Orban, despre votul din Parlamentul European: PSD arată că vrea să continue fraudarea fondurilor UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban. FOTO Inquam Photos
Ludovic Orban. FOTO Inquam Photos

Liderul PNL, Ludovic Orban, a afirmat, vineri, că PSD a votat împotriva modificării legislaţiei europene prin care ar urma să fie îngheţate fondurile europene pentru statele care nu respectă statul de drept pentru că e preucuoat de „protejarea infractorilor“.

„Votul «împotrivă» dat joi în Parlamentul European de europarlamentarii PSD-ALDE, în cazul mecanismului privind funcţionarea statului de drept, dovedeşte fără vreo urmă de îndoială agenda anti-europeană a acestei coaliţii, care este preocupată obsesiv de protejarea infractorilor şi care neglijează în mod criminal interesele celorlalţi cetăţeni ai României“, a precizat Ludovic Orban, potrivit unui comunicat de presă. 

Liberalul susţine că PSD ar continua asaltul asupra independenţei Justiţiei. „Poziţia PSD-ALDE arată perspectivele pe care le are această grupare, respectiv continuarea asaltului toxic împotriva independenţei Justiţiei, pentru compromiterea statului de drept şi a luptei împotriva corupţiei. Justificarea votului demonstrează că PSD-ALDE intenţionează să menţină Mecanismul de Cooperare şi Verificare, care nu poate fi ridicat decât prin îndeplinirea recomandărilor Comisiei Europene, să compromită şansa de aderare la Spaţiul Schengen sau la Zona Euro şi să izoleze complet România de celelalte state membre ale Uniunii Europene. În ansamblu, contrar celor clamate în mod ipocrit de premierul Dăncilă chiar în plenul Parlamentului European, PSD-ALDE le propune românilor o agendă anti-europeană dominată de interesele lui Liviu Dragnea, care, de altfel, este cercetat în legătură cu fraudarea de fonduri UE“, a completat Orban. 

Liderul PNL dă şi cifre care arată proporţia celor din grupurile S^D şi ALDE care au votat altfel decât PSD şi ALDE. „Cifrele votului arată, negru pe alb, izolarea deplină a PSD-ALDE în propriile familii politice europene şi explică de ce aceşti europarlamentari sunt incapabili să reprezinte România în Parlamentul European. Astfel, 85% din grupul S&D, unde PSD este membru, a votat în favoarea mecanismului referitor la statul de drept, în acelaşi mod votând 96% din grupul ALDE european.Trebuie menţionat că votul de ieri din Parlamentul European a fost unul de mandat, privitor la negocierea acestui mecanism cu Comisia European şi Consiliul UE, insistându-se ca în cazul unei suspendări a fondurilor europene să nu fie afectaţi beneficiarii finali – adică obligativitatea ţării în cauză de a compensa fondurile pentru proiecte din bugetul naţional – iar criteriile pentru aplicarea acestui mecanism să fie clar definite“, a mai spus Orban.

Nu în ultimul rând, i-a solicitat lui Dăncilă să nu bllocheze sau să tergiverseze proiectul la nivelul Consiliului: „Avertizăm Guvernul Dăncilă să nu facă greşeala ca în pasul următor, respectiv stabilirea poziţiei Consiliului UE, prin Consiliul de Afaceri Generale, să blocheze sau să tergiverseze procesul european de legiferare. Un astfel de gest va avea consecinţe extrem de grave asupra imaginii României şi nu va fi lipsit de reacţii!“. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite