OUG 114 - impact nimicitor asupra economiei ţării şi traiului românilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a adoptat OUG 114 fără niciun studiu de impact, fără consultări cu mediul de afaceri, iar acum încearcă să mai dreagă lucrurile din mers, promiţând modificări, după câteva discuţii cu actorii implicaţi.

Din păcate pentru români, efectele acestei ordonanţe au apărut deja în piaţă. Directorul general al Electrica a anunţat că facturile la energie pentru consumatorii industriali vor creşte, ca o consecinţă a aplicării OUG 114.

Creşterea preţului la energie se va reflecta în curând în scumpiri la diferite produse şi servicii. Producătorii de pâine, de exemplu, vor fi nevoiţi să plătească facturi mai mari la energie, iar pentru a rezista pe piaţa vor fi obligaţi să crească preţul pâinii. La fel se va întâmpla şi cu alte produse şi servicii, deoarece preţul la energia electrică se regăseşte în costurile de producţie.

Tot despre creşteri de preţuri vorbim şi la Internet, şi la telefonie, după taxa de 3% pe cifra de afaceri şi deprecierea leului, având în vedere că tarifele sunt în Euro. Scumpirile estimate vor fi de aproximativ 15%.

Românii şi companiile care au credite bancare se vor confrunta cu o creştere a ratelor care-i va împovăra pentru anii următori. Specialiştii vorbesc de creşteri ale dobânzilor de până la 30%.

Şi tot din cauza OUG 114, taxele şi impozitele locale cresc cu aproape 50%, deoarece ordonanţa obligă autorităţile locale să majoreze aceste taxe la plafonul maxim prevăzut de lege.

Unul dintre cele mai grave efecte va fi asupra Pilonului 2 de pensii care, prin noile reglementări, practic va fi desfiinţat. Circa 10 mii de lei din contul fiecărui contribuabil la Pilonul 2 vor ajunge sursă de venit la stat pentru a acoperi găurile făcute de guvernarea PSD-ALDE.

Atâta lipsă de responsabilitate politică şi economică nu a existat la nicio guvernare. Din păcate pentru România şi pentru români, aplicarea acestei OUG va avea efecte pe termen lung asupra economiei şi va influenţa în mod negativ nivelul de trai. Bunăstarea promisă de PSD şi ALDE rămâne un simplu slogan de campanie, o formă fără fond a propagandei politice.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite