat primul ministru.
 
Premierul a folosit greşit expresia din limba latină, care în original este "via vitae” şi înseamnă "calea vieţii”.
 
Tronsonul de drum care ocoleşte oraşul Rădăuţi, realizat de un constructor român, a fost finalizat cu nouă luni înaintea termenului limită prevăzut în contract şi a fost realizat din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Ministrul Transporturilor a precizat că în noiembrie anul trecut stadiul fizic de realizare a acestei investiţii era de 38%.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

34 Comentarii

Ionel Marcu
20.11.2020, 17:45:41

Mi s-a întâmplat și mie să scriu greșit cuvinte în limbi străine. Ție nu, ziarist anonim? Poate în română că mai toți ați absolvit facultăți gen Spiru, Româno-Americană sau Drobeta, de liga a patra, fabrici de diplome”!

-11 (19 voturi)
mitru mitru
20.11.2020, 17:59:29

Eu nu prea am fost pe la scoala si poate de asta nu stiu cum vine "drum cu profil de autostrada". Imi explicati voi cam cum s-ar traduce in limba mea ?

+3 (5 voturi)
kevin hoher
20.11.2020, 18:06:48

Ar fi cam asa: . Prostu', cat ar fi de prost, El se schimba dupa post. . Valabil si pemtru Lajos, da' si pentru Von Klaun I.

-9 (17 voturi)
Utilizator Adevărul
20.11.2020, 18:02:44

Comentariu considerat abuziv.

Aura Z
20.11.2020, 18:07:10

Veoricooo te-au razbunati 'esoatii" lui Johannes din plin. Sezi linistita ca nu mai esti cea mai proasta! :)))

-7 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (34)

Modifică Setările