Politică

articolul anterior articolul urmator

OSMTH: Catedrala Sfânta Sofia, un simbol al creştinismului, nu poate să dispară printr-un decret. Asistăm la un triumf al vanităţii

3
12 Jul 2020 15:43:00
Autor: George-Andrei Cristescu
Catedrala Sfânta Sofia. FOTO Shutterstock
Catedrala Sfânta Sofia. FOTO Shutterstock

Decizia statului turc de a transforma Catedrala Sfânta Sofia în moschee e criticată şi de OSMTH, reprezentanţii acestuia subliniind că un simbol al creştinismului nu poate să dispară printr-un decret, întreaga lume asistând la un „triumf al vanităţii şi al ambiţiilor primitive”.

„Orice lucru din lumea aceasta, fie că este rânduit de Dumnezeu sau făurit de om, poartă cu el semnificaţia şi simbolul scopului căruia îi este dat să slujească. Aşa este şi Catedrala Sfânta Sofia de la Constantinopol, astăzi Istanbul, întemeiată în anul 325 de către Constantin cel Mare. După traversarea multor perioade dificile, în anul 1935, a devenit muzeu la iniţiativa marelui reformator Mustafa Kemal Atatürk. Pe lângă valoarea culturală şi artistică, deschizător de drumuri în arhitectura şi ornamentaţia creştină arhaică, edificiul este mai ales locaşul cel mai impresionant şi venerabil al creştinismului ortodox şi al creştinismului în general. Asistăm zilele acestea la triumful vanităţii şi al ambiţiilor primitive ale unora validat de indiferenţa şi atitudinea „politically correct” a celorlalţi. Semnificaţia nu poate să dispară printr-un decret, iar simbolul rămâne încriptat în temelia şi zidurile Catedralei”, se arată în comunicatul OSMTH.
 
Reprezentanţii ordinului consideră că nu e în regulă ca bisericile să fie transformate în mochei, la fel cum moscheile nu pot fi transformate în biserici. „Deplângem acest sacrilegiu şi ne rugăm bunului Dumnezeu să-i ierte pe cei ce au săvârşit asemenea fapte. Ne rugăm să ne dea putere, înţelepciune şi să ne călăuzească, pe noi oamenii, spre a îndrepta lucrurile aşa cum este în firea lor. Nicio biserică nu poate deveni moschee aşa cum nici moscheile nu pot fi transformate în biserici, contrar simbolurilor şi semnificaţiei dăruite lor de către întemeietori”, menţionează sursa citată.  
 
Ordinul Suprem Militar al Templului din Ierusalim (OSMTH) se declară eminamente creştin şi „unicul moştenitor şi continuator legitim al spiritului şi tradiţiei Ordinului Templier medieval” înfiinţat în 1118 la Ierusalim şi are ca scop apărarea credinţei şi a religiei creştine, promovarea virtuţilor cavalereşti şi ajutorarea celor aflaţi în nevoie. Ordinul este prezent în România din anul 2003 şi îşi desfăşoară activitatea prin intermediul unei organizaţii non-profit, fiind fără afiliere politică.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Vic Hermann
12.07.2020, 16:42:47

"nu poate sa dispara", doar ca pe adresa scrie: Istanbul, Turkey. si ca sa ajungi sa-ti bagi nasu' pe acolo, iti tre' passport valid in Turkey. Va place sau nu va place, asta este realitatea pe care tre' s-o inghititi si sa si plescaiti ca "va place"!

M Costi
12.07.2020, 17:59:39

Tiiii...da' ce multi aparatori ai catedralei au aparut , inclusiv in Romania ! Pana mai ieri erau adversarii lacaselor de cult ( "Vrem spitale , nu catedrale !" ) , propunand chiar transformarea bisericilor si catedralelor in ...silozuri ( Mircea Radu , esti pe faza ? ) , acu' se prapadesc de dragul "Sfintei Sofia" ...!

+1 (1 vot)
OmTacut
12.07.2020, 22:38:40

Sa stii ca turcii sunt inspaimantati de Ordinul Suprem Militar al Templului din Ierusalim (OSMTH).

Modifică Setările