Ordonanţa traseismului, bazată pe motive false

0
Publicat:
Ultima actualizare:

TRUC Liderii celor trei asociaţii ale aleşilor locali, cu toţi oamenii ai PSD, i-au cerut lui Liviu Dragnea ordonanţa traseismului, dar fără a se consulta şi cu ceilalţi membri de conducere. De asemenea, în comunele în care Dragnea spune că majorităţile nu funcţionează, nu există, de fapt, niciun blocaj.

Vicepremierul Liviu Dragnea a motivat că ordonanţa de urgenţă care le permite temporar aleşilor locali să treacă de la un partid la altul s-a născut ca urmare a unor sesizări venite din partea „structurilor asociative ale autorităţilor adminsitraţiei publice locale”, ce reclamau faptul că în unele consilii judeţene şi locale nu se mai pot constitui majorităţi. Aşa se arată în expunerea de motive a ordonanţei. 

Spre exemplu, una dintre aceste asociaţii este Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR). Preşedintele acestui for, care i-a cerut  vicepremierului să ia măsuri, este chiar Marian Oprişan, liderul CJ Vrancea, prieten la cataramă cu Liviu Dragnea. Din consiliul director al asociaţiei conduse de Oprişan mai fac parte nume grele din PSD: Gheorghe Bunea Stancu, baronul de Brăila, Ion Prioteasa, şeful CJ Dolj, dar şi liberalii Cristian Adomniţei şi Marian Petrache. Ultimul, preşedintele CJ Ilfov, spune că în UNCJR nu s-a discutat şi nu s-a adoptat o astfel de solicitare. 

“Da, fac parte din această asociaţie, dar nu m-a consultat nimeni când s-a luat această decizie. Oricum, ultima dată când am fost convocat la o şedinţă a UNCJR a fost acum şase luni. Şi, în total, ne-am întâlnit de două-trei ori într-un an. S-au înţeles între ei: Ponta cu Dragnea şi cu Oprişan. Credeţi că ne-a întrebat Oprişan pe noi?”, a spus Marian Petrache. Aşadar, decizia a fost luată fără consultarea tuturor membrilor.

„Nu a fost ceva oficial”

Asociaţia Oraşelor din România este al doilea for care a solicitat „adoptarea de urgenţă a unui act normativ prin care aleşii locali să-şi poată exprima opţiunea politică “. Liderul acestei organizaţii este un alt social-democrat, primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei. Am încercat să luăm legătura cu edilul de Năvodari, însă nu am reuşit, pentru că vineri a fost reţinut de DNA pentru fapte de corupţie. 

L-am contactat pe vicepreşedinteleorganzaţiei, Ady Mădălin Teodosescu, primarul PNL al oraşului Balş, judeţul Olt. Acesta habar nu avea că organizaţia pe care o va conduce în lipsa şefului arestat a trimis un document către Guvern.

 “Încă mai lucrăm la un proiect şi în câteva zile vă vom trimite un comunicat oficial cu ce decizie am luat”, a răspuns Ady Teodosescu. I-am reamntit că în expunere de motive a ordonanţei scrie negru pe alb că Asociaţia Oraşelor din România a trimis o solicitare către vicepremierul Dragnea. „ Ce tot îi daţi atât cu domnul Dragnea? Poate că a primit din partea asociaţiei doar un document cu caracter consultativ. Sigur nu a fost ceva oficial. V-am spus că o să primiţi un comunicat. La revedere”, a încheiat Ady Teodosescu.

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, completează corul celor care susţin că solicitările venite din partea asociaţiilor aleşilor locali au fost emise strict în urma unei înţelegeri politice. “În calitate de primar am răspuns ieri solicitării Asociaţiei Municipiilor din România şi m-am opus adoptării acestei ordonanţe”, a afirmat edilul. Votul său nu a fost luat în seamă. 

Blocajele comunale ale lui Dragnea

Liviu Dragnea a oferit laconic patru exemple în care activitatea unor consilii comunale ar fi blocată după ruperea USL. Dragnea a precizat că în comuna Săcălaz din Timiş trei consilieri au fost excluşi din PNL, pentru că au refuzat să coopereze cu PDL, iar hotărârile consiliului local ar fi astfel suspendate. Însă nu a explicat cum s-a ajuns, tehnic, la blocaj. Lucrurile stau în felul următor. Biroul Politic Judeţean al PNL Timiş a decis retragerea sprijinului politic lui Liviu Vasiu, viceprimarului din Săcălaz şi a doi consilieri locali liberali, Ioan Acatincăi şi Ioan Ţurcan, deoarece aceştia au refuzat să accepte înţelegerea cu PDL şi să înscăuneze un nou viceprimar PDL. În urmă cu o lună, cei trei consilieri şi-au pierdut şi toate funcţiile deţinute în organizaţia locală PNL Săcălaz, însă activitatea consiliului local merge mai departe. În plus, preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu, spune că cei trei sunt intens curtaţi de PSD.

„Le-am dat toate şansele să îşi corecteze toate greşelile făcute. Cu toate acestea, ei au continuat acest joc incorect faţă de regulile PNL şi faţă de partenerii noştri din PDL. Este inadmisbil ca ei să continue să facă înţelegeri politice cu PSD şi să se întâlnească cu reprezentanţi ai PSD chiar în sediul PNL”, a declarat Nicolae Robu, preşedintele PNL Timiş, care a amintit că, în judeţul Timiş, ACL are primari pentru peste 85% din populaţia judeţului, în timp ce PSD pentru abia vreo 13%.

Liviu Dragnea a amintit şi de probleme în comunele Sacoşu Turcesc, unde vicepremierul susţine că prin excluderea unor consilieri, nu s-a realizat un drum communal important. De asemenea, Dragnea a mai spus că în comuna Teremia Mare nu se mai ţin şedinţe de Consiliu Local. Reprezentanţii PNL şi PDL nu ştiu însă de niciun conflict cu PSD în cele două commune din Timiş. “Nu ştiu despre ce probleme vorbea Liviu Dragnea. Noi chiar ieri am avut şedinţa pe judeţ şi nu s-a discutat despre probleme la Sacoşul Turcesc şi Teremia Mare. Poate că vicepremierul a fost dezinformat”, a declarat Simion Moşiu, membru PDL Timiş.

Nici în Vrancea nu există blocaj

Liviu Dragnea a menţionat că şi în Vrancea există o localitate, fără să o menţioneze, unde după ruperea USL s-a creat o altă majoritate şi s-a blocat realizarea Centrului Sistemului Integrat de Gestionare a Deşeurilor, proiect cu fonduri europene.

Localitatea la care s-a referit vicepremierul este Moviliţa, condusă de un primar PNL, unde într-adevăr există un conflict între consiliul local de acolo şi Consiliul Judeţean Vrancea pe marginea unui teren care ar fi trebuit să facă parte din proiectul cu fonduri europene, dar situaţia de acolo nu are nicio legătură cu un anumit blocaj din consiliul local. „În consiliul local sunt opt consilieri PNL şi doar doi sunt de la PSD şi unul PDL. Nu s-a schimbat nicio majoritate, pentru că nu a fost cazul. Conflictul nostru cu Consiliul Judeţean a plecat de la faptul că terenul pe care s-a vrut construirea gropii de gunoi a vrut să-l ia Consiliul Judeţean cu titlu gratuit. Terenul este în domeniul public iar consiliul local Moviliţa vrea să-l concesioneze către CJ, nu să-l dea gratuit. Asta-i toată sursa conflictului”, ne-a declarat Costică Ilie, viceprimarul din Moviliţa. De altfel, în Vrancea nu s-a schimbat nicio majoritate după ruperea USL, iar judeţul este dominat autoritar de PSD, care are 50 de primari, în timp ce ACL  deţine 23 de primari.

Citeşte şi:

Ordonanţa lui Dragnea, adoptată de Guvern. Primarii vor avea la dispoziţie 45 de zile pentru traseism

Guvernul a votat astăzi ordonanţa de urgenţă iniţiată de vicepremierul Liviu Dragnea care le permite aleşilor locali ca timp de 45 zile să treacă de la un partid la altul fără să-şi piardă mandatul. Liderii PNL şi PDL au organizat, în această dimineaţă, un miting în faţa Palatului Victoria prin care au atras atenţia asupra faptului că prin această ordonanţă de urgenţă PSD încearcă să fraudeze alegerile din noiembrie.

Kelemen: UDMR nu va vota ordonanţa privind migraţia primarilor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, joi, că grupurile parlamentare ale UDMR nu vor vota OUG privind migraţia primarilor în momentul în care aceasta va fi supusă dezbaterii Parlamentului. OUG care permite migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată, joi, de Guvern.

Liviu Dragnea dă liber la traseism cu argumente scornite

Aleşii locali vor avea timp 10 zile să treacă de la un partid la altul fără să-şi piardă mandatul, arată o ordonanţă de urgenţă scrisă de Liviu Dragnea. Proiectul, plin de greşeli gramaticale, nu prezintă niciun argument concret, ci doar situaţii posibile.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite