Liberalii au decis să meargă la consultările de la Cotroceni fără o propunere de prim-ministru. Orban: „Avem doar 35%“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii au decis luni, în şedinţa Biroului Politic Naţional, să meargă la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis fără o propunere de premier şi cu varianta de a rămâne în opoziţie, ajungând la concluzia că o alianţă cu celelalte partide parlamentare, în afară de PSD, nu le-ar oferi o majoritate solidă pentru guvernare.

UPDATE Ludovic Orban, preşedinte PNL: „Azi am constatat, în urma discuţiilor, că încă nu e atins acest obiectiv, al unei majorităţi parlamentare, coerente, stabile, care să permită punerea în practică a unui program de guvernare.  Am hotărât că vom vota împotriva oricărei forme de guvernare e PSD. Vom face demersuri posibile pentru învestiraea unui Guvern PSD-ALDE. Vom propune un premier numai după consultările de la Cotroceni, dacă nu se ajunge la o nominalizare.  

Am avut discuţii cu formaţiuni politice parlamentare sau parlamentari care nu sunt în partide. Avem două formaţiuni care s-au arătat dispuse să susţină o formaţiune guvernamentală de dreapta. Suntem cu configuraţia parlamentară din 11 decembrie, chiar dacă au apărut dezertări pe partea coaliţiei majoritare. Avem doar 35%“. 

UPDATE Propunerea a fost votată de majoritatea organizaţiilor, doar reprezentanţii a doua filiale judeţene considerând că PNL ar trebui să intre la guvernare şi că e necesar să meargă cu propunere de premier. De asemenea, vicepreşedintele Florin Cîţu a susţinut tot această variantă a intrării la guvernare. 

UPDATE Preşedintele PNL Ilfov, Hubert Thuma, a propus ca PNL să meargă fără propunere de premier la consultările de la Palatul Cotroceni, potrivit unor surse politice. Acesta a punctat şi faptul că societatea civilă nu ar avea de ce să se supere pentru că trebuia să-i fi sprijinit mai mult în alegeri. Orban i-a replicat liderului liberal de la Ilfov că nu e vina electoratului că PNL a luat atâtea voturi, ci a organizării lor interne.   


Liderul PNL, Ludovic Orban, a spus că, în urma discuţiilor avute cu reprezentanţii partidelor de opoziţie, în acest moment formarea unei majorităţi alternative la PSD este „foarte dificilă”. „Purtăm aceste discuţii şi investigăm posibilitatea de a forma o majoritate parlamentară fără PSD. Sunt câteva semne încurajatoare, dar încă nu ne-am apropiat de acest obiectiv”, a declarat preşedintele PNL.

Întrebat dacă cei cu care a discutat sunt dispuşi să susţină o majoritate parlamentară în jurul PNL, Orban a spus că „unii da, alţii nu”. Liderul liberal a punctat că îi va informa pe liderii şi pe parlamentarii partidului despre discuţiile avute cu reprezentanţii celorlalte formaţiuni înainte de a lua o decizie cu ce mandat va merge PNL la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis de la Cotroceni.

„Trebuie să hotărâm dacă vom merge cu o propunere de premier, cred că acesta e primul lucru pe care trebuie să-l hotărâm. Până să discutăm de nume de persoane, trebuie să hotărâm acest lucru”, a precizat Orban. În ceea ce priveşte posibilitatea ca propunerea PNL pentru funcţia de prim-ministru să fie cgiar el, aşa cum au sugerat o serie de lideri liberali, Ludovic Orban a evitat să nege sau să confirme acest lucru. „Să nu ne grăbim. V-am spus, să nu vindem pielea ursului din pădure”, a conchis liderul liberal.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite