Politică

articolul anterior articolul urmator

Orban îl umileşte public pe Iohannis, arătând că nu-i pasă de poziţia acestuia în cazurile Chirica şi Alexe

27
10 May 2021 07:10:50
Ştefan Vlaston

E război pe faţă între preşedintele Iohannis şi Ludovic Orban. Orban preia apucăturile PSD în materie de penali în funcţii publice, şi-l umileşte pe preşedinte arătând că nu dă doi bani pe poziţiile publice ale acestuia. La fel ca PSD, Orban crede că alegătorii sunt proşti şi uituci, nu înţeleg mai nimic din viaţa politică de la noi şi uită tot. Aşa credea şi PSD şi a ajuns în opoziţie, după ani buni în care s-a aflat la guvernare.

Dacă Orban câştigă la congres preşedinţia PNL, e clar. Va duce PNL iar în opoziţie. Pentru că alegătorii nu sunt nici proşti nici uituci.

Ultimele declaraţii ale lui Orban

Vom lua act de suspendarea celor doi din toate poziţiile deţinute în partid”.

Pe cetăţeni nu-i interesează funcţiile deţinute de cei doi în partid, o entitate privată de interes public. Dacă partidul i-a dat afară pe cei doi, ca să nu-i fure banii, e problema partidului. Chiar dacă sunt şi bani publici în visteria partidelor. Pe cetăţeni îi interesează ca penalii să nu aibă acces în funcţii administrative, cu mâinile până la cot în banii publici, de unde pot fura liniştiţi banii noştri, ai contribuabililor.

Noi nu putem avea o altă poziţie legată de funcţiile administrative. Funcţiile administrative sunt rezultate în urma unor alegeri care au fost făcute de cetăţeni. Numai funcţiile politice pot fi afectate prin decizia partidului”.

Orban minte cu neruşinare, considerându-i proşti pe alegători. Partidul care i-a propulsat pe cei doi în funcţii de conducere, le poate retrage sprijinul politic, îi poate suspenda din partid pe perioada anchetelor şi judecăţii lor, iar cei doi sunt obligaţi să demisioneze. Nu pot funcţiona fără sprijinul politic al PNL. Dar Orban mizează pe faptul că alegătorii sunt prea inculţi să ştie asemenea „subtilităţi”. Au crezut şi PSD-istii, şi au plătit cu pierderea guvernării. Unii chiar cu puşcăria.

Mai mult. La momentul alegerilor, cetăţenii habar nu aveau de problemele penale ale celor doi. Acestea au apărut după alegeri, când DNA l-a prins pe Alexe cu tabla în sac, l-a pus sub control judiciar, şi l-a trimis în judecată pe Chirica, pentru fapte de corupţie. Cu atât mai mult era necesară intervenţia partidului care i-a sprijinit, obligat să le retragă sprijinul politic. Cum va funcţiona municipiul Iaşi fără buget, când consilierii de la USR PLUS refuză să dea banii pe mâna unui penal?

Ca şi PSD, Orban invocă prezumţia de nevinovăţie, valabilă în cazul unor infractori fără funcţii publice.

Până la urmă decizia de a considera pe cineva vinovat o ia instanţa până la finalul procesului. Până atunci există, într-adevăr, semne de întrebare.

Un partid care se respectă nu se ascunde după această explicaţie penibilă. În toate ţările cu democraţii aşezate un politician demisionează din funcţiile publice deţinute la cea mai mică suspiciune de ilegalităţi, nu mai vorbim de corupţie şi fraude. Chiar Orban s-a dat un pas in spate, când a fost implicat într-o anchetă penală. Acum Orban, cum spuneam, îi crede pe alegători proşti şi inculţi, presupune că nu ştiu aceste lucruri elementare. De plătit vor plăti el şi partidul, când vor pierde alegătorii care i-au votat, posibil şi consensul în coaliţia de guvernare pe acest subiect.

Ce poziţia are preşedintele Iohannis

Preşedintele i-a avertizat odată pe liberali, cu multe săptămâni în urmă. La întrebarea unei ziariste despre cazul Alexe, preşedintele a răspuns:

„Sincer, eu cred că această discuţie trebuia să aibă loc de mult şi să fie mai scurtă, am mai spus că persoanele urmărite penal sau penalii, aşa cum i-am numit, n-au ce căuta în funcţii publice. Nu ştiu dacă PNL trebuia să discute, dar dacă Alexe va fi cercetat penal, m-aş aştepta să se autosuspende din funcţii până când se clarifică aceste aspecte.”

Discuţia n-a avut loc, nici scurtă nici lungă. Altfel spus, liberalii nici nu s-au sinchisit de reacţia preşedintelui.

La ultima conferinţă de presă discuţia a fost şi mai acută.

Ziarist: „Unde sunt criteriile de integritate anunţate şi de dvs şi de liberali în campanie, după cazurile Chirică şi Costel Alexe?”

Preşedintele: „Ar fi cazul să reacţioneze politic şi PNL-ul. Dacă nu o vă face în următoarele zile o să am o discuţie pe această speţă.”

Ziarist: „La cazul Costel Alexe aţi făcut solicitarea şi partidul v-a ignorat. Mai contează părerea dvs în PNL?”

Preşedintele: „Vom vedea”.

Şi am văzut, declaraţiile de ieri ale lui Ludovic Orban. Care ne arată că ce spune preşedintele reprezintă apă de ploaie pentru dânsul. Posibil, discuţia pe „această speţă” a avut loc, iar Orban a decis să-l înfrunte pe preşedinte şi să menţină sprijinul politic celor doi penali ai Moldovei, aflaţi la conducerea oraşului şi judetulului Iaşi.

Va înghiţi preşedintele şi acest „broscoi”? Fără contribuţia decisivă a preşedintelui Iohannis, PNL n-ar fi ajuns la guvernare. Preşedintele a reuşit să scoată PSD de la guvernare, criticându-i, demonizandu-i, exact pe tema corupţiei şi penalilor din funcţii publice. Exact ce face PNL astăzi.

Nu văd cum preşedintele îşi va putea păstra credibilitatea de care are nevoie încă 4 ani în fruntea ţării, dacă acceptă afronturile grosolane pe care i le aduce Orban. Trăim vremuri complicate, aduse de pandemie, de refacerea economică, de banii europeni pe care-i aşteptăm, de sprijinul şi protecţia militară a NATO. Cum să ne dea UE bani dacă vor ajunge pe mâna unora ca Alexe şi Chirica, protejaţi de şeful partidului aflat la guvernare? Cum să ascultăm şi acceptăm deciziile luate de preşedinte în caz de forţă majoră, dacă nu se mai bucură de credibilitatea noastră?

Concluzii

Mă aştept ca preşedintele să nu cedeze aşa de uşor în acest război cu Orban, pentru că şi-ar pierde iremediabil credibilitatea. Lui Orban i-a luat minţile puterea, aşa cum se întâmplă cu mulţi ajunşi în funcţii de conducere fără pregătirea filosofică necesară. Ar trebui să vedem şi reacţiile USR PLUS în această situaţie, chiar dacă îi convine ca Orban şi PNL să piardă în ochii electoralului.

Altfel, lupta pentru „fără penali în funcţii publice”, susţinută de Iohannis şi USR PLUS, nu mai are vreun sens.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

Vanatorul/d.c.
10.05.2021, 07:37:21

”Nu văd cum preşedintele îşi va putea păstra credibilitatea de care are nevoie încă 4 ani în fruntea ţării,” Care ”credibilitate”..?

-11 (15 voturi)
Vanatorul/d.c.
10.05.2021, 07:57:56

Care ”credibilitate” a lui Iohannis..? - credibilitatea castigata odata cu afirmatia ca si-ar fi cumparat 6 case din bani catigati din meditatii..?:)) - credibilitatea data de cele 17 dosare in care a fost urmarit penal pentru fapte de coruptie..?:)) - credibilitatea dobandita in urma fraudei imobiliare cu care a intrat prin fals in declaratii, fals in inscrisuri publice, uz de fals(toate fate penale) in posesia a doua case pierdute ulterior in urma unor procese in care i s-au demonstrat faptele penale respective..?:)) - sau poate credibilitatea obtinută prin juraminte depuse impreuna , strangeri de maini calduroase si decernarea de medalii si diplome primarului din urmatoarele 3 poze, pirmar din aceeasi categorie el (”Traseisti penali”): https://postimg.cc/NycrmHg5 https://postimg.cc/SJG5WqmG https://postimg.cc/Vdyg5hMW

-18 (22 voturi)
Vanatorul/d.c.
10.05.2021, 08:24:21

Cu alte cuvinte, lui Iohannis, care pe toata perioada anchetarii lui in cele 17 dosare penale a continuat sa functioneze ca primar la Sibiu, i-ar trebui la drept vorbind 5 tone de tupeu de caruțaș bolsevic (si el nu are decat 4 tone, saracul!), ca sa-i ceară lui Ludovic Orban (alt anchetat pentru fapte de coruptie intr-un dosar penal) si restului penallilor care-si spun in bataie de joc ”liberali”. ”partid national” si ”salvatori ai natiunii”, sa-i ”scoată pe tușă” pe de alde Mihai Chirica si Ion Alexe, care Chirica si Alexe, din punct de vedere penal par niste bieti găinari ageamii pe langa Iohannis, Orban,si alti ”șalăi” ai escrocheriilor, imposturii si in general ai coruptiei, din PNL..! Deci, ce-ar putea Iohannis sa le ceara lui Orban si celorlalti ”șalăi” penelisti ”trecerea pe linie moarta” a penalilor de alde Chirica si Alexe, cand el insusi, in senul pe care-l dadea chiar el cuvantului ”penal”, e cel mai penal politician roman din toate timpurile, fiind urmarit in peste 17 dosare, deja cunoscute ca fiind ”clasate” de catre mafitiotii din parchete la ordinul Noii Securitati, plus alte dosare ascunse in fundul sertarelor, dar care, nu am nici o indoiala, vor fi scoase de acolo la ”momentul potrivit” tot de catre Noua Securitate..? Ce-ar mai putea sa le ceară Iohannis penalilor din PNL, cand el insusi ar fi fost in puscarie acum, daca nu ar fi avut imunitatea dobandita atunci cand a fost plantat la Cotroceni de catre cei care-i intorc cheița si-i fac agenda..? Cine poate uita modul penal (fals in declaratie, fals in inscrisuri publice , uz de fals, etc) in care Iohannis si nevasta-sa au intrat in posesia a doua imobile, pe care l-au pierdut apoi definitiv in instantele unde li s-au dovedit si faptele penale respective, si cu toate astea inca nu sunt inculpati pentru ele..? Ce se le faca Iohannis escrocilor si penalilor din PNL cand el e..intaiul si cel mai mare dintre ei, si cu toate astea inca ocupa o functie publica..?

-12 (18 voturi)
Iulian Arion
10.05.2021, 08:12:27

"Orban crede că alegătorii sunt proşti şi uituci, nu înţeleg mai nimic din viaţa politică de la noi şi uită tot." Asa au fost educati fii si fiicele ofiterilor securitatii precum si ai nomenclaturii de partid. Este unul dintre motivele pentru care orice candidat la o functie publica trebuie evaluat psihologic si psihiatric inaintea sustinerii concursului on-line. Ignorarea declaratiilor presedintelui de catre Orban atrage oprobiul public asupra sa.

-16 (16 voturi)
Iulian Arion
10.05.2021, 09:54:51

Domnule profesor, Orice critici adresate liberalilor va sunt intoarse cu hula si sudalme. Mai sunt si alte probleme ale societatii care pot fi solutionate. Problema asa zisei faramitari a terenurilor este una falsa: 1. Micii fermieri au puturi forate cu care iriga legumele sau tutunul. British American Tabacco a exportat produse din tutun de peste un miliard de $ sia platit la buget 1,3 miliarde $. Doar micii fermieri cultiva tutun. Marii latifundiari nu cultiva nici legume nici tutun, produse agricole cu valoare adaugata mult mai mare la hectar comparativ cu cele patru culturi cultivate de latifundiari: rapita, grau, porumb, floarea soarelui. Un hectar de legume are o valoare adaugata de 10 ori mai mare decat un hectar cultivat cu cereale sau plante tehnice. 2. Micii fermieri promoveaza biodiversitatea culturilor si folosesc de 10-15 ori mai putine pesticide (insecticide, fungicide, erbicide) la hectar decat latifundiarii. Marii latifundiari combat biodiversitatea prin monocultura si chimizare excesiva. 3. Micii fermieri sunt responsabili in practicile corecte agro-mediului. Sunt beneficiarii directi ai recoltelor obtinute. Nu folosesc erbicidele. Marii latifundiari achizitioneaza samanta direct de la marile concerne simultan cu schema de tratamente si substantele respective. Au utilaje de mare performanta. Cu toate acestea obtin recolte mici, mult sub potentialul soiurilor din cauza lipsei precipitatiilor si a refuzului de a investi in irigatii. Din acest motiv latifundiarii practica o agricultura profund nerentabila economic. Nu pentru ca ar fi incompetenti ci pentru ca nu vor sa introduca in cultura: morcovul, ceapa si alte radacinoase importate. 4. Marii latifundiari sunt cei mai inversunati adversari ai ecoschemelor pe motiv ca sunt mofturi ale eurobirocratilor sau pentru ca Brussel-ul (neerlandeză Brussel) conspira impotriva agrculturii Romaniei, pe care o vad doar ca o piata de desfacere.

-9 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările