Politică

articolul anterior articolul urmator

Orban spune că pensiile speciale nu vor creşte, dar ministrul Muncii îl contrazice

14
14 Aug 2020 20:43:27
Autor: George-Andrei Cristescu
Premierul Ludovic Orban şi Ministrul Muncii Violeta Alexandru FOTO:  Mediafax. Alexandru Dobre
Premierul Ludovic Orban şi Ministrul Muncii Violeta Alexandru FOTO:  Mediafax. Alexandru Dobre

Premierul Ludovic Orban a spus vineri, în şedinţa de Guvern, că pensiile speciale nu vor creşte, întrebând-o pe Violeta Alexandru, ministrul Muncii, dacă este adevărat. Aceasta a precizat că pensiile speciale au o componentă bazată pe contribuţii şi o alta care vine prin transferuri de la stat. Componenta bazată pe contributivitate va creşte odată cu majorarea cu 14% a punctului de pensie, a precizat Violeta Alexandru.

„Pensiile speciale sunt compuse dintr-o parte calculată pe baza contributivităţii, care prin schimbarea anunţată de domnul ministru (n.r. – Florin Cîţu, ministrul finanţelor) automat va creşte, respectiv o parte consistentă care vine de la bugetul de stat şi care în mod evident nu are niciun impact“, a spus Violeta Alexandru în cadrul şedinţei de Guvern, citată de Libertatea.

Premierul Ludovic Orban a precizat că nu ar fi putut fi mărite doar pensiile mici, nu şi cele mari, deoarece s-ar fi creat o discriminare, în baza principiului contributivităţii. De asemenea, vor creşte şi pensiile sociale, de la 704 lei la 800 de lei, după cum a precizat ministrul Muncii Violeta Alexandru care a adăugat că sumele sunt prevăzute în proiectul de rectificare bugetară care a fost adoptat vineri de Guvern. 

„Principiul care stă la baza acordării pensiilor e principiul contributivităţii. Nu majorăm pensiile efectiv, majorăm punctul de pensie. Dacă am face o majorare diferenţiată la nivelul pensiilor, practic am crea nişte nedreptăţi imense şi am încălca grosolan principiul contributibităţii”, a explicat Ludovic Orban.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Adrian Foangǎ
14.08.2020, 20:57:12

Leprele astea galbene sunt exact ca si ciuam rosie. Aceleasi apucaturi...

-10 (16 voturi)
m wakki
14.08.2020, 21:00:08

pentru profesori niciodată, pentru securiști întotdeauna bravo băi Șică

0 (6 voturi)
eu doar constat
14.08.2020, 21:18:45

In realitate efortul statului pentru pensiile speciale scade. Iata demonstratia: Legile pensiilor speciale stabilesc suma pe care un beneficiar de asemenea pensie trebuie sa o primeasca, dar mai stipuleaza ca, daca acesta a contribuit din salariul de bugetar la bugetul de asigurari sociale de stat (adica este platitor de CAS), el va primi pensia de asigurari sociale si doar diferenta pana la suma stabilita pentru pensia speciala se completeaza din bugetul alocat institutiei de la care primeste pensia speciala. In conditiile in care pensia de asigurari sociale creste (cu 14% in acest caz) urmare cresterii pct de pensie, iar pensia speciala nu se modifica, rezulta ca statul va completa cu o suma mai mica pana la suma de pensie speciala. Daca crestea cu 40% la multe din pensiile speciale ale functionarilor marunti statul nu mai trebuia sa completeze cu nimic, pensia de AS ajungand la nivelul pensiei speciale.

0 (2 voturi)
un roman doar
14.08.2020, 21:32:03

vorbesti prostii , in majoritatea cazurilor componenta contributiva ( adica suma pe care ar trebui sa o primeasca in mod normal judecatorul , de ex. ) reprezinta 10% sau chiar mai putin din pensia totala . Ar fi nevoie de o crestere de peste 1000% ( o mie la suta , sau de ZECE ori ) a pensiilor normale ca sa dispara componenta speciala , ceea ce nu se va intampla nici in 1000 ( o mie ) de ani pentru ca pensiile judecatorilor sunt de 8 ( opt ) ori in medie mai mari decat pensia medie din Germania , ca exemplu , 800 de euro .

+4 (4 voturi)
dumitru bogdan
14.08.2020, 22:10:06

Pai ba, Orbane, pensiile speciale tocmai principiul contributivitatii ill încalcă! Cum adică te temi tu sa nu incalci acest principiu în cazul unei situații care în totalitate încalcă acest principiu. Deci ăștia câștiga în orice situație. Li se măresc pensiile pe principiul pensiei speciale dar și pe cel al contributivitatii. Acum o luna era un articol care arata ca pensia normala a crescut cu aproximativ un leu, iar a ăstora speciali cu o suma consistenta.

+6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (14)