Ordonanţa de Urgenţă privind interceptările, respinsă în comisiile juridică şi de constituţionalitate ale Senatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia juridică şi Comisia de constituţionalitate din Senat au dat, marţi dimineaţă, un raport de respingere la Ordonanţa de Urgenţă privind interceptările, în favoarea ordonanţei înregistrându-se doar 4 voturi favorabile şi 10 abţineri.

Ordonanţa Guvernului a fost votată în comisiile reunite fără niciun fel de dezbatere, înregistrându-se 10 abţineri şi doar 4 voturi în favoarea Ordonanţei de Urgenţă. 

Ordonanţa urmează să ajungă la vot în plenul Senatului, care este primă Cameră sesizată în acest caz. 

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, nu a fost prezentă la dezbaterile din comisii. 

Ea a prezentat ordonanţa în urmă cu o săptămână, când declara în faţa senatorilor jurişti că OUG privind interceptările restrânge accesul resursei umane a SRI la punerea în executare a tuturor mandatelor.

Ea preciza atunci că nu este mulţumită că o astfel de lege a fost promovată prin ordonanţă, dar Executivul nu avea altă soluţie, în acel moment. 

Ministrul Justiţiei arăta atunci că Guvernul a fost nevoit să emită Ordonanţa privind interceptările după decizia CCR privind neconstituţionalitatea unui articol din lege ce permite SRI să facă interceptări ale convorbirilor în dosare penale.

”Guvernul nu avea altă opţiune decât să adopte un act care să pună repede în acord articolul din Codul de procedură penală considerat în parte neconstituţional cu cerinţele Curţii”, a spus aceasta, precizând că s-a eliminat din articolul 142, alineatul 2, sintagma ”alte organe specializate ale statului”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite