Orban ne minte în faţă. Ne consideră proşti şi uşor de manipulat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Minciuna este primul semnal că puterea i-a luat minţile unui politician. Şi credinţa că alegătorii sunt proşti grămadă,  îi poate păcăli şi manipula cum doreşte. Asta face acum Ludovic Orban. Ignoră faptul că nu vorbeşte singur, că avem şi alte declaraţii şi documente după care putem verifica şi cenzura ce spune el. Dar aşa sunt politicienii ajunşi la ananghie. Mint de îngheaţă apele, altceva nu mai ştiu să facă.

Discuţia este acum despre ce condiţii pune UE pentru acordarea banilor din PNRR. Să comparăm ce spune Orban cu ce spun alţi oficiali şi documentele.

Ce spune Ludovic Orban

Ieri l-a luat gura pe dinainte şi a demonstrat, încă odată, zicerea: „dacă tăcea, filozof rămânea”. Iată declaraţiile lui Orban.

 "Din punctul de vedere al Comisiei Europene, nu există nişte cereri legate de anumite măsuri care trebuie luate".Comisia nu ne dă teme, nu ne solicită. Aici sunt nişte chestiuni care sunt legate de faptul că România este sub o procedură de deficit excesiv, care a fost demarată ca urmare a deficitului din 2019, şi că există un plan de revenire graduală în cadrul deficitului acceptat prin Tratatul Uniunii Europene de 3% din Produsul Intern Brut, şi Comisia este preocupată, odată cu începutul utilizării împrumuturilor, care se calculează, se adaugă la deficitul public şi la datoria publică, să nu fie afectat acel plan de revenire sub 3%”.

Adică CE ne dă cu împrumut 15 miliarde de euro, la un deficit al României de 10% din PIB anul trecut, şi nu „ne dă teme, nu ne solicită, nu ne cere anumite măsuri care trebuie luate”. Ne dă banii şi gata. Ne lasă în plata Domnului să acţionăm cum crede Orban şi guvernul. Dacă putem returna banii, bine. Dacă nu, uită de ei. Cine poate crede o aşa minciună?

Şi planul de revenire la deficitul de sub 3% din PIB unde este? Nu trebuie avizul UE pe acest plan? Ne lasă aşa, să facem ce vrem noi, pe banii lor? Nici elevii de gimnaziu n-ar crede aşa ceva.

Mai spune dl Orban:

"Aici nu este vorba de recomandări ale Comisiei Europene. Este vorba de regulamentul care statuează şi a stabilit modul în care se aplică acest PNRR şi sunt anumite garanţii pe care noi trebuie să le avem din punct de vedere al sănătăţii bugetare. (...) Noi nu ne-am asumat nicio garanţie”.

 „La orice creştere economică, creşte PIB şi, implicit, cresc şi sumele care sunt acordate pentru salariile în sectorul public, pentru a exista şi o creştere a salariilor în sectorul public în funcţie de creşterea economic”

Ce să mai zici. Documentele şi declaraţiile ministrului Ghinea îl contrazic total pe Orban, care se află în campanie electorală pentru obţinerea funcţiei de şef al PNL.

La orice creştere economică trebuie restituite datoriile României, care sunt acum 50% din PIB, iar cu împrumuturile obţinute prin PNRR cresc la 60% din PIB. Ştiind toate acestea, Orban ne minte că din creşterea economică vor creşte salariile bugetarilor.

Ce spune ministrul Cristian Ghinea despre derularea PNRR

Într-un interviu acordat SpotMedia.ro, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, spune:

„În următorii 5 ani şi jumătate, ţara aceasta, indiferent de cine va fi condusă, va avea un mecanism de urmărire a reformelor conectat cu banii. Şi dacă un minister nu-şi face treaba, se blochează banii pentru toate celelalte ministere şi companii”. „O dată la 6 luni vă fi făcută o evaluare împreună cu CE. Dacă jaloanele asumate au fost puse în practică, va fi eliberată o nouă tranşă de bani”.

Reducerea deficitului bugetar spre ţinta de 3% înseamnă reformă drastice, în mai toate sectoarele de activitate bugetară. Orban crede că UE nu ne va cere anumite măsuri care trebuie luate. Ştie şi Orban despre ce vorbim, dar speră să ne păcălească, ne crede proşti.

Documentul cu măsuri ce trebuie luate

A apărut în presă acum câteva zile, obţinut de Hotnews (aici). Se intitulează „Flagship reforms of the Romanian Recovery and Resilience Plan CONCEPT PAPER”. Are sigla guvernului şi numele premierului Cîţu, vicepremierului Barna şi al ministrului Ghinea. N-a contrazis nimeni acest document, nu i-a negat nimeni autencitatea. De fapt, acesta a fost miezul negocierilor cu CE, motivul pentru care PNRR a fost respins de două ori. Vom vedea în forma finală a PNRR acest document, fără de care nu pupăm un cent de la CE. Dl Orban nu ştie de existenţa acestui document!

Prevederile acestui document sunt grupate în nouă capitole. O să spicuiesc câteva din prevederi, care înseamnă măsuri, cereri ale CE legate de PNRR. Nu cum încearcă sa ne aburească Orban.

Sistemul de pensii

-Prevederile Legii nr. 127/2019 sunt retrase, inclusiv cele legate de modificarea perioadei contributive ​​de 25 de ani.

-Cheltuielile cu pensiile menţinute la niveluri similare - nu sunt prevăzute creşteri ad-hoc ale pensiilor pe termen scurt şi mediu.

La cererea CE, România se angajează prin acest document să retragă chiar Legea 127/2019 şi să nu crească pensile ad-hoc. Acestea nu sunt cerinţe ale CE, în concepţia dlui Orban. Dar ce sunt?

-Se elimină pensionarea anticipate. Aici e aici. Să vedem cum vor primi magistraţii şi personalul MAI această prevedere, obligatorie dacă vrem să vedem banii de la UE.

-Corelarea vârstei de pensionare atât la bărbaţi cât şi la femei cu speranţa de viaţă până în 2035. Există o discuţie aprinsă la noi despre vârsta de pensionare şi perioada de cotizaţie.

Orban recunoaşte, ce ministrul Muncii neagă: „Sigur că avem discuţii legate şi de stagiul de cotizare şi de vârsta de pensionare, dar aici urmează să se ia decizii. Când vor fi luate decizii, ele vor fi prezentate public”.

Politica fiscală

  • Revizuire cuprinzătoare a sistemului fiscal pentru a identifica distorsiunile şi domeniile care pot aduce venituri, în special pentru impozitul pe profit, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale.
  • Îngheţarea numărului de bunuri şi servicii supuse unor cote reduse de TVA (9%) sau foarte reduse (5%).
  • Renunţarea treptată la stimulentele fiscale excesive, în special în cazul impozitului pe profit, impozitului pe venit şi CAS.

CE ne spune pe faţă ce trebuie să facem să eliminăm evaziunea fiscală. La fiecare şase luni, se face o evaluare, cum spunea ministrul Ghinea. N-au fost îndeplinite „jaloanele” convenite, adio bani. Se blochează tot PNRR. Nu ce spune Orban.

Companiile de stat

  • Se renunţă la toate derogările de la Legea nr. 111/2016.
  • Conducerile interimare pot fi permise numai în situaţii excepţionale, care sunt clar menţionate în lege.
  • Conducerile companiilor publice sunt depolitizate şi profesionalizate în consecinţă.
  • Se creează un nou grup de lucru unic de supraveghere la nivelul SGG, în subordinea primului ministru, preluând unitatea de la Ministerul Finanţelor şi primind responsabilităţi suplimentare de monitorizare şi coordonare, precum şi mecanisme adecvate pentru corectarea deciziilor.
  • Vor fi lansate proceduri de audit pentru companiile care sunt în situaţie proastă.
  • Vor fi lansate planurile de restructurare pentru companii auditate.

Pentru Orban, aceste nu sunt cerinţe şi condiţii impuse de UE pentru acordarea banilor prin PNRR.

Condiţii impuse de UE continuă în nouă capitole, printre care şi Justiţia, aparent fără legătură cu PNRR. Acum e mai clar ce voia să spună ministrul Ghinea: „În următorii 5 ani şi jumătate, ţara aceasta, indiferent de cine va fi condusă, va avea un mecanism de urmărire a reformelor conectat cu banii”.

Comparăm cu declaraţia lui Orban: "Din punctul de vedere al Comisiei Europene, nu există nişte cereri legate de anumite măsuri care trebuie luate".Comisia nu ne dă teme, nu ne solicit”.

Concluzii

Dl Orban n-a înţeles, din istoria ultimilor ani, ce rău fac societăţii minciunile conducătorilor. Cetăţenii informaţi, datorită tehnologiilor moderne, îşi pierd încrederea în conducători, nu-i mai cred nici atunci când spun adevăruri. La noi este acum o situaţie şi mai specială. Avem o coaliţie de guvernare în care fiecare vorbeşte pe limba lui. Am văzut prapastia dintre declaraţiile lui Orban şi ale lui Ghinea. Orban face parte din vechea gardă de politicieni, care considerau că îi pot păcăli pe alegători cu minciuni grosolane. Ar trebui să lase alţi politicieni la conducerea PNL, care au alte concepţii despre comunicarea dintre conducători şi cetăţeni.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite