Ordonanţa traseismului, respinsă de Camera Deputaţilor, dar primarii rămân cu mandatul. UDMR a lipsit de la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Victor Ponta, părinţii legii traseismului
Liviu Dragnea şi Victor Ponta, părinţii legii traseismului

Ordonanţa de urgenţă 55/2014, care permite migraţia politică a aleşilor locali fără ca aceştia să-şi piardă mandatul, nu a trecut la vot în plenul Camerei Deputaţilor, pentru că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi favorabile pentru a fi adoptată. Camera Deputaţilor a fost primă cameră sesizată, Senatul având ultimul cuvânt. Până ca ordonanţa să fie respinsă prin lege, ea îşi face în continuare efectele.

OUG 55/2014 a fost supusă votului final, în şedinţa de miercuri, însă nu a întrunit numărul necesar de voturi favorabile pentru a fi adoptată. Astfel, s-au înregistrat 195 de voturi ”pentru”, 109 voturi ”împotrivă” şi 21 de abţineri, în condiţiile în care PSD mai avea nevoie de opt voturi favorabile. ”Ordonanţa nu a trecut”, a constatat preşedintele de şedinţă, Viorel Hrebenciuc. „ Se va discuta la Senat. Eu mă bucur foarte mult că trece deja de Parlament pentru ca în felul ăsta se închide discuţia despre ordonanţă. Când este lege, atunci poate fi atacată şi la Curtea Constituţională", a declarat premierul Victor Ponta, în urma respingerii OUG.

 UDMR, chiar dacă se află la guvernare cu PSD, nu a votat ordonanţa traseismului. „Ne aşteptam ca UDMR să ne susţină, fiind un act al guvernului, dar nu este ceva grav“, a spus Dragnea, imediat după vot.

De altfel, vicepremierul Liviu Dragnea, părintele ordonanţei, a încercat o explicaţie pentru eşecul din Camera Deputaţilor. „Fiecare parlamentar a votat cum crede. O să vorbim cu liderii de grup. La această oră, ordonanţa este în vigoare. Nu-şi pierde nimeni mandatul“, a spus Dragnea. „Nu se întâmplă nimic“, a spus şi premierul Victor Pota, care a fost prezent la vot în calitate de deputat.

Evident, ordonanţa este în vigoare, iar aleşii locali pot să schimbe liniştiţi partidul. Conform legii, orice ordonanţă de urgenţă trebuie să ajungă în Parlament, acolo unde aleşii votează o lege de acceptare sau de respingere a ordonanţei. În acest caz, ordonanţa de urgenţă a traseismului îşi va înceta efectele dacă Parlamentul adoptă o lege de respingere, care va intra în vigoare abia după promulgare, adică după ce ajunge pe masa preşedintelui Traian Băsescu. Însă până atunci va mai trece mult timp, iar termenul de 45 de zile prevăzut de ordonanţa dată de Dragnea, care le permite primarilor să schimbe partidul fără să-şi piardă mandatul va fi depăşit. Astfel, chiar dacă va fi respinsă de Parlament, ordonanţa îşi va face pe deplin efectele.Deputatul UDMR Marton Arpad a subliniat şi el acest lucru. ”Nevotarea ordonanţei nu înseamnă respingerea ei, trebuie adoptată o lege de respingere a acestei orodonanţe”, a explicat deputatul UDMR. 

OUG 55/2014 este în vigoare din 2 septembrie, când a fost publicată în Monitorul Oficial. Aceasta permite aleşilor locali ca, într-un termen de 45 de zile, să îşi schimbe partidul fără a-şi pierde mandatul.Termenul va expira la mijlocul lunii octombrie, în plină campanie electorală. Probabil, ordonanţa nu va mai ajunge şi în Senat, pentru că parlamentarii intră în concediu pentru campanie la începutul lunii octombrie.

Aşadar, votul Parlamentului poate fi considerat cel mult un act de imagine, după numeroasele critici venite din partea societăţii civile, dar şi din partea ambasadei SUA şi a altor state europene.

ACL s-a dezmorţit

Ordonanţa a fost criticată în timpul dezbaterilor de către reprezentanţii PNL, PDL şi ai PPDD, care au spus că votează împotriva ei, deoarece acest act normativ “deschide calea fraudării alegerilor”, este “o ticăloşie politică”, iar Parlamentul nu ar trebui să susţină traseismul politic.

“Practic, premierul Victor Ponta dă o ordonanţă pentru a crea un avantaj candidatului PSD Victor Ponta. Ordonanţa de urgenţă 55 este expresia fricii lui Victor Ponta. Şi de ceea ce îi este frică lui Victor Ponta, nu va scăpa!”, a spus George Scutaru (PNL). “Pin această ordonanţă de urgenţă, Victor Ponta face terorism legislativ! Votaţi împotriva ordonanţei de fraudare a alegerilor şi arătaţi că nu sunteţi sclavi pe plantaţia baronilor locali!”, a precizat Valeria Schelean (PDL).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite