Politică

articolul anterior articolul urmator

OUG privind alegerile anticipate nu apare în Monitorul Oficial. Şi-a dat seama Orban de capcana în care a intrat?

18
14 Feb 2020 08:36:12
Ştefan Vlaston

În mod neuzual, OUG adoptată acum o săptămână, referitoare la alegerile anticipate, nu a fost trimisă la Monitorul Oficial. Explicaţia dlui Dancă, şeful cancelariei premierului: nu are încă decizia premierului de a merge la MOf. Şi-a dat seama premierul de riscurile ca această OUG să nu treacă de controlul de constituţionalitate al CCR? Şi preşedintele şi premierul Orban au jucat totul pe cartea anticipatelor.

Aşa cum explică vicepremierul Raluca Turcan: „Avem şi planul B, dar PSD este total responsabil de îndeplinirea sau nu a unui proiect pe care românii îl aşteaptă”. Dacă totul depinde de PSD, cum sa intri într-un proiect care depinde de „bunăvoinţa” PSD?

De ce PSD nu doreşte alegeri anticipate

A apărut un nou motiv pentru care PSD nu vrea alegeri anticipate: parchetele au dat iama în PSD. După 3 luni de zile de filtrare a documentelor din ministere, după ce Orban s-a convins că nu poate obţine colaborarea celor de la PSD în privinţa alegerilor anticipate, miniştrii săi au început să înainteze parchetelor documentele găsite în ministere. Aşa se explică inculparea dlui Ion Ghizdeanu, fost şef al Comisiei Naţionale de Prognoză, însărcinat de Dragnea cu distribuţia banilor către „nobilii” locali ai PSD. Cu parchetele asaltând lideri locali şi centrali ai PSD, cel puţin în calitate de martori, ce campanie îşi poate face PSD? Când chiar din interiorul PSD, de la Ionuţ Vulpescu, şeful interimar al Consiliului Naţional al PSD vine o analiză năucitoare, care spune că din lupta cu justiţia PSD a avut numai de pierdut. Nu că noi n-am fi ştiut, dar acum este, se pare, conştient şi PSD de acest lucru. Se pare că Ghizdeanu a şi făcut declaraţii la parchet, declaraţii care conţin nume şi prenume de persoane importante ale PSD, implicate în fraudarea bugetului de stat. Ce conţine „lista lui Ghizdeanu”?

Motivele principale pentru care PSD nu vrea anticipate, în ciuda declaraţiilor contrare, care să dea bine la popor.

  1. Îi convine un guvern Orban interimar până la toamnă, fără să poată da OUG sau să-şi asume răspunderea pe anumite legi. Nu poate proroga termenele de intrare în vigoare a unor cheltuieli insuportabile pentru bugetul de stat. Legea alocaţiilor, a pensiilor şi multe alte cheltuieli pe care parlamentul dominat de PSD i le pune în spate, special ca să-şi frângă gâtul cu ele. Iar PSD să spună alegătorilor: noi am reuşit să vă dăm, PNL este incapabil.

  2. Interesul parlamentarilor, nu numai din PSD, este să-şi încaseze indemnizaţia de 4000 euro/lună, încă 6 luni. Plus alte multiple avantaje, pensia specială fiind unul dintre ele.

  3. Alegerile locale nu se pot suprapune peste cele parlamentare, există două decizii ale CCR în acest sens. Dispare interesul PSD ca primarii şi baronii locali să „tragă” simultan pentru ambele tipuri de alegeri.

  4. În următoarele luni PSD va fi sub asediul parchetelor, şi nu-şi va putea face campanie electorală.

OUG privind anticipatele

Probabil că premierul Orban a realizat că CCR nu înghite OUG-urile sau legile date de noua putere, şi le respinge pe bada rulantă. În aceste condiţii, OUG privind anticipatele nu are şanse să treacă de CCR, atacată fiind de Avocatul Poporului.

Este adevărat că legislaţia noastră este insuficientă când vine vorba de anticipate, pentru că nu am avut niciodată aşa ceva. Dacă la europarlamentare şi prezidenţiale exista o singură circumscripţie electorală, şi oricine putea vota aceeaşi listă indiferent unde se afla în ziua votului, prevederea din OUG-ul cu pricina spune altceva. Poţi vota în orice circumscripţie electorală, orice listă de candidaţi, chiar dacă nu locuieşti în acea circumscripţie. De unde cunoşti candidaţii din alte circumscripţii, să ştii care merită şi care nu să fie votaţi? Vom avea, posibil, peste o mie de candidaţi în toată ţara.

Reducerea perioadei de pregătire a alegerilor, de la 90 de zile, la 60 de zile, cu mai puţin de şase luni înaintea alegerilor, va fi înghiţită de CCR? Şi cum este sa stai fără parlament, şi fără guvern valid, trei luni de zile? Cine mai legiferează?

OUG-ul a fost dat într-o seară, fără consultarea specialiştilor, a partenerilor politici, a populaţiei. Şi iată unde se ajunge. Nici OUG-urile privind fondurile europene nu vor fi publicate, pentru că şi ele au vicii de legalitate sau de constituţionalitate, de punere în acord cu legislaţia europeană. Iar „pârâcioşii” se vor duce la UE şi le vor reclama.

Aşa se întâmplă când nu-ţi faci lecţiile cum trebuie, când ignori consultarea publică şi a specialiştilor. Că PSD a păţit de multe ori aşa ceva, şi n-a învăţat niciodată lecţia, e de înţeles. Dar ca şi noua conducere să nu înveţe nimic din greşelile altora, mi se pare inacceptabil.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Vanatorul/d.c.
14.02.2020, 09:16:25

”Aşa cum explică vicepremierul Raluca Turcan: „Avem şi planul B, dar PSD este total responsabil de îndeplinirea sau nu a unui proiect pe care românii îl aşteaptă”. Dacă totul depinde de PSD, cum sa intri într-un proiect care depinde de „bunăvoinţa” PSD?” Am spus-o si eu in urma cu mai multe zile... Biata holera galbena, recte Iohannis, Orban si restul cocalarilor si gainarilor cu minte putina si neteda, derbedei albiti si pitipoance trecute care-si spun ”liberali”..! Cand sa guverneze si ei ceva si să se dea si ei mari in fata conjugalilor lor din parteneriatul civil si in fata limbăilor lor tampi si oftiocosi.. buf..!..le-au tras-o in freza cu o motiune de cenzura cocalarii si gainarii ciumei rosii, pesedistii..! Iar limbăii limberalo-iohannisti (cei mai tampi troli din galaxie, de altfel), se isterizeaza si fac spume la cioculețele lor de gugustiuci fraieri si flamanzi, pentru ca, la fel ca Iohannis si restul cocalarilor limberali pe care-i pupa in dos mai des si mai apasat decat o faceau limbăii comunisti cu Ceausescu si nomenclaturisti lui, nici ei nu stiu ce-i asteapta, practic, toata cocalarimea limberala si limbăii ei ajungand din nou la mâna (mila) pesedistilor si a CC..!:)) Asta dupa ce s-au maimutarit vreo 3 luni ca niste caraghioși schizo-fanfaroni, facand-o pe ”salvatorii natiunii” timp in care nu mai pridideau sa-si planteze fripturistii flamanzi din gasca de habarnisti limberalo-iohannisto-securistica in cele mai banoase functii bugetare, la fel cum planteaza si mafia PSD oamenii cand ajunge la guvernare (”Ce mi-e Tanda, ce mi-e Manda” - PSD si PNL aceeasi mizerie...!) Oricum e de rasul lumii, pentru ca a devenit clar ca lumina zilei, ca trebuie sa fii neparat un gainar politic ca Iohannis, Orban sau ca oricare dintre fanfaronii cu minte putina ai PNL-lui, ca sa bagi tara in criza, s-o mai iei si freza de la pesedisti si sa stai la mana lor si a CC, după ce te-ai mai si apucat ca un mascarici de doi bani sa te dai ”savatorul natiei” si ”stapan pe situatie”, cand, de fapt, a iesit la iveala, ca in tot timpul asta n-ai facut altceva decat blufezi ca un fripturist schizoid si sa te dai ”sirenă in chiuveta”..!:))

0 (6 voturi)
Vanatorul/d.c.
14.02.2020, 09:54:27

Imi fac datoria sa trag un semnal de alarma...! Atentie mare la papagalul habarnist si fanfaraon cu aere de economist de Nobel Prize”, ”astronautul” pus de catre mafia liberal-iohanist-securitică ministru la Finante, sa vada numai gauri negre in buget..! Pretextând ”mostenirea grea” si alte aiureli pur propagandistice, ”glumetul” cu evidente probleme la mansarda si restul gastii de cocalari si smenari conduse de Iohannis, va baga intr-o criza a datoriilor in cel mai scurt, daca continua sa se imprumute de la bancile comerciale, in numele vostru si pe banii vostri (ca doar nu pe banii de coșniță ai Carmelinei lui Joschka), in ritmul in care o fac de cand escrocii si mincinosii care-si spun ”liberali” au ajuns la guvernare..! Luni, 10 febuarie, Florin Cîțu a împrumutat iar, peste 1,26 miliarde de lei de la bănci comerciale, ”printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu o maturitate reziduală la 52 de luni, la un randament mediu de 3,68% pe an” (Banca Naţională a României). Asta dupa ce joi , 6 februarie, mai imprumutase 1,163 miliarde de lei de la bănci, ”printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu o maturitate reziduală de 108 de luni, la un randament mediu de 4,17% (Banca Naţională a României), iar vineri. 7 februarie, a mai imprumutat alte 75 de milioane de lei de la băncile comerciale (”suplimentar la licitaţia de joi”) Intrebare de 10 puncte : stie cineva suma totala cu care au indatorat statul roman (deci pe voi, pe cetatenii romani) mafiotii liberalo-iohanisto-securitici, in scurtata perioada de cand sunt la butoanele banului public..? Promit ca la sfarsitul lunii va fac eu un bilant, daca presa n-o va face..!

-1 (5 voturi)
Scorilo
14.02.2020, 10:35:25

Raluca Turcan este aia cu paturile ? Logic,de aceea a ajuns ea mana dreapta a lui Orban.Nu ?

0 (2 voturi)
Scorilo
14.02.2020, 10:33:33

Stati linistit...Nu si-a dat seama...Nu are o asa capacitate intelectuala. Probabil mai vrea sa adauge un paragraf Ca la el se poate…..

0 (2 voturi)
Ghe Stoian
14.02.2020, 10:35:34

TOVARASU' Vlaston : NU LASATI O DATA,NEGHIOBIILE DEBITATE !

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (18)