Ordonanţa de Urgenţă prin care Victor Ponta şi-a luat ţara înapoi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România, legile sunt făcute pentru a fi încălcate. Ceea ce face Victor Ponta pentru a-şi ascunde plagiatul depăşeşte, însă, orice limită. Refresh-ul societăţii româneşti pare, însă, că se opreşte la draperiile murdare de la Palatul Cotroceni.

Pe scurt:

  • Vara lui 2012 a început cumplit pentru Victor Ponta. Revista Nature publica, în 18 iunie, un articol în care demonstra faptul că Victor Ponta şi-a plagiat lucrarea de doctorat, făcută sub îndrumarea fostului premier Adrian Năstase.
  • Pe 29 iunie, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, oficial, că Victor Ponta a plagiat, copiind cuvânt cu cuvânt 85 de pagini.
  • Premierul s-a folosit ulterior de funcţia sa şi a schimbat regulamentul de funcţionare a CNATDCU
  • Pe 18 iulie, o altă comisie, cea de Etică a Universităţii Bucureşti, a decis că Victor Ponta nu a plagiat

Plagiatul şi modul în care premierul a vrut să evite acest subiect au frizat ridicolul şi au indignat mediul academic şi universitar. Tema plagiatului nu a fost, însă, dezbătută cu efervescenţă în campania electorală, deşi era unul din marile puncte slabe ale premierului.

Atunci când Klaus Iohannis a amintit despre plagiat în confruntarea de la B1Tv, Ponta a parat cu o minciună, invocând decizia de neîncepere a urmăririi penale dată de Înalta Curte de Casaţie şi de Justiţie. ÎCCJ a respins, însă, o contestaţie depusă de Augustin Ofiţeru, Mihai Neamţu şi Adrian Papahagi, dar a respins acţiunea celor trei întrucât nu aveau calitate procesuală. Numai Universitatea Bucureşti putea să depună această contestaţie şi să fie admisibilă pentru că U.B. era cea prejudiciată. Ponta a scăpat, fluturând un mare neadevăr în fata contracandidatului său.

Alegerile au trecut, Klaus Iohannis s-a instalat în fotoliul de preşedinte şi, în urmă cu şapte zile, a promulgat primele legi din mandat. Unul dintre decretele semnate de şeful statului a fost cel pentru promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în timpul vacanţei parlamentare.

Astăzi, guvernul Ponta a modificat prin ordonanţă de urgenţă Legea Educaţiei pentru a putea renunţa la titlul de doctor. Asta nu înseamnă că nu a plagiat! Modalitatea aleasă pentru a se stabili cadrul legal pentru renunţarea la titlul de doctorat este, însă, dubioasă rău de tot.

De reţinut este că ordonanţa de urgenţă este actul normativ care poate fi adoptat de Guvern în situaţii excepţionale, conform dispoziţiilor art.114 din Constituţie. Care este situaţia excepţională în acest caz?

Dacă în România ar funcţiona instituţiile, atunci, avocatul poporului ar trebui să se sesizeze din oficiu şi să conteste ordonanţa la Curtea Constituţională. Rolul Avocatului Poporului este cel de antitdot împotriva abuzurilor statului şi a birocraţiei. El apără cetăţeanul! Cine este Avocatul Poporului? Ce face el acum?

În spatele perdelelor de la Cotroceni nu se ascunde Nicolae Ceausescu aşa cum crede Tatiana Niculescu Bran. Perdelele de la Cotroceni acoperă ferestrele care dau către cei care aşteaptă un miracol de la Klaus Iohannis cu puterea ultimei speranţe. Când Klaus Iohannis a ieşit preşedinte şi am crezut că ne-am luat ţara înapoi, nu bănuiam că primul care va da ceva înapoi va fi Victor Ponta, dispus să returneze doctoratul pe care nu l-a scris, dar l-a semnat.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite