Orban, întrebat dacă există o variantă în care premierul să nu fie nevoit să vină în Parlament pentru votul de încredere: Nu există. Cel mai probabil va ajunge la CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban FOTO Facebook
Ludovic Orban FOTO Facebook

Preşedintele PNL Ludovic Orban este de părere că „se va ajunge la Curtea Constituţională” în cazul propunerilor pentru portofoliile USR PLUS, după ce premierul a spus că Guvernul este în procedură de remaniere şi nu este nevoie de un vot de încredere al Parlamenttului.

Întrebat dacă există o variantă în care premierul să nu fie nevoit să vină în Parlament pentru votul de încredere privind propunerile în privinţa portofoliilor USR PLUS, Ludovic Orban a răspuns: „Nu există nicio variantă. Conform prevederilor, la expirarea termenului de 45 de zile, termenul constituţional maxim prevăzut pentru asigurarea conducerii unui minister pentru un interimar, premierul are obligaţia să vină în Parlament în cazul în care se face o remaniere cu schimbarea configuraţiei politice. Dacă cei 6 miniştri care şi-au dat demisia de la USR PLUS nu sunt înlocuiţi de miniştri USR, ci vor fi candidaţi din alte formaţiuni politice, aceşti candidaţi vor trebui să treacă prin Parlament, iar premierul trebuie să se prezinte în faţa Parlamentului. 

„Ce este adevărat, este faptul că nu există deocamdată un precedent prin care un premier care a propus o remaniere cu schimbarea configuraţiei politice să nu fi obţinut numărul necesar de voturi, adică majoritatea deputaţilor şi senatorilor. Sigur, sunt multe puncte de vedere exprimate de Constituţionalişti, eu aş prefera să nu-mi exprim un punct de vedere legat de acest subiect, deşi am un punct de vedere.”, a mai completat preşedintele PNL. 

Potrivit liderului liberalilor, „cel mai probabil va ajunge la Curtea Constituţională, dacă mă întrebaţi pe mine, presimt că se va ajunge la Curtea Constituţională. Ministerele respective vor rămâîne fără oameni care să conducă ministerele şi care să semneze pentru că nu mai pot fi înlocuiţi de interimari”

În ceea ce priveşte noi negocieri cu USR PLUS, preşedintele PNL a declarat: „ne putem aşeza la masa negocierilor atunci când sunt îndeplinite condiţiile care sunt solicitate de parteneri”. 

Miniştrii USR PLUS şi-au dat demisia din vîârful misterele, după ce premierul a refuzat să îşi dea demisia. Liderii partidului afirmă că vor reveni la guvernare doar în cazul în care este schimbat prim-ministrul. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite