Cui i-a mai acordat Băsescu Ordinul „Steaua României“. Kovesi, Mihai Răzvan Ungureanu şi Iohannis, pe lista celor decoraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO Mediafax
Klaus Iohannis FOTO Mediafax

Pe lista celor care au fost decoraţi cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler apar, alături de Laszlo Tokes, nume precum: Laura Codruţa Kovesi, Mihai Răzvan Ungureanu, 11 consilieri prezidenţiali ai preşedintelui Traian Băsescu, judecători ai Curţii Constituţionale, dar şi preşedintele CCR, Augustin Zegrean, alături de economişti, supravieţuitori ai Holocaustului sau oameni de cultură.

Pe lista persoanelor decorate de preşedinte cu Ordinul Naţional „Steaua României“ apar, alături de europarlamentarul Laszlo Tokes, mai multe personalităţi din diverse domenii. Şeful statului l-a decorat, de exemplu, în 2007, pe regizorul Cristian Mungiu, alături de patru supravieţuitori ai Holocaustului. Tot în 2007 a primit aceeaşi distincţie şi primarul Sibiului, Klaus Iohannis.

În 2008, Băsescu l-a decorat, post-mortem, pe actorul Iuliu-Ovidiu Moldovan. Ulterior, Ordinul „Steaua României“ le-a fost acordat mai multor personalităţi, printre care şi canotoarei Georgeta Andrunache, istoricului Andrei Pippidi, dar şi directorului SRI, George Maior. Tot în 2008 a fost decorat şi Mihai Răzvan Ungureanu, actualul preşedinte al Forţei Civice, pe atunci director SIE.

Prima persoană decorată de preşedinte în 2009 a fost realizatoarea de emisiuni folclorice Maria Murărescu, în acelaşi an cu consilierul de atunci al preşedintelui, Cristian Preda. Mircea Lucescu a primit, şi el, aceeaşi distincţie.

De altfel, multe persoane au primit, în 2009, din partea şefului statului, Ordinul „Steaua României“: consilierii prezidenţiali Ştefan Deaconu, Peter Eckstein-Kovacs, Iulian Fota, Corina Alexandrina Gătej, Sebastian Lăzăroiu, Alexandru Gussi, Anca lleana Ilinou, Virgil Păunescu şi, în cele din urmă, europarlamentarul Laszlo Tokes.

În 2010, preşedintele Băsescu i-a decorat, printre alţii,  pe economiştii Maria Ene, Agnes Nagy, Cristian Popa, în timp ce în 2011 distincţia le-a fost acordată, pe rând, actorului Ioan Haiduc, respectiv Î.P.S. Iustinian Chira.

În 2012, mai mulţi judecători de la Curtea Constituţională, printre care şi Aspazia Cojocaru sau Iulia Motoc, dar şi preşedintele CCR, Augustin Zegrean au fost decoraţi de preşedinte, alături de Laura Codruţa Kovesi, pe atunci Procuror general la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Teodor Meleşcanu.

În sfârşit, în 2013, şeful statului l-a decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler pe medicul Şeban Margit.

Cel mai vechi ordin naţional

Ordinul Naţional „Steaua României“ a fost creat de Alexandru Ioan Cuza. Domnitorul hotărâse ca distincţia să poarte numele „Ordinul Unirii“, urmând să fie instituit şi acordat pe 24 ianuarie 1864, iar deviza era „GENERE ET CORDRES FRATES“ - „FRAŢI PRIN ORIGINI ŞI SIMŢIRI“, potrivit site-ului Cancelariei Ordinelor.

Cuza nu a putut, totuşi, să instituie legal ordinul la acea dată, însă în 1877, Mihail Kogălniceanu a redeschis discuţia referitoare la instituirea unui ordin naţional. În cele din urmă, propunerea a fost acceptată şi doar deviza s-a modificat, alegându-se „IN FIDE SALUS“ - „ÎN CREDINŢĂ ESTE SALVAREA“. Tot atunci s-a decis şi numele ordinului, „Steaua României“.

Ulterior, cel mai important ordin românesc a fost depăşit ierarhic de alte decoraţii, înfiinţate de regele Carol al II-lea. Potrivit sursei citate, forma de bază a Ordinului, crucea repetată, emailată albastru, rămâne neschimbată, dar în locul razelor dintre braţe care justificau denumirea de „stea“ au fost aşezate patru acvile heraldice.

În 1948, ordinul a fost abrogat, iar purtarea distincţiei a fost interzisă.

Abia în 1993 s-a pus problema reinstituirii acestui ordin, dar proiectul de lege care prevedea noile decoraţii nu a fost dezbătut şi votat până în 1996.

La începutul lui 1997, o Comisie Specială a Parlamentului a stabilit o lege-cadru pentru sistemul de decoraţii, votată de Camera Deputaţilor, dar care, din pricina întârzierilor din Senat, a fost legiferată abia în 2000 – Legea nr. 29/2000.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite